Tämä ohje on kulkenut mukanani jo 1990-luvulta lähtien. Anna-lehdessä oli 90-luvulla sellaisia pahvikortteja, joissa toisella puolella oli ruuan kuva ja toisella ohje. Olen liimannt tämän ohjeen A4 paperille ja mapittanut sen eli näkyvissä on enää resepti, ei kuvaa. Olen monesti aikonut tehdä tämän broileriohjeen, kerran jopa ostanut aineksetkin, mutta aina se on syystä tai toisesta lykkääntynyt. Viime sunnuntaina oli kuitenkin aika kokeilla tätä ohjetta.
Olen kerran tehnyt possua, jonka kastikkeessa oli myös omenaa ja se ei ollut perhelle suuri hitti. Mutta nyt omenaa oli melko vähän ja mukana myös selleriä ja purjoa, jotka ovat voimakkaampia maultaan kuin omena, joten valituksia omenasta ei tällä kertaa kuulunut. Itse asiassa pidimme kaikkia poikia myöten tästä ruuasta ja teen tätä varmuudella uudelleenkin. Ruokaan tulee myös purkki ranskankermaa, joten tämä on ehdottomasti viikonloppu- ei arkiruokaa. Dijon sinappi maistui varsin hennosti ruuassa ja timjami dominoi, joten ensi kerralla laitan enemmän Dijonia ja vähemmän tai ehken ollenkaan timjamia.
Juuriselleri valikoitu lisukkeeksi vähän vahingossa. Olin tavoistani poiketen Tammiston Citymarketissa, koska kuopus oli sen lähellä urheilemassa ja tässä Citymarketissa on todella hyvä hevi-osasto. Taitaa kauppa olla valittu joskus yhdeksi Suomen parhaimmaksikin. Siellä oli kaikki niin houkuttelevasti tarjolla, että nappasin juurisellerin kärryyn ja googlasin heti mitä siitä voisi valmistaa. Ensimmäinen vastaantuleva ohje oli juuriselleri uunissa valkohomejuustolla ja se oli heti siinä, ohje valittu! Ohje on Satu Koiviston blogista. Koristelin sellerin lopuksi oman makuni mukaan juoksevalla hunajalla ja saksanpähkinöillä.

Ohje:
n 600g broilerin fileetä
2 omenaa
1 sellerin varsi
1 iso purjo
voi-öljyseosta
3 dl puolikuivaa omenasiideriä
1 kanaliemikuutio
2 rkl maissijauhoja
1 prk ranskankermaa
(1 tl timjamia)
2 tl Dijon sinappia
1 rkl sitruunamehua
Mustapippuria ja suolaa
Leikkaa broileri haarukkapaloiksi. Kuori, viipaloi ja kuutioi omenat. Leikkaa selleri pieniksi kuutioiksi. Hienonna purjon valkoinen osa.

Ruskista broileri voi-öljyeseoksessa pannulla ja nosta ne sen jälkeen pataan. Hauduta purjosilppu pehmeäksi samalla pannulla kuin broileri ja siirrä sitten nekin pataan. Lisää pataan myös selleri ja sekoita. Kaada siideri pataan ja murenna joukkoon kanaliemikuutio. Anna ruuan hautua noin 15 minuuttia. Sekoita maissijauho ranskankerman joukkoon. Lisää pataan sitruunanmehu, sinappi, mustapippuria ja suola. Lisää myös timjami jos käytät sitä. Lisää lopuksi ranskankerma ja sekoita. Keitä ruokaa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Tarjoa riisin ja raikkaan salaatin kera.

Uuniselleri valkohomejuustolla
n. 1 kg juuriselleriä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 valkohomejuusto
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 saksanpähkinää pieneksi paloiteltuna
Lämmitä uuni 200C. Kuori ja kuutioi selleri parin sentin paloiksi. Laita uunin kestävään vuokaa. Lisää öljy ja suola ja sekoita käsin. Paista uunissa noin 20 minuuttia siten, että selleri on jo pehmennyt. Lisää valkohomejuusto sellerien päälle ja jatka paistamista 15 minuuttia. Kypsymisaika riippuu uunistasi, joten tarkkaile selleriä ja juustoa välillä.
Koristele halutessasi juoksevalla hunajalla ja saksanpähkinällä.


One Comment
Pia
Olipas jännittävä kombinaatio kanaa, omenaa ja siideriä! Juuriselleriä en aiemmin kokannut, mutta tämä oli todella maukasta. Ja totta tosiaan, tämä on ”fiinimpi” ateria. Täytyypä tehdä kun seuraavan kerran tulee vieraita!