• Alkupala,  Iltapala,  Kasvisruoka,  Peruna,  Suolainen piiras,  Välipala

    Peruna-uunimunakas

    Kesän Kodin Kuvalehdessä oli tämä herkullisen kuuloinen uunimunakas ja siinä puhutteli niin turkkilainen jogurtti kuin kapriksetkin. Otin ohjeesta valokuvan, jotta löydän sen helposti tarpeen tullen ja eilen huomasin, että minulla on ollut jo monta viikkoa jääkaapissa perunoita, jotka kannattaisi käyttää pois. Niin sai alkunsa tämän perunamunakkaan kokeilu ja teen tätä varmuudella uusiksi, niin hyvää se oli. Ohje on vähän työläs arkeen, koska perunoiden kuorimisessa menee hetki ja paistoaikakin on reilu 30 minuuttia. Mutta päätin, että jos tarvitsen vierastarjottavaa tai kuljetettavaa ruokaa, haluan tehdä tämän uudelleen, koska tämä peruna-uunimunakas toimii niin lämpimänä kuin kylmänäkin. Laita munakkaaseen runsaasti kapriksia, itse laitoin reippaasti yli ruokalusikallisen, koska halusin, että niitä on jokaisessa palassa, ne…

  • Aasia,  Broileri,  Välipala

    Nyhtöbroileri baobun

    Juhannuksena tarvitsimme kahdeksi yöksi yöruokaa, juhannusaatoksi sekä juhannuspäivän yöksi. Toisena yönä meillä syötiin näitä nyhtöbroileri baobuneja. Tein broilerin valmiiksi jo kotona ja lämmitin juhannuksena mökillä uunissa. Broilerin joukkoon tulee kastiketta, jota on aika paljon, joten pakkasin siitä loput mukaan ja ennen lämmittämistä laitoin vuuassa olevan broilerin päälle lisää karamellikastiketta, näin se säilyi hyvin kosteana. Voit täyttää tällä broilerilla, niin hampurilaisia, hodareita kuin baobunekin. Me täytimme tällä kertaa baobuneja, jotka lämmitimme grillissä ja broilerin lisäksi baobuniin täytettiin päivällä yli jääneellä coleslaw:lla. Tein tämän colesawnin Hanna Himankan uudella Mimmit Grillaa ohjeella. Voit laittaa väliin broilerin lisäksi kasviksia, joko pikkelöiden jos käytät baobuneja tai kasviksia sellaisenaan, jos täytät hampurilaisia tai voit ostaa coleslawn…

  • Aasia,  Broileri,  Keitto,  Nuudeli

    Vihreä curry kana-nuudelikeitto

    Saan usein kuulla, että syömme usein aasialaisvaikutteisia ruokia ja niin se taitaa ollakin. Meillä täällä kaikki pitävät hieman tulisesta ruuasta. Pidän myös näistä ruuista, joista jokainen saa koota oman näköisen annoksensa, näin me vanhemmat saamme syödä kaikkea, mistä itse pidämme ja pojat voivat laittaa lisukkeet omien ruokamakujensa mukaan. Nykyään syömme oikeastaan kaikki kaikkea. Tämän keiton tein eräs kesäkuun arki-ilta ja vaikka ohjeessa oli ohjeet currypasteen valmistukseen, niin otin sen valmiina purkista. Käytin tällä kertaa vihreää currypastea, mutta jos sinulla kaapissa vihreän sijaan punaista tai keltaista, niin ne käyvät yhtä hyvin myös. Ohje on kirjasta nimeltä Korianteria ja sitruunaruohoa-kaakkoisaasialaisen keittiön parhaat. Ohje: 1/2 dl rypsiöljyä 2-3 rkl vihreää currytahnaa 5 dl…

  • Grillaus,  Iltapala,  Jauheliha,  Nakki

    Sloppy Joe -jauhelihahodarit

    Etsin juhannukseksi kahta yöruokaa, jotka voisin valmistaa mahdollisimman pitkälle kotona valmiiksi. Vuoden 2019 Glorian ruoka&viini lehdestä tuli vastaan tämä Meri-Tuuli Väntsin Sloppy Joe ohje ja se puhutteli heti. Tekisin kastikkeen kotona valmiiksi ja mökillä jäisi vain lisukkeiden valmistus jäljelle. Hodareiden väliin tulee jauhelihakastiketta ja cheddarkastiketta sekä myös grillattu nakki. Lisäksi hodarin päälle voi laittaa lisukkeeksi jalopenoviipaleita, pikku suolakirkkuja tai kevätsipulia. Jauhelihakastike oli todella maukas, onhan siinä mausteitakin aika lista. Tein 12 hengelle 800g jauhelihaa ja onneksi hodarisämpylöitä oli ostettu paljon, koska nälkäisimmät söivät näitä 5 kpl. Vaasanin Soft dogit ovat mielestäni parhaimmat. Juhannusyönä ei tullut otettua niin hyvää kuvaa hodarista, joten toivon että teksti houkuttelee kokeilemaan, vaikka kuva on häilyvä…

  • Aasia,  Juhlat,  Liha

    Korean härkä ja Gochujang kastike

    Valmistin tämän Korean härän ensi kertaa vappuaattona vieraillemme keväällä 2024, kun uusimmassa Glorian ruoka&viini oli niin houkuttelevan näköinen ohje. Vappuaaton ruuissa on aina se haaste, että aatto on useimmiten työpäivä, joten vieraille tarjottava vähän parempi ruoka tulisi valmistua nopeasti, mutta olla silti kuten sanottua vähän parempaa ja hyvää. Tämä naudan ulkofilee marinoidaan ensin yön yli, paistetaan pannulla värit ja laitetaan sen jälkeen lihamittarin kanssa uuniin noin 30-40 minuutiksi. Kun liha on jäähtynyt, se marinoidaan toisen kerran ja tarjotaan kylmänä. Liha leikataan juuri ennen tarjoilua ja koristellaan seesaminsiemenillä ja korianterilla. Korianteri jakaa vahvasti mielipiteitä, joten jos ruokailijoita on useampia, se kannattaa tarjota erikseen. On myös tärkeää, että sinulla on hyvä veitsi…

  • Aasia,  Broileri,  Iltapala,  Jauheliha,  texmex

    Aasialaiset broileri tacot

    Löysin tämän ohjeen Instagramista ja tallensin reelsin puhelimeeni valmiiksi hetkeen, jolloin tulee tarve saada nopeasti hyvää ilapalaa. Se tuli vastaan nopeammin kuin aavistinkaan ja eräänä kesäkuun iltana valmistin nämä, kun kaikilla oli nälkä, mutta mitään suurempaan ei ollut tarvetta. Näissä tulee sekoittaa vain mausteeet broilerin/kanan jauhelihaan ja sitten taputella ohut kerros lihaa pieniin tacolettuihin. Käytiin niin pieniä tacolettuja, että niitä mahtui paistinpannulle neljä yhtä aikaa. Kerroksen tulee olla tosi ohut, jotta broilerin/kanan jauheliha kypsyy varmasti. Valmiit laitoin tarjoiluastiaan ja folion päälle, että ne pysyivät lämpiminä. Lopulta koristelin kaikki yhtäaikaa ja tarjosin soijakastikkeen kanssa. Osa halusi mausteeksi myös sweet-chilikastiketta. Tästä annoksesta tulee noin 12 pientä tacolättyä. Minulla oli kotona ylijäänyttä ruohosipulia,…

  • Jauheliha

    Bobotie

    Bobotie valikoitui tänä keväänä pääsiäispöytääni, koska halusin myös yhden helpomman uuniruuan. Olen tehnyt tämän ennenkin ja ihastunut ohjeeseen ja nyt kun ostin uudet yksittäiset uunivuuat, oli sopiva hetki tehdä bobotie taas uudelleen. Bobotien juuret vievät Etelä-Afrikkaan, ja tässä jauhelihapaistoksessa maistuu aprikoosi ja vaalea leipä. En pidä rouhitusta mantelista niin paljon, niin laitoin sitä ohjetta vähemmn jauhelihan joukkoon. Ohje on Glorian ruoka&viinistä vuodelta 2008. Tarjoa Bobotie riisin kanssa. Ohje: 500 lampaan jauhelihaa 1 viipale vaaleaa leipää 2 1/2 dl Kevytmaitoa 1 iso sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 rkl rypsiöljyä 1 tl currya n. 50 g kuivattuja aprikooseja 1/2 dl rouhittua mantelia n 1 rkl mango chutneya 1 rkl valkoviinietikkaa 1 1/2 tl…

  • Broileri,  Jauheliha,  Pasta

    Lasagne pollo limonello

    Tämä resepti tuli vastaan, kun tarvitsin ruuan, jonka pojat voisivat lämmittää itse seuraavana päivänä valmistuksesta. Mielestäni kaikki ruuat, eivät maistu lämmitettyinä niin hyvältä, mutta lasagen ja muut laatikot mielestäni toimivat myös lämmitettyinä. Tässä ohjeessa kananjauhelihan joukkoon lisätään maitoa ja se tuntui aluksi hieman arveluttavalta, mutta tässä ohjeessa yhdistetään maitokastike ja lihakastike, eikä tehdä erikseen kuten lasagnessa yleensä, joten lopputulos oli sama. Sitruuna maistui vain hyvin vähän, joten jos pidät sen mausta, niin lisää vähän reippaammin. Meillä se toimi hyvin näin, vain pieni aavistus maussa. Käytin taas tuore lasagnea, joka mielestäni kypsyy kuiva lasagnea paljon paremmin. Tämän ohjeen löysin Valion sivuilta. Ohje: (Tuore) Lasagnelevyjä 2 rkl rypsiöljyä 600 g kanan jauhelihaa…

  • Aasia,  Broileri,  Nuudeli

    Gochujang-nuudelit

    Nuudeleita toivottiin ruuaksi, joten etsin ohjetta ja vastaan tuli tämä ohje Soppa365 sivustolla. Tässä ohjeessa on paljon erikoisia raaka-aineita, joten tarkista etukäteen kaapistasi, että sinulla on kaikki tarvittava. Tämä nuudeli on melko tulinen, mutta siihen meidän perhe on tottunut ja kaikki tykkäsivät. Broilerit marinoin jo edellisenä iltana, koska se nopeutti seuraavan arkipäivän ruuan valmistusta. Tiesin että viimeisen Teamsin loppumisen ja jäähallille lähdön väliin ei paljon aikaa jää. Tätä nuudelia teen varmuudella uudelleenkin. Ohje: Marinadi: 3 rkl rypsiöljyä 1 rkl seesamiöljyä 2 rkl riisiviinietikkaa 1 tl jauhettua inkivääriä 1 tl suolaa 1 tl mustapippuria 1 pkt broilerin (sisä)fileetä Muut ainesosat: 1 punainen paprika 1/2 kesäkurpitsa 400g nuudelia 1 rkl seesaminöljyä 2…

  • Aasia,  Broileri,  Keitto,  Nuudeli

    Vietnamilainen pho-keitto

    Talvisin keitot puhuttelevat ja niitä tekee mieli, kun pääsee kylmästä lämpimään kotiin. Tänään oli Helsingissä kunnon pakkaspäivä, -16c, joten ohjeeksi valikoitui helposti tämä lempeän makuinen Pho-keitto. Olin tällä viikolla ostanut neljän päivän ruuat jo maanantaina ja tämä keitto jäi jäljelle torstaihin ja juuri silloin sopvasti pakkanen putosikin melko alas. Tässä keitossa broileri keitetään liemessä, se kypsyttää mielestäni broilerin hyvin lempeän makuiseksi. Ohje on repäisty talteen joskus vuosien kuluessa Menaiset lehdestä. Annokseen kuuluu myös thaibasilika, mutta sitä ei ollut minulla tällä kertaa saatavilla, ilmankin pärjää! Ohje: 400 g maustamaton broilerin (sisä)fileetä 4 cm pala inkivääriä 4 valkosipulikynttä 1 punainen chili 1/2 rkl öljyä 1 1/4 l vettä 2 kanaliemikuutiota 2 tähtianista…