Kun poimin Hanna G kokkaa kirjasta tomaattikeiton ohjeen valmistukseen, lisäsin todo-listalleni myös tämän kesäkurpitsapastan. Samaistuin Hanna G:n ajatukseen siitä, että kesäkurpitsa on usein väärin käytetty ja tarjottu, kun se tulee useimmiten vastaan buffet pöydässä isoina ja raakoina paloina salaatissa. Tässä pastassa kesäkurpitsa suikaloidaan niin ohuiksi viipaloiksi kuin mahdollista ja sitten vielä viipaloidaan. Ohjeessa kehotetaan tekemään tämä mandoliinilla ja siitä huomasinkin, että keittiöstäni puuttuu mandoliini. Olen lainannut sitä tarpeen tullen naapurista, mutta nyt päätin että on oman oston aika. Yllätyin kuitenkin niiden hintavuudesta kun katsoin Chez Mariuksen sivuja. Mandoliini, jonka lainaan naapurista on 153€ hintainen, mutta on se kyllä kevytkäyttöinenkin ja toimii kuin rasvattu! Mandoliini on siis ostoslistalla ja tällä kertaa…
-
-
Empanadat Sirkkis täytteellä guacamolen kera
Kaupallinen yhteistyö Sirkkis Olin viime keväänä melko väsyneenä työpäivän jälkeen ruokakaupassa ja kassan vieressä oli granolapaketteja esillä ja nappasin yhden ostoskoriini, kun muistelin ettei mysliä tai granolaa enää kaapissa ollut. Syön usein aamuisin joko smoothien tai maustamatonta jogurttia, jonka päälle laitan marjoja ja/tai hedelmiä ja/tai mysliä/granolaa. Päälle tulee laitettua sitä mitä kaapissa kulloinkin sattuu olemaan. Myös esikoinen syö usein samaa aamiaista kanssani. Söimme useamman aamun tyytyväisinä maustamatonta jogurttia uudella kaupasta tuomallani granolalla päällystettynä, kun yhtenä aamuna lukemisen puutteenä tutkin pakettia ja mietin sen jännää Samu nimeä. Ja alta puolen sekunnin tajusin, että granolan joukossa täytyy olla sirkkaa! Ja niinhän siellä oli ja vielä kokonaisina! Niin unenpöpperössä olimme esikoisen kanssa sitä…
-
Modernit lihapiirakat ja itse tehty ketsuppi
Instagramissa tuli vastaan houkuttelevan näköinen marenkikakku, jonka makuina oli raparperi ja lakritsi, combo joka on pakko kokeilla. Siitä innostuneena ostin pitkästä aikaa Maku-lehden ja mitä reseptejä sieltä löytyikään! Heti seuraavana päivänä kokeiluun pääsi modernit lihapiirakat, jonka täytteenä oli jauhelihaa, tomaattipyrettä, kvinoaa ja parmesanraastetta. Ei ihan helpohkoin arki-iltapala, mutta en pystynyt hommassa enää peruutaakaan, vaan leivoin loppuun. Mutta ah mikä maku! Aivan loistavat raikkaat lihapiirakat, ei lainkaan mitään rasvaisuutta ja ylensyönyttä oloa niiden jälkeen. Tein oheen myös samassa lehdessä olleen ketsupin. Ohjeessa luvattiin, että sitä maistettuaan ei valmista enää syö. Ja totta tuo olikin, ketsupissa oli koostumuksessa sopivaa sattumaa ja paljon pehmeää makua. Näiden itsetehtyjen lihapiirakoiden kanssa näin jälkeen päin mietittynä,…
-
Tomaattikeitto ja yrttipatonki
Mieleni teki jotain kevyempää ja yksinkertaisempaa ruokaa ja tämä Hanna G kokkaa kirjan tomaattikeitto on jo pitkään ollut listallani. Nyt oli sopiva hetki kokeilla sitä ja mietin muutenkin enemmän kasvisruokia perheemme arkeen, kun kasvisruokien lisäämisestä ruokavalioon oli paljon juttua Hesarissa viime viikolla. Tämä keitto syntyy vaivatta, mutta tomaatit kypsyvät uunissa 2 tuntia, joten hieman ennakointia se vaatii. Raaka-aineita on vähän, joten keskityin taas laatuun ja käytin Mutin kokonaisia tomaatteja purkissa. Itsetehty yrttipatonki oli myös todella hyvä, vaikkei kovinkaan kevyt, mutta oma ruokafilosofiania on, että kaikkea voi syödä mutta kohtuudella. En välttele mitään, jos mieleni sitä tekee sen vuoksi, että se olisi yleismielipiteen mukaan lihottavaa. Esikoinen kehui näitä patonkeja taivaallisiksi! Ohje:…
-
Pollo limonello
Olin kaupassa ostamassa lasagnen aineksia viime viikolla ja päätin, että kun kerran olen kaupassa, ostan myös seuraavan päivän ruuan ainekset. Mutta pää löi ihan tyhjää, eikä ideoita tullut, joten otin oven suussa olevan K-ruokalehden käteeni selasin läpi ja valitsin nopeasti tämän Pollo limonellon kokeiluun. Ruoka oli ihan maukas, mutta aikuisena olisin maistanut vieläkin enemmän sitruunaa kastikkeessa. Laitoin 2 ruokalusikallista, mutta se hävisi melko helposti jogurtin ja kerman alle. Toisaalta, jos sitruunaa olisi ollut enemmän, en usko että pasta olisi maistunut pojille niin hyvin, joten kirpeydessä hävittiin, mutta poikien vatsan täytteellä voitettiin. Ohje: 1 rs broilerin fileetä 350 g haluamaasi pastaa 1 rkl oliiviöljyä 1 tl suolaa 1/2 tl kurkumaa Ripaus…
-
Kinuskitaskut marjoilla ja kermavaahdolla
Syntymäpäivillä oli ruuan jälkeen kakku, jonka koristelin sankarin toiveteeman mukaan. Kaksi juhlijaa on gluteiinittomalla ruokavaliolla ja etsiessäni heille kakun korviketta löysin Kinuskikissan blogista nämä kinuskitaskut tai oikeastaan tacokuoret, joiden ajattelin puhuttelevan kaikkia vieraita, joten tein niitä koko porukalle. Ne sopivat myös teemaltaan oikein hyvin burritojen jälkiruuaksi. Sokerin sulaminen otti aikansa, mutta sekoitin sokeria huolella ja lopuksi se alkoi sulaa ja lisäsin loput ainekset joukkoon. Jauhot voivat olla maissia tai vehnää, itse valitsin maissin gluteiinittomien vieraiden vuoksi. Täytteenä voi olla mitä vain tuoreita marjoja ja hedelmiä. Itse valitsin mansikat, pensasmustikat, vadelmat sekä persikan. Lisäksi laitoin pöytään kermavaahto pursottimen ja rouhin Fazerin Sinisestä suklaarouhetta ja kaikki saivat täyttää taskut oman makunsa mukaan.…
-
Kanaburritot ja grillatut maissit
Vietimme viikonloppuna esikoisen syntymäpäiviä ja teen aina ruokaa, koska suurin osa sukulaisista tulee Helsingin ulkopuolelta. Erilaiset ruokavaliot ja ruokatottumukset asettavat haasteen menulle ja myös tietysti se, että ruokaa tehdään isolle porukalle kotikeittiössä yhdellä uunilla ja muilla kodinkoneilla. Uusimmassa K-ruokalehdessä oli ohje kanaburritoille ja päätin tehdä niitä, koska tortilla lettujakin saa Santa Marialta gluteiinittomina. Täytteitä muokkasin oman makuni mukaan ja täytteinä meillä oli grillattua kanaa, pico de galloa, chunky guacamolea, kermaviiliä ja meksikolaista riisiä. K-ruokalehdessä meksikolainen riisi oli Uncle Bensin valmista, mutta minä halusin tehdä riisinkin itse. Se oli todella helppoa ja nopeaa ja varmasti parempaa kuin valmis. Ohjeen riisiin löysin Lumolifestyle blogista. Lisukkeeksi tein grillattua maissia, joka oli poikien toive.…
-
Lasagne
Lasagne maistuu yleensä koko perheelle ja koska uunissa kypsymiseen menee noin 45 minuuttia, teen sitä yleensä viikonloppuisin, mutta eilen oli sopiva arkipäivä tehdä lasagnea, koska aikatauluista johtuen söimme hieman myöhemmin. Syömme joka päivä yhdessä ja pidän siitä paljon. Pöytäämme mahtuu myös aina ylimääräisiä lapsia, jos pojilla sattuu olemaan kavereita luonamme, kun syömme. Itse olen ensimmäisen kerran syönyt lasagnea jo 1980-luvun puolivälissä, kun serkkuni oli hullaantunut Karvisesta ja isoäitimme päätti kokeilla, mitä tämä Karvisen herkkuruoka oikeasti on. Isoäitimme on tänään kohta 93-vuotias ja asuu reippaasti yksin kotona ja ruoka on hänelle yhä intohimo. Kylässä ei pysty käymään ilman että saa vastusteluista huolimatta kolmen tai neljän ruokalajin menun. Uskomaton rautarouva ja kulinaristi!…
-
Palsternakka-omenakeitto
Tein pääsiäisenä lounaaksi aikuisille palsternakka-omena keiton. Keitto on hienostuneen makuinen, hieman ehkä makea ja toimii parhaiten pienenä annoksena, alkuruokana, ruokahalun herättäjänä. Keittoon ei tule lainkaan ruokakermaa ja on siksi myös kevyt. Ohje on Glorian ruoka&viinistä. Tästä ohjeesta riittää neljälle hengelle. Ohje: 2 salottisipulia 2 (750g) palsternakkaa 1 rkl voita 1 rkl öljyä 7 dl kasvislientä 1 laakerinlehti Pieni nippu timjaminoksia 1 rosmariininoksa 3 kirpeää omenaa (Granny Smith) 2 dl kuivaa kuohuviiniä Yrttejä koristeeksi (esimerkiksi lehtipersiljaa tai timjamia) Kuori ja silppua salottisipulit. Kuori ja kuutioi palsternakat. Sido paistinlangalla yhteen timjaminoksat, rosmariininoksa ja laakerinlehdet. Valmista kasvisliemi. Kuumenna voi-öljy seos ja lisää sipuli ja palsternakka. Paista kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää kasvisliemi…
- Alkupala, Äyriäiset, Broileri, Grillaus, Jälkiruoka, Juhlat, Juomat, Kasvisruoka, Leipominen, Liha, Nuudeli, Salaatti
Katkarapusalaatilla täytetyt avocadot, liha-, broileri- ja kasvisvartaita, salaatteja ja lakupalat Vapun herkkuina
Vappuaattona meillä oli ystäväperhe kylässä ja halusin että vapun kunniaksi menu on värikäs, ruokaisa ja maistuva. Valmistelin kaikki niin pitkälle kuin mahdollista edellisenä iltana, koska vappuaaton haaste on useimmiten se, että se on myös työpäivä, mutta lasten vuoksi syöminen pitää aloittaa ajoissa. Uusimmassa Glorian ruoka&viini lehdessä oli mielenkiintoinen simasiirappi ohje. Siirappia tulee lasiin 4cl ja kuohuviiniä 10cl ja koristeena on sitruunaruohonvarsi, jota myös siirapissa on. Tämä alkumalja oli todella hyvä ja vapunmakuinen. Lapset skoolasivat puolestaan Porvoon simalla. Pääruuaksi löysin toisesta Glorian ruoka&viini lehdestä vartaat ja päätin tehdä ne kaikki, nautavartaat kevätsipulilla, kesäkurpitsavartaat, joihin lisäsin vielä tummia herkkusieniä sekä broilerivartaat sitruunalla. Nauta oli ulkofilettä, jonka ostin Citymarketin tiskiltä ja broileriksi valikoitui…