Aamiainen,  Iltapala,  Jälkiruoka,  Kasvisruoka,  Leipominen

Raparperivispipuuro ja itsetehdyt sämpylät

Jos sinulla on pakkasessa raparperia ja haluta tehdä siitä välillä jotain muuta kuin leivonnaisia, niin tee tämä vispipuuro. Maistuu koko perheelle ja toimii niin aamu-kuin iltapalanakin.

Vispipuuro kypsyy 15 minuutissa hiljalleen liedellä poristen, välillä hämmentäen ja sitten se vatkataan kuohkeaksi. Tein tällä kertaa vispipuuron ja sämpylät illaksi esikoisen 1,5 tunnin lätkätreenien jälkeen, koska tiesin hänellä olevan kova nälkä pitkän iltajään jälkeen. Esikoinen sanoi vispipuuroa hieman mauttomaksi, mutta en halua lisätä enempää sokeria kuin ohjeessa jo on (1,5dl) ja lapsen on hyvä tottua myös happamiin makuihin ja kaiken hän lopulta söi. Aikuiselle raparperivispipuuro on happamana sopivan hienostunut ja toimisi myös jälkiruokana. Ohje on Hesarista Ruokatorstain sivuilta ja olen tehnyt sen ensi kertaa kesäkuussa 2014. Ohjeessa on ehdotettu lisukkeeksi turkkilaista jogurttia maustettuna 1 limetin kuorella ja 1tl vaniljasokerilla. Iltapalapuuro ei tätä kaipaa, mutta jälkiruokaan se toisi varmasti pikantin lisämaun. Jogurtin määrä tähän puuron määrään on 2dl ja maustetun jogurtin voi jokainen annostella itse puuroannoksen päälle.

Vispipuuron lisäksi tein sämpylöitä. Käytän perussämpyläohjetta, jossa on 5 dl nestettä ja noin 10 dl jauhoja. Laitan jauhoja vapaalla kädellä kainelaisia mitä kaapista sattuu kulloinkin löytymään. Eilen käteen sättuneet jauhot, löytyvät ohjeena alta. Käytä sinäkin mitä jauhoja vain kuitenkin niin, että puolet on vehnäjauhoja.

Raparperivispipuuro

Ohje:

1 l vettä

2 dl mannasuurimoita

5 dl raparperia paloina

1 1/2 dl sokeria

1/2 tl suolaa

Käytin pakasteesta otettuja raparpereja ja otin ne huoneenlämpöön siivilän päälle sulamaan noin 2 tunniksi. Kiehauta vesi ja lisää mannasuurimot veteen sekoittaen samalla. Lisää seuraavaksi raparperi, sokeri ja suola. Keitä hiljaisella lämmöllä 15 minuuttia välillä sekoittaen.

Raparperit sulavat, sokeri ja mannasuurimot valmiina
Sekoittele hiljalleen kiehuvaa puuroa välillä

Ota puuro pois liedeltä ja aja puuro sauvasekoittimella nopeasti sileäksi. Anna puuron jäähtyä kunnolla ja vatkaa sitten kuohkeäksi, niin että väri muuttuu vaaleammaksi.

Vatkaa puuro kuohkeaksi
Raparperivispipuuro vaalenee hieman vatkatessa
Raparperivispipuuro valmiina iltapalapöydässä

Ohje maustetulle jogurtille:

1 luomulime

1 tl vaniljasokeria

2 dl turkkilaista jogurttia

Pese ja kuivaa lime. Raasta kuori. Lisää kuoriraaste ja vaniljasokeri jogurtin joukkoon. Sekoita ja tarjoa lisukkeena.

Sämpylät:

5 dl kevytmaitoa

1,5 pss kuivahiivaa

n 5 dl vehnäjauhoja

1 dl raastettua juustoa (käytä jääkaappiin jäänyttä mitä vain kannikkaa)

1,5 dl ruisjauhoja

1,5 dl grahamjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

2 rkl juoksevaa hunajaa

3 rkl oliiviöljyä

1 1/2 tl suolaa

Lämmitä maito hiivalle sopivaksi. Sekoita hiiva joukkoon ja lisää jauhoja vähitellen koko ajan sekoittaen ja lopuksi kädellä alustaen. Lisää loppupuolella myös öljy, hunaja, suola sekä juustoraaste.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa.

Kohonnut sämpylätaikina

Jaa taikina 18 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Voitele maidolla ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Paista 225C uunin keskiosassa noin 12 minuuttia. Syö heti lämpiminä!

Valmiit sämpylät
Esikoisen omat iltapala sämpylät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *