Äyriäiset,  Juhlat,  Leipominen,  Lisuke,  Pasta,  Salaatti,  Suolainen piiras

Hummeripasta, kirsikkatomaatti-pestofocaccia ja rucola-päärynä-sinihomejuustosalaatti

Viime lauantaina tein aikuisille vähän pidemmän kaavan mukaan ja parempaa ruokaa. Listalle päätyi kokeiltavaksi Glorian ruoka&viinin hummeripasta. Lisäksi minulla on pitkään ollut listalla tuo pestofocaccia, joten se pääsi nyt viimein kokeiluun! Tein myös salaatin päärynästä ja homejuustosta, joita löytyi valmiiksi ja en halunnut niiden pilaantuvan ja menevän hukkaan.

Hummereita ostin pakastealtaasta yhden, mutta jos pastan syöjiä on enemmän kuin kaksi, suosittelen ostamaan niitä kaksi kappaletta. Lähi Citymarketissamme yksi hummeri maksoi hieman alle 15€. Laitoin sen jo perjantai-iltana jääkaappiin sulaamaan ja valmistin lauantai-iltana. Sulatusaika oli 10-12 tuntia, minä sulatin reilut 12 tuntia ja se vaati vähintään sen.

Valmistin kaikki yhtä aikaa ja tähän meni noin 2 tuntia, joten ruoka on selkeästi viikonlopun ruoka. Focaccian taikinan tein jo aamulla valmiiksi, koska se on hyvä nousta huoneenlämmössä rauhassa, vähintään tunti, mutta useampikin tunti ei haittaa. Hummeripastan kanssa sopii loistavasti ruokajuomaksi kuiva kuohuva, me joimme kuivaa rieslingiä, joka toimi myös erittäin hyvin. Hummepastan ohje on siis Glorian ruoka&viinistä ja focaccian Gino D’Acampon Italian dieetti ruokakirjasta.

Hummeripasta, pestofocaccia, rucola-päärynä-sinihomejuustosalaatti

Ohje hummeripastalle:

1-2 pakastettua hummeria

Liemi:

1-2 hummerin kuoret

3 dl hummerilientä (fondista)

1 salottisipuli

1 rkl voita

5 timjaminoksaa

2 tl tomaattipyreetä

1/4 tl cayennepippuria

2 rkl konjakkia

1 1/2 dl ruokakermaa

Tomaatit:

20 kirsikkatomaattia

1/2 tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

Lisäksi:

1-2 rkl oliiviöljyä paistamiseen

300 g rigatone tai muuta isoa pastaa

Sulata hummeri pakkauksen ohjeen mukaan ja halkaise ne. Ota talteen saksi- ja pyrstölihat sekä hummerin kuoret. Valmista liemi fondista. Hienonna sipuli ja kuullota sitä voissa muutama minuutti. Lisää tomaattipyre, timjami, cayennepippuri sekä hummerinkuoret. Jatka paistamista pari minuuttia.

Hummeri pakastealtaasta
Hummeri
Paista hetki sipulia, tomaattipyreetä, timjamia sekä hummerinkuoria

Kaada konjakki pannulle ja anna kiehahtaa. Lisää hummeriliemi ja keitä hiljalleen, niin että 1/3 liemestä haihtuu. Ole tarkkana, ettei liemeä haihdu liikaa.

Liemi kiehuu hiljalleen ja 1/3 siitä haihtuu

Valmista seuraavaksi tomaatit. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita tomaatit, oliiviöljy ja suola uunivuokaan ja sekoita niin, että suola sekoittuu tasaisesti. Paahda tomaatteja uunissa 15-20 minuuttia, niin että ne painuvat hieman kasaan.

Tomaatit uuniin paahtumaan

Keita pasta pakkauksen ohjeen mukaan runsas suolaisessa vedessä. Valuta pasta huolellisesti. Siivilöi liemi. Lisää kerma ja anna kiehahtaa. mausta tarvittaessa suolalla. Lisää pasta kastikkeeseen, sekoita. Paista hummerinpalat öljyssä nopeasti kuumassa pannussa, noin 30 sekuntia. Niin että ne lämpiävät, mutteivat sitkisty. Siirrä pasta tarjoiluastiaan ja lisää joukkoon tomaatit ja hummerit. Huom hummeripastan kanssa ei tarjota parmesaania.

Hummeripasta

Ohje pesto-focaccialle:

400 g hiivaleipäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

1/2 tl suolaa

3 rkl neitsytoliiviöljyä

3 dl lämmintä vettä

300 g kirsikkatomaatteja

Suolaa ja mustapippuria

Kourallinen tuoreita basilikan lehtiä

6 rkl hyvälaatuista pestoa

Pesto-focaccia

Siivilöi jauhot suureen kulhoon.

Jauhojen siivilöinti
Siivilöidyt jauhot

Lisää joukkoon kuivahiiva ja suola, sekoita. Tee keskelle kuoppa ja lisää 3 rkl oliiviöljyä sekä vesi. Sekoita ainekset puulusikalla. Kumoa taikina jauhoitetulle alustalle.

Aloita taikinan alustaminen ja jatka 10 minuuttia

Alusta taikinaa 10 minuuttia jauhoitetulla alustalla. Tämä on mielestäni todella meditatiivista ja paras osuus leipomisessa. Voitele puhdas kulho kevyesti oliiviöljyllä ja laita taikina astiaan ja peitä puhtaalla pyyheliinalla. Anna nousta vähintään tunti tai koko päivä, niin että taikina on kaksinkertainen.

Hyvin kohonnut taikina

Voitele noin 40x 40 cm uuninpelti ja taputtele taikina pellille, reunasta reunoihin., noi 0,5 cm pakuiseksi levyksi. Anna taikinan levähtää 20 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 230 astetta. Sekoita pienessä astiassa 3 rkl vettä ja 1 rkl oliiviöljyä ja voite leipä. Nosta pelti uuniin paistumaan noin 20 minuutiksi.

Valmista sillä aikaa täyte. Lohko tomaatit puoliksi tai neljään osaan. Laitoin tällä kertaa kahteen osaan, mutta suosittelen neljään osaan, syöminen on siten helpompaa. Laita kirsikkatomaatit lävikköön ja ripottele päälle suola ja jätä valumaan 10 minuutiksi.

Tomaatit valuu

Sekoita tomaatit revittyjen basilikalehtien kanssa. Ota kypsä leipä pois uunista ja voitele pestolla. Lisää tomaatit ja basilikan lehdet päälle. Lisää hieman mustapippuria ja tarjoa heti.

Pesto-focaccia

Ohje salaatille:

1 ruukku rucolaa

10 suolaheinän lehteä

1 päärynä

5 aurinkokuivatun tomaatin siivua

3 rkl (Aura) sinihomejuustomurua

Aurinkokuivattujen tomaattien öljyä ja punaviinietikkaa

Revi rucola, huuhtele ja valuta ja kuivaa. Lisää tarjoiluastiaan. Asettele suolaheinät päälle. Kuori ja siivuta päärynä. Siivuta tomaatit. Asettele salaatin päälle. Kaada hieman tomaattien öljyä salaatin päälle. Ripottele pinalle myös punaviinietikkaa. Lisää homejuusto ja tarjoa heti.

Rucola-päärynä-homejuustosalaatti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *