Rankan etätyöviikon jälkeen päätän aina, että teen rennolla otteella ruokaa viikonloppuna ja sitten löydän kuitenkin itseni kokkaamasta jos mitä. Toisaalta kokkailu rentouttaa, kuuntelen samalla musiikkia tai kirjaa Bookbeatista. Viikonloppuna tekee myös kovasti mieli hyvää ja raikasta ruokaa. Näitä japanilaisia broileripyöryköitä eli tsukuneita olen tehnyt aiemminkin ja myös kirjoittanut ohjeen tänne blogiin. Tämä ohje on Glorian ruoka&viinistä ja eroaa vain hieman edellisestä. Tosin tässä on mukana kastike, jota viimeksi kaipasin. Tein saman mangosalaatin kuin viimeksi, mutta korvasin vesimelonin hunajamelonilla, koska kaupassa ei ollut hyvännäköisiä vesimeloneja ja se olikin onni onnettomuudessa, koska hunajameloni toimi huomattavasti paremmin. Kävimme keväällä myös ostoksilla Kallion etnisissä ruokakaupoissa ja silloin ostin varastoon vietnamilaisia riisipaperikääryleitä ja tänään ne…
-
-
Maistuva jauheliha-perunalaatikko
Joskus on hyvä, että ruoka valmistuu vähän siinä sivussa. Niin oli tänään, kun pojilla oli kotiopetuksessa aineita, joita meidän piti opetella yhdessä, kuten kieliä. Paistoin jauhelihan ja laitoin laatikon uuniin kypsymään melkein 50 minuutiksi ja sillä aikaa saimme kouluhommat valmiiksi ja palautettua. Tätä laatikkoa olen tehnyt jo melkein 10 vuotta sitten ensimmäisen kerran. Olen leikannut ohjeen jostain lehdestä, mutta en muista enää mistä. Kodin Kuvalehti ja Me Naiset ovat vahvimmat ehdokkaat… Tämä laatikko maistuu koko perheelle, koska tomaattimurska tuo hyvää mehevyyttä ruokaan ja lihaliemikuutio, soija ja Dijon-sinappi makua myös aikuisetn makuun. Pojat eivät niin riemastu päällä olevista tomaateista, mutta ne kelpasivat kyllä minulle myös poikien ylijääminä. Ohje: 1 sipuli 1…
-
Lihapulla-kananmunatagine, maustettu kuskus sekä avocadosalaatti
Viimeisenä pääsiäisen pyhänä siirryimme jo tutumpiin makuihin eli lihapulliin. Nämä lihapullat keitettiin kypsiksi hyvin maustetussa tomaattikastikkeessa, johon lisättiin vielä kananmunat kypsymään. Ne olivat todella hyviä. Pidän kovasti ras el hanout mausteseoksesta, jota tässäkin oli, sekä lihapullissa että kastikkeessa. Lisukkeenä tarjosin kuskusta, josta tein pojille maustamattoman version, mutta esikoinen halusi mielellään maustettua versiota. Lisäksi tein avocadosta, kurkusta ja mintusta salaatin, jonka koristelin vielä parmesaanilastuilla. Taginen ohje on Soppa365 sivustolta, muut ovat omia ohjeitani. Ohje lihapullataginelle: 2 pkt jauhelihaa 3 rkl ruokakermaa 1 rkl korppujauhoja 1 tl sipulijauhetta 1 rl suolaa 1 tl rouhittua mustapippuria 1/2 tl paprikajauhetta 1/2 tl ras el hanout maustetta 1/2 tl grillimaustetta 1/4 sitruunan raastettu kuori Kastike:…
-
Glaseeratut ribsit, punainen chimichurri, argentiinalainen kesäsalaatti sekä fugazetta eli argentiinalainen sipuli-mozzarellaleipä
Koska tämä pääsiäinen vietettiin kotona sosiaalisen eristyksen vuoksi jäi myös ruuanvalmistukselle enemmän aikaa. Siksi päätimme myös aloittaa kesäruokakauden ja valmistaa vuoden ensimmäiset ribsit. Olen tehnyt ribsejä vasta muutaman kerran ja kokeilen yhä eri ohjeita. Tämä ohje on Glorian ruoka&viinistä ja hyvin tomaattinen ja siksi omaan makuuni hyvin sopiva. Ribsit keitetään ensin ja sen jälkeen paistetaan nopeasti grillissä kypsiksi ja glaseerataan vielä marinadilla. Lisukkeeksi tein punaista chimichurria, joka on aina yhtä hyvää ja toimii minkä tahansa grilattavan lihan lusukkeena. Samassa ohjeessa Glorian ruoka&viini ribsiohjeen kanssa oli myös argentiinalainen kesäsalaatti sekä fugazetta-leipä ja ne pääsivät molemmat heti kokeiluun. Salaatti oli todella raikas ja hyvä ja edes pojat eivät vierastaneet salaatin mustapapuja. Itse…
-
Karitsan kareeta, parmesan-kermaperunat, parsaa pekonilla, salsa criolla sekä mangorahka marengin kera
Tänä pääsiäisenä meillä oli vain yhtenä päivänä lammasta. Lampaaksi valikoitui karitsan kare, jonka marinoin itse. Tämä ohje on Gloriasta ja olen tehnyt lammasta tällä ohjeella jo useita vuosia. Lisukkeeksi tein saman ohjeen minttujogurtin, mutta toiseksi lisukkeeksi halusin jotain raikasta ja sellaiseksi valikoitui Glorian ruoka&viini lehdessä ollut salsa criolla. Tämä salsa sopii minkä tahansa grillattavan lihan lisukkeeksi, kokeile kun grillikausi taas kohta alkaa. Mietin ensiksi myös risottoa lisukkeeksi, mutta koska sitä tulee tehtyä juhlapyhinä melko usein, päädyin parmesaani-kermaperunoihin, joita en ollut aiemmin tehnyt, enkä juuri koskaan myöskään kermaperunoita. Nämä parmesan-kermaperunat, jonka ohjeen löysin K-kaupan resepteistä oli todella loistavat ja ne pääsevät jatkossakin minun juhlapyhämenuihin. Tässä ohjeessa ruokakerma keitetään ensin mausteiden kanssa…
-
Parsabruschettat ja jogurttia sitrussiirapilla
Pääsiäisen menua rakentaessani, päätin, että syömme vain yhtenä päivänä lammasta. Lampaaksi valikoitui karitsan kareet. Pitkäperjantaina tein Moskovan pataa, joka on koko perhelle suurta herkkua. Tämän Mysi Lahtisen oivan reseptin olen jakanut täällä blogissa jo aiemmin, löydät sen kirjoittamalla hakuun Moskovan pata tai otsikon ”liha” alta. Alkuruuaksi otin kokeiluun parsabruschetat, jotka osoittautuivat todella hyviksi. Parsa ja Dijon sopivat mainosti yhteen. Koska pääruoka on lihasta, smetanasta ja Aurajuustosta johtuen melko raskas, halusin kevyen jälkiruuan, joka olisi kuitenkin pääsiäiseen sopiva. Ja tämä sitrusssiirrappinen jogurtti oli todella loistava ja raikas lopetus päivällisellemme. Mikään kevyt tämä ei ole, koska siirapin valmistus vaatii runsaasti sokeria….Mutta eihän se ollut kuin pieni lisuke jogurtissa. Lämmin suositus näistä molemmista…
-
Turkkilaiset gilbir-aamiaismunat
Koska tämä pääsiäinen vietetään sosiaalisessa eristyksessä, jäi enemmän mahdollisuuksia nauttia myös pitkistä aamuista ja hyvistä aamiaisista. Nämä turkkilaiset uppomunat ovat olleet jo pitkään listallani, varmaan jo siitä asti, kun bongasin ne kevään 2016 Glorian ruoka&viinistä. Miettiessäni pääsiäismenua kaivoin esiin useamman vuoden pääsiäisnumerot Glorian ruoka&viini lehdistä ja tämä tuli siellä taas vastaan, joten päätin ottaa ne viimein kokeiluun. Uppomunia teen perheelle melko usein, joten ne valmistuivat helposti. Lisäksi minulla oli ylimääräistä turkkilaista jogurttia sekä tuoreita yrttejä, koska niitä tulee useampaan pääsiäisruokaamme, joten tämä valmistui sopivasti niin sanotusti ylijäämä ruuista. Sulatin voin ja maustoin sen savupaprikalla ja valmistin yrttiöljyn pienellä tehoseikoittimellani. Tiesin, etteivät pojat tästä innostu, joten tein annoksen vain kahdelle aikuiselle.…
-
Nasi goreng eli indonesialainen broileri-riisi
Tämä riisiruoka on nopea ja varmasti koko perheelle maistuva. Tein tämän yhtenä arki-iltana etätyö ja-koulupäivän jälkeen, kun energiat ruuan laittoon olivat todella vähissä. Helppous ja nopeus pääsivät yllättämään ja hyvä niin. Hyvä ja terveellinen ruoka on kuitenkin todella tärkeää nyt, kun normaali arkiliikkumien työn puolesta on vähentynyt huomattavasti. Ohje on Yhteishyvästä. Ohje: 1 sipuli 2 valkosipulinkynttä 1-2 tl raastettua tuoretta inkivääriä 1/2 tl chilirouhetta 1 pkt broileria suupaloiksi leikattuna 3 rkl oliiviöljyä 3 dl jasmiiniriisiä 1/2 dl punaista paprikaa kuutioituna 1 dl pakasteherneitä 1 rkl soijakastiketta 1 tl suolaa 1 tl rouhittua mustapippuria 3-4 kananmunaa Silppua sipulit ja paprika. Raasta inkivääri ja leikkaa broileri suupaloiksi. Keitä riisi. Kuumenna öljy isossa…
-
Piri-pirikana ja parsasalaatti
Tämäkin ohje on uusimmasta Glorian ruoka&viini lehdestä, tällä kertaa tuntui että siellä oli todella paljon toteutettavia ohjeita. Tämä ohje oli kokonaiselle kanalle, mutta päädyin tekemään sen broilerin sisäfileistä, koska tiesin sen maistuvan meille paremmin. Parsa-aika alkaa olla jo täällä ja kun näin Lidilissä parsoja, en voinut vastustaa enää. Tässä ohjeessa parsa syödään avocadon, kurkun ja mintunlehtien kanssa ja täytyy sanoa, että toimi todella hyvin. Tykkään vaihdella ruokia ja eri raaka-aineita keskenään, enkä syödä aina samaa ruokaa samalla tavalla. Tämä vihreä salaatti oli todella maistuva ja pääsee keväällä kyllä kuitenkin pöytään uudelleenkin. Jos pidät kovasti piri-piri kastikkeesta, tee sitä tupla-annos. Tästä määrästä tuli kastiketta kahdelle aikuiselle (pojat söivät riisin soijan kanssa)…