• Broileri,  Pasta

    Sitruunainen broileripasta

    Pastaa syödään meillä aika usein ja siksi siihen tarvitaan variaatioita. Tällä kertaa surffailin Soppa365 sivustolla inspiraatiota etsien ja vastaan tuli tämä pasta, joka puhutteli raikkeudellaan heti. Rakuuna on yrtti, jota tulee harvoin käytettyä, se oli myös toinen syy miksi tämä pasta valikoitui kokeiluun. Ja hyvää tuli, koko perhe tykkäsi. Kaksi desilitraa tuoretta sitruunanmehua saattaa kuitenkin lapsille olla hieman liian hapanta, siksi muista ottaa keitinvettä talteen, jos lapsia varten kastiketta pitää laimentaa. Aikuisia varten ei todellakaan tarvitse, maut ovat raikkaat ja hyvät. Tämän annoksen voi myös hyvin tehdä ilman broileria, jos haluat kasvisversion. Koska raaka-aineita on taas vähän, panostin laatuun. Raastin parmesanin itse palasta, enkä ostanut valmiina pussissa ja ostin pastaksi…

  • Alkupala,  Kasvisruoka,  Keitto

    Paprikakeitto

    Tämä keitto on yksi klassikoistani ja bravuureistani. Olen tehnyt sitä perheelle, vieraille kuin juhliinkin. Ensimmäistä kertaa tehdessäni ajattelin, että kalttaus on hankalaa ja työlästä ja niin se olikin, kun en noudattanut ohjeita tarkasti. Paprikat tulee tosiaan paistaa todella kuumassa uunissa, ja niin kauan että niissä on mustia pilkkuja. Samoin ne tulee laittaa muovipussiin kuumina ja antaa jäähtyä kunnolla. Kun teet kaikki nämä vaiheet huolella, itse kalttaus tapahtuu muutamassa minuutissa. Tämä keitto on niin maukasta ja pehmeää, etten keksi tarpeeksi hyviä adjektiiveja kuvailemaan sitä. Kokeile itse ja kerro miltä maistui! Keiton lisäksi tarjoan aina itse tehtyjä krutonkeja ja silputtua basilikaa. Tosin tällä kertaa basilika vaihtui lehtipersiljaksi, koska sitä minulla oli valmiina.…

  • Alkupala,  Grillaus,  Juhlat,  Liha,  Salaatti

    Grillattua lammasta, kanelinen kurpitsa-vuohenjuustosalaatti ja parsaa parmankinkulla

    Vaikkei ihan vielä pääsiäinen olekaan, teki mieleni jo laittaa lammasta. Jos etsit pääsiäiseksi lammasohjetta, tässä sinulle sellainen, nämä maut vievät sinut Etelä-Afrikkaan. Ohjeet olen poiminut talteen Gloriasta vuodelta 2011 ja olen tehnyt näitä useamman kerran. Tällä kertaa tein lisukkeeksi myös parsaa parmankinkulla sekä alkuruuaksi paprikakeittoa. Paprikakeiton ohjeen kirjoitan sinulle erillisessä postauksessa. Ostin karitsan kareet maustamattomina lihatiskiltä ja tein marinadin itse. Citymarketissa näytti olevan lihatiskillä hyvännäköistä valmiiksi marinoituakin lihaa, mutta pidän marinoida lihan itse. Laitoin kareet marinadiin jo lauantai-iltana ja kalttasin myös paprikakeiton paprikat lauantaina, joten sunnuntaihin jäi vain salaatin teko, parsojen valmistus sekä tietysti kareen grillaus. Pojille maistui lammas myös erittäin hyvin pienen mietinnän jälkeen, samoin parsa ja paprikakeitto, varsinkin…

  • Aamiainen,  Leipominen

    Helppo pannuleipä

    Nyt kun nämä viikonloppuaamut ovat vapaammat ja aikatauluttomat esikoisen kipsin vuoksi, olen intoutunut tekemään vaihtelevampia aamiaisia. Tänään sunnuntaina leivoin peltileivän. Vastaleivottu leipä on yksi aamun parhaimpia asioita. Tein taikinan jo illalla ja laitoin jääkaappiin, koska muuten aikaa leipomiseen ja kohottamiseen olisi kulunut liian kauan. Ajattelin testata miten tämä toimii. Ja hyvin toimi. Otin taikinan heti pois jääkaapista herättyäni ja varmasti se olisi noussut hieman paremmin, jos olisin tehnyt taikinan aamulla, mutta nyt nopeus vei voiton. Taikinassa on hieman kauraa ja hunajaa mukana ja koristelin pellillisen kaurahiutaleilla. Siemenetkin käy, mutta tiesin leivän kelpaavan pojille paremmin näin. Lisäksi pilkoin eilisestä salsasta jääneen vesimelonin paloiksi pöytään. Olipa hyvä aamiainen! Ohje on Glorian ruoka…

  • Aasia,  Broileri,  Iltapala,  Salaatti

    Tsukune eli japanilaiset broileripyörykät ja mangosalsa

    Lauantai-iltaan tarvittiin hieman tuhdimpi iltapala, joten päädyin tekemään näitä broileripyöryköitä ja lisukkeeksi tein mangosalsan. On todella mukavaa, kun mangonkin saa nykyään syöntikypsänä, näin ei tarvitse viikkoa ennen ennakoida, että käyttää mangoa ruuan raaka-aineena. Broileripyöryköihin tuli paljon taas aasianmakuja, joten ne maistuivat meidän perheelle hyvin. Pojille keitin lisäksi 1,5 dl pitkäjyväistä riisiä, koska ennakoin että mangosalsaa ennemmin vain maistellaan kuin syödään. Aikuisille mangosalsa oli juuri sopiva lisäke, emmekä itse riisiä kaivanneet. Nämä ohjeet ovat Otava median Ruoka.fi lehdestä ja olen hieman mukaillut ohjeita. Kulutin tänään muutaman tunnin Jumbossa kuopuksen lätkätreenien aikana ja kävin pitkästä aikaa Hemtexissä. Siellä oli kivan näköisiä uutuuksia, servettejä, astioita ja patalappuja. Myyjä kertoi minulle, että ne olivat…

  • Aamiainen,  Liha

    Pannupannari eli dutch baby Croque monsieur-täytteellä ja uppomunalla

    Viikonloppuaamumme ovat nyt seuraavat neljä viikkoa erilaisia, koska esikoisella murtui ranne ja kipsin kanssa ei voi treenata. Nyt viikonloppuisin jäähallille lähtee vain yksi nuorimies ja hänelläkin näyttää useampana päivänä olevan treenit vasta iltapäivällä. Päätin siis käyttää tilanteen hyväksi ja tehdä vähän paremman aamiaisen tänään lauantaina. Ohje on Glorian ruoka&viinistä ja tähän pannariin voi laittaa erilaisia täytteitä. Lohi, kasvis, juusto tai makea täyte. Minä valitsin meille tuon Croque monsieur täytteen uppomunien kera. Pannukakku tehdään paistinpannussa, joka esilämmitetään uunissa, kaadetaan taikina pannuun ja paistetaan uunissa 20 minuuttia, jonka aikana valmistuu täyte. Esikoinen ilmoitti jo ensimmäisen haukkauksen jälkeen, että tee tätä Äiti uudelleenkin, tämä on hyvää. Mielestäni pannukakku oli helppo ja nopea tehdä,…

  • Broileri,  Salaatti

    Caesar salaatti

    Nopeat, mutta ruokaisat iltapalat tuottavat usein päänvaivaa. Tätä salaattia olen tehnyt jo vuosia ja se maistuu koko perheelle, myös kuopukselle. Kyseessä on siis Pirkan Caesar salaatti. Pussin sisältä löytyy salaatti, kastike, parmesan ja krutongit. Salaattipusseissa on melko pitkä päivämäärä, mutta kannattaa silti kurkistaa taakse ja katsoa ettei salaatti ole jo rusehtunut. Lisäksi marinoin itse broilerin sisäfileitä, grillaan ja laitan valmiiksi suikaloituna salaatin päälle. Helppoa, nopeaa sekä ruokaisaa. Ohje neljälle: 4 pss Pirkka Caesar salaattia Marinadi: 0,5 dl oliiviöljyä 1 tl Dijon sinappia 1 tl juoksevaa hunajaa Suolaa ja mustapippuria Sekoita marinadin ainekset. Lisää broilerit ja anna marinoitua vähintään pari tuntia. Sekoita kaikki pussin ainekset isossa astiassa. Lisää krutongit viimeisenä ja…

  • Broileri,  Kasvisruoka

    Sitrus-kanakebabit ja täytetyt bataatit

    Viime sunnuntaina mielemme teki grillata, joten selailin Nyt grillataan kirjaa ja etsin inspiraatiota. Vastaan tulivat nämä kanakebabit ja täytetyt bataatit. Kanaa olen marinoinut ja grillannut tällä ohjeella ennnenkin, mutta batatteja tein ensimmäistä kertaa tällä ohjeella. Molemmat menevät jatkoon. Tosin bataatit eivät olleet poikien suosiossa. Tein marinadin jo aamulla, samalla kun tein aamiaista, näin ne ehtivät olla koko päivän maustumassa marinadissa. Myös bataatit paistoin päivällä kypsiksi, käärin folioon, säilytin jääkaapissa ja iltapäivällä kun söimme, lämmitin ne vain hetken 150C uunissa. Ennakkovalmistelujen johdosta, itse ruoka valmistui melko nopeasti. Täytetyt bataatit voidaan syödä myös pääruokana salaatin kera. Ja toki myös kanakebabien lisukkeena voi olla muutakin kuin täytettyjä bataatteja. Valitse lisuke oman makusi mukaan.…

  • Kattaus

    Kattaminen

    Pöydän kattaminen on minulle melkein yhtä tärkeää kuin ruuan maku. Minulle on mieluista miettiä, mitä olemassa olevia astioita tällä kertaa käytän ja miten voisin saada olemassa olevilla tavaroilla kattaukseen uutta näköä. Arki mennään aina Teeman valkoisilla astioilla tai Ikean Neliö sarjalla, mutta arkenakin laitan ruuan aina tarjoiluastioihin ja käytän servettejä. Viikonloppuisin ehdin enemmän miettiä kattausta ja silloin on mukava kokeilla kaikkea uutta. Kolme isovanhempaani ovat jo poistuneet keskuudestamme, mutta heidän astiansa elävät minulla arjessa ja juhlassa mukana. Myös miehen kaikki isovanhemmat ovat jo lähteneet ja myös hänen perimänsä astiat ovat mukana meillä kattauksissa. Lauantaina tein poikien toiveesta pasta carbonaraa, jonka ohje on jo täällä blogissa. Kirjoitat vain hakukenttään carbonara tai…

  • Liha

    Wieninleike

    Viime sunnuntaina palasimme perheemme molempien aikuisten lapsuuden makuihin, nimittäin wieninleikkeeseen. Tämän ohella lehtipihvi oli se, mitä ravintolassa syötiin nuorina yhdessä omien vanhempien kanssa. Ja hyvältä maistui edelleen, esikoiselle maistui myös, kuopus ei taaskaan hurrannut ja soittanut fanfaareja. Noh, ajan myötä maku kehittyy, kuten isoveljellekin on käynyt. Kriittinen tekijä wieninleikkeessä on hyvä liha, ostin porsaan ulkofileen K-Supermarketin lihatiskiltä. Parhaimman wieninleikkeen olen kuitenkin syönyt Wienissä, Figlmullerissä. Vietimme siellä perheemme ensimmäistä Isänpäivää vuonna 2008. Wieninleike peitti koko lautasen ja vähän ylikin, lisukkeena oli loistava sinappinen perunasalaatti. Tätä ruokaa teen kyllä uudelleenkin, toivottavasti maistuu pian myös kuopukselle. Lisukkeeksi tein perunamuussia. Tämän ohjeen löydät kun laitat blogin hakukohtaan nakkikastike. Muista käyttää muusin teossa lämmintä maitoa,…