Koska tämä pääsiäinen vietettiin kotona sosiaalisen eristyksen vuoksi jäi myös ruuanvalmistukselle enemmän aikaa. Siksi päätimme myös aloittaa kesäruokakauden ja valmistaa vuoden ensimmäiset ribsit. Olen tehnyt ribsejä vasta muutaman kerran ja kokeilen yhä eri ohjeita. Tämä ohje on Glorian ruoka&viinistä ja hyvin tomaattinen ja siksi omaan makuuni hyvin sopiva. Ribsit keitetään ensin ja sen jälkeen paistetaan nopeasti grillissä kypsiksi ja glaseerataan vielä marinadilla.
Lisukkeeksi tein punaista chimichurria, joka on aina yhtä hyvää ja toimii minkä tahansa grilattavan lihan lusukkeena. Samassa ohjeessa Glorian ruoka&viini ribsiohjeen kanssa oli myös argentiinalainen kesäsalaatti sekä fugazetta-leipä ja ne pääsivät molemmat heti kokeiluun. Salaatti oli todella raikas ja hyvä ja edes pojat eivät vierastaneet salaatin mustapapuja. Itse pidin niistä kovasti. Salaattia voi halutessaan vielä lisämaustaa ja ripotella tuoretta parmesaaniraastetta päälle.
Moni on kertonut innostuneensa leipomisesta tänä koronakeväänä ja minäkin olen leiponut enemmän, mutta mielummin suolaista kuin makeaa. Tämä leipä puhutteli heti runsaalla sipulilla ja juustolla mausteena ja se oli hellpo ja nopea valmistaa. Varsinkin esikoinen intoutui kehumaan tätä leipää maailman parhaimmaksi! Loput leivät söimme seuraavana päivänä loppuun ja lämmitin niitä hieman, jotta maku pääsi oikeuksiinsa.
Grillasimme myös muutaman maissin, koska salaattiin tarvittiin yksi maissi grillattuna. Tämä ateria sopii niin pääsiäiseen, kesään kuin muihinkin kevään juhliin tai vain yhdessä nautivaksi ystävien kanssa.

Ohje ribseille:
n. 2 kg porsaan ribsejä
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
10 kokonaista mustapippuria
2 laakerinlehteä
Marinadi/glaseerauskastike:
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
1 prk säilöttyjä kirsikkatimaatteja
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl fariinisokeria
3 rkl punaviinietikkaa
2 tl worcesterkastiketta
1/2 tl kuivattua chiliä
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl suolaa
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen keittämistä. Kuori ja lohko sipulit ja lisää ne laakerinlehtien ja mustapippureiden kanssa kattilaan. Lisää reilu 2 l vettä ja kiehauta.

Laita ribsit kattilaan ja lisää tarvittaessa vettä, jotta lihat peittyvät kokonaan. Keitä matalalla lämmöllä 1,5 tuntia ja kuori tarvittaessa alussa vaahtoa pinnalta reikäkauhalla.
Tee grillauskastike. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää tomaatit, pyre, sokeri, etikka, worchesterkastike sekä mausteet. Kieheuta seos ja vähennä lämpöä. Survo tomaatteja hieman. Anna seoksen kiehua matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia. Soseuta kastike sauvasekoittimella.
Kun ribsit ovat valmiit ja liha alkaa irtoamaan luusta, nosta ne astiaan ja anna niiden hieman jäähtyä. Jätä osa kastikkeesta glaseeraukseen ja laita loput ribsien päälle ja anna marinoitua muutama tunti. Grillaa ribsit kypsiksi muutama minuutti per puoli ja glaaseeraa samalla kastikkeella.

Punainen chimichurri:
1 pieni punainen paprika
1 pieni punainen sipuli
1 kevätsipulinvarsi
2 valkosipulinkynttä
1 mieto chili
1 ruukku korianteria
1 ruukku lehtipersiljaa
3/4 dl hyvää oliiviöljyä
2 tl punaviinietikkaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
1/ 2 tl mustapippuria
Lämmitä uunin grillivastus 250 C. Puolita paprika ja asettele palat leivinpaperin päälle uuninpellille. Paahda paprikaa noin 10 minuuttia, kunnes se muuttuu hieman päältä mustaksi. Vahdi paprikaa, jottei se pala.
Poista paprika uunista ja sujauta muovipussiin jäähtymään. Kun paprika on kunnolla jäähtynyt kuori se. Kuoret lähtevät helposti suikaleina, kun olet paahtanut paprikaa niin että se mustuu hieman pinnalta. Paloittele paprika ja silppua sipulit. Poista chilistä siemenet ja kanta. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja sileäksi.


Argentiinalainen kesäsalaatti:
1 pieni punasipuli
1 kevätsipulin varsi
2 limettiä
1/ 2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl rouhittua chiliä
1 grillattu maissintähkä
200 g luumu-/kirsikkatomaatteja
2 dl syöntivalmiita mustapapuja
1-2 avocadoa
1 ruukku korianteria
2 rkl oliiviöljyä
Iso lehtistä salaattia (vaikka Cosmopolitan)
Raastettua parmesaania
Silppua sipulit ja laita ne astiaan. Lisää limettien mehu ja mausteet joukkoon, sekoita. Anna marinoitua sillä aikaa, kun valmistat muut ainekset. Grillaa maisintähkä kypsäksi ja huuhtele ja valuta mustapavut. Puolita tomaatit ja leikkaa avocado paloiksi. Irrota siemenet maissintähkästä. Silppua korianteri. Huuhtele salaatti ja asettele lehdet ympyrään tarjoiluvadille. Lisää kaikki vihannekset sipulien ja limetin joukkoon, sekoita. Lisää salaatti salaatinlehtien päälle. Valuta oliiviöljyä salaatin päälle itsellesi sopiva määrä.

Fugazetta eli argentiinalainen sipuli-mozzarella leipä:
1 1/2 dl maitoa
1/2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
n. 5 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä
Täyte:
3 keskikokoista (puna)sipulia
2 rkl oliiviöljyä
1/4 tl kuivattua chiliä
1/4 tl mustapippuria
1 tl suolaa
150 g mozzarellaa raasteena
Lämmitä nesteet kädenlämpöiseksi ja liota hiiva nesteeseen. Lisää suola ja sokeri. Alusta jauhot vähän kerrallaan nesteeseen. Vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa. Peitä puhtaalla liinalla ja jätä lämpimään paikkaan nousemaan noin 45 minuutiksi.
Valmista sillä aikaa täyte. Kuori ja leikkaa sipulit erittäin ohuiksi siivuiksi. Kuullota sipulit öljyssä noin 10 minuuttia ja mausta.


Laita uuni lämpenemään 225 C. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli suorakaiteiksi siten, että toinen on hieman toista isompi. Laita pienempi kaulittu taikina pellille ja laita mozzarellaa tasaisesti sen päälle noin 100 g. Aseta toinen levy päälle ja sulje reunat huolellisesti yhteen. Asettele sipuli leivän päälle ja samoin loppu mozzarellaraaste. Paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia.

