Alkupala,  Äyriäiset,  Juhlat,  Kasvisruoka,  Kattaus,  Lisuke,  Merenelävät,  Ruokaviemiset,  Sienet

Tapaksia

Vappuaattona meillä oli kolmihenkinen perhe kylässä ja tein alkuun tapaksia ja pääruuaksi oman perheemme klassikon eli paellan. Pakko myöntää ihan itsekin, että tapakset onnistuivat yli odotusten ja olivat todella hyviä. Koronavuonna ei olla kyläilty, joten ystävät vappuaattona oli todellinen onni! Sovimme, että katsomme tilanteen päivää ennen, että kaikki ovat varmasti terveita ja hyvin onneksi meni, terveitä olimme ja vietimme mukavan päivän meillä.

Tapakset ja paella toimivat hyvin niin aikuisille kuin lapsilla ja helpottivat kokkailuja. Ostin osan tapaksista myös valmiina, kuten gazpachon, mutta tein siihen sattumat itse päälle eli paahdoin krutonkeja, pilkoin kurkkua, tomaattia, paprikaa ja hieman chiliä. Asettelu on usein se juttu ja valmis gazpacho näytti (ja maistui) hyvältä, kun tarjoilin sen kauniissa lasikannussa. Myös juustot olivat tietenkin valmiit ja leikkeleet. Espanjalaisia juustoja ja leikkeleitä saa erittäin hyvin Lidilistä. Tein myös ostokset jo edellisenä päivänä ja valmistin osan tapaksista jo edellisenä iltana, kuten paahdetut mantelit ja marinoidut oliivit. Kaikki ohjeet ovat Love Foodin Tapakset kirjasta.

Lohkoperunoita valkosipulidipin kanssa

700 g kuorimattomia hyvin pestyjä halkaistuja perunoita

1 rkl oliiviöljyä

1 silputtu valkosipulinkynsi

1 tl suolaa

Dippi:

1 kokonainen kynsiksi eroteltu valkosipuli

1/2 rkl oliiviöljyä

2 1/2 rkl kermaviiliä/maustamatonta jogurttia

2 rkl majoneesia

Suolaa

Paprikajauhetta

Valmista ensin dippi. Lämmitä uuni 200 C asteeseen. Laita valkosipuli uuninkestävään vuokaan ja valuta öljy päälle. Pyöritä kynsiä öljyssä. Levitä kynnet tasaisesti ja paahda uunissa 25 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Anna kynsien jäähtyä, kunnes pystyt kuorimaan ne. Asettele kuoritut kynnet leikkuulaudalle ja sirottele suolaa päälle. Murskaa kynnet haarukalla. Sekoita kermaviili ja majoneesi keskenään, lisää valkosipulit ja mausteet ja sekoita. Nosta jääkaappiin maustumaan.

Paahdetut valkosipulit

Lohko perunapuolikkaat kolmeen osaan ja laita ne isoon kulhoon. Lisää joukkoon öljy ja mausteet ja sekoita huolellisesti. Paahda uunissa tunti tai vartti enemmän, kunnes ovat rapeita ja kullankeltaisia.

Paahdetut lohkoperunat ja valkosipulidippi

Tirisevät chilikatkaravut

250 g raakoja jättikatkarapuja

1/2 punainen chili

3 rkl oliiviöljyä

1 silputtu valkosipuli

Hyppysellinen paprikajauhetta

Suolaa

Poista katkaravavuista pää, kuori (pyrstöä lukuunottamatta) ja suoli. Huuhdo katkaravut vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Jos käytät pakastekatkarapuja, sulata ne ohjeen mukaan ja huomaa, että ne sulavat melko kauan. Silppua chili. Lämmitä oliiviöljy ja lisää valkosipuli, kypsennä puolisen minuuttia. Lisää katkaravut, chili ja mausteet. Kypsennä sekoittaen 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat vaaleanpunaisia. Älä paista katkarapuja liian kauan tai ne sitkistyvät. Tarjoa lisukkeena rapeaa maalaisleipää, jotta saat syötyä myös mausteosen öljyn.

Tirisevät chilikatkaravut

Chiliherkkusienet:

500g herkkusieniä

25 g voita

2 1/2rkl oliiviöljyä

2 silputtua valkosipulinkynttä

1/2 silputtu chili

1/2 rkl tuoretta sitruunan mehua

Suolaa ja mustapippuria

Lehtipersiljaa koristeluun

Puhdista ja puolita tai lohkoa neljään osaan herkkusienet. Sulata voi ja oliiviöljy pannussa. Kun voi on sulanut, lisää valkosipulit, chili ja herkkusienet. Paista matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia. sekoita sitruunan mehu joukkoon ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Koristele lehtiperiljalla. Tarjoa heti.

Chiliherkkusienet

Sitruuna-appelsiinioliivit:

2 tl fenkolinsiemeniä

2 tl juustokuminaa

3 dl vihreitä oliiveja

3 dl mustia oliiveja

2 tl raastettua appelsiininkuorta

2 tl raastettua sitruunankuorta

3 silputtua salottisipulia

Hyppysellinen kanelia

4 rkl valkoviinietikkaa

5 rkl oliiviöljyä

2 rkl appelsiinin mehua

1 rkl tuoretta minttua/lehtipersiljaa silputtuna

Paahda fenkolinsiemeniä ja juustokuminaa hetki kuivalla pannulla. Ravistele pannua välillä. Ota pannu pois liedeltä. Pane oliivit, sitruunan- ja appelsiininkuoriraasteet, salottisipulit, kaneli sekä paahdetut mausteet kulhoon. Sekoita eri kulhossa nesteet sekaisin ja lisää myös yrtit nesteiden joukkoon. Yhdistä ainekset. Laita tuorekelmu päälle ja nosta jääkaappiin maustumaan, vaikka seuraavaan päivään.

Marinoidut oliivit

Paprikamantelit:

500g kuorittuja manteleita

1 1/2 rkl karkeaa merisuolaa

1/2 tl savustettua paprikajauhetta

Hyvää oliiviöljyä

Lämmitä uuni 200C asteeseen. Pane merisuola ja paprika huhmareeseen. Hienonna. Pane mantelit uuninpellille ja paahda 8-10 minuuttia völillä sekoittaen, kunnes ovat kullankeltaisia. Ole tarkkana 7 minuutin jälkeen, sillä ne saattavat palaa helposti. Kaada mantelit kuumuutta kestävään kulhoon ja kaada päälle aivan pieni tilkka oliiviöljyä, sekoita jotta öljy on kaikissa manteleissa. Lisää mausteet ja sekoita. Siirrä kannelliseen purkkiin odottamaan herkutteluhetkeä.

Mantelit uuniin
Mantelit uunista ulos 8 minuutin jälkeen
Murskatut mausteet
Paprikamaustetut mantelit
Kattaus valmistuu
Annos valmiina
Gazpacho tarjoilukannussa
Oli oikein mukava vappu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.