Punajuuri ja homejuusto on liitto, joka puhuttelee minua aina. Jo opiskeluaikoina paras päivä oli, kun ruokalan listalla oli punajuurilaatikko homejuustolla. Silloin(kin) ruokatuntia odotettiin enemmän kuin kovasti! Spaghetti ja jauheliha ovat perusraaka-aineet lapsiperheissä, ja jos lapset eivät vierasta punajuurta ja homejuustoa, niin tämä ohje on hyvää vaihtelua. Ja toivottavasti eivät vierasta punajuurta, tätä syksyn sesonkiherkkua, jossa on paljon ravintokuitua sekä monipuolisesti kivennäisaineita kuten kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä sekä vitamiineja kuten A,-E, C-, ja B-vitamiinia. Punajuuressa on myös runsaasti folaattia, joka vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen. Se vaikuttaa myös positiivisesti aineenvaihduntaan sekä verisuonten ahtautumisen estämiseen. Minulla oli ruokapöydässä oman perheen lisäksi 4 samanikäistä poikien kaveria ja siksi teinkin 800g jauhelihaa…
-
-
Sinisimpukat tomaatti-fenkolikastikkeessa ja tuoretomaattikeitto
Lauantaina olimme kummitytön rippijuhlissa, jossa oli hyvät ja runsaat tarjoilut. Illaksi pieneen nälkään tein meille sinisimpukoita sekä tuoretomaattikeittoa. Ostin sinisimpukat tuoreina Citymarketin kalatiskiltä. Tuoreet sinisimpukat tulee valmistaa vuorokauden kuluessa ostamisesta. Voit myös käyttää pakastesimpukoita. Olen tehnyt simpukoita sekä tällä ohjeella, että sitruunaruoho omenasiiderikastikkeella. Vaikea sanoa, kumpi oli parempi. Tomaattinen kastike fenkolilla höystettynä toimi todella hyvin ja söimme kahdestaan melkein kilon sinisimpukoita. Tosin osaa kilosta, en käyttänyt, koska niissä oli kuori rikki tai ne olivat kuolleita ja avautuneita. Simpukoita on helppo valmistaa itse ja kun ne käy huolella läpi yksitellen, niin kuolleita yksilöitä ei pääse joukkoon ja herkuttelu voi alkaa. Sinisimpukoiden lisäksi tein tuoretomaattkeittoa. Tomaatit paahdettiin tunnin verran uunissa, soseutettiin, maustettiin…
-
Itse tehty kebab kastikkeita myöten
En ole juuri kebabeja syönyt, vain Döner Harjussa pari kertaa. Olen kuitenkin jo pidempään miettinyt, että pitäisi kokeilla itse tehtyä kebabia, jossa jauheliha kypsyy uunissa 4 tuntia. Viime viikolla tuli viikonloppuna sopiva hetki kokeilla tätä ohjetta, kun tiesin meidän olevan kotona koko iltapäivän. Tein myös kastikkeet itse ja ne olivat melko vaivattomat. Tomaattikastike loppui kesken, joten alla ohje tuplana, koska sen määrän se vaatii, jos ruokailijoita on neljä. Pidin tästä itse tehdystä kebabista todella paljon ja niin pitvät pojatkin. Esikoinen pyysi että tehdään uusiksikin ja pienempi myötäili mukana. Kastikkeiden lisäksi minulla oli tarjolla pitkäjyväistä riisiä, pitaleipiä ja pepperoni paprikoita sekä kaaliraastetta. Voit lisätä kaaliraasteen joukkoon vielä makusi mukaan tomaattia, kurkkua…
-
Sunnuntai burgerit
Iskän burgerit on aina poikien vastaus, kun kysytään mitä hyvää ruokaa tänään tehdään! Niitä tehtiin taas viime sunnuntaina, koska pojilta oli kysytty mikä viikonloppuna maistuisi. Ja toiveisiin vastattiin, koska molemmat ovat olleet hieman kipeitä, parempi ruoka parempi mieli vai miten se nyt meni…. Burgereiden salaisuus on hyvät raaka-aineet ja hyvin maustettu jauheliha, jossa mukana myös tuore raastettua Parmesaania. Hampurilaissämpylä valikoima on kiitettävästi lisääntynyt viime aikoina. Hyviä brisossisämpylöitä löytyy niin Fazerilta kuin Vaasaniltakin. Majoneesi maustetaan srirachalla, siitä saa aikuisten burgereihin hieman enemmän makua. Ranskalaisia emme laittaneet tahi kaivanneet. Kun pihvit on grillattu melkein kypsiksi, niiden päälle lisätään cheddar viipale ja paistamista jatketaan vielä hetki grillissä, jotta juusto sulaa. Tällä kertaa cheddarina…
-
Broilerivartaat ja satay-kastike
Olen vuosien saatossa tehnyt useilla eri resepteillä satay-kastiketta ja aina se on ollut ihan hyvää. Tällä ohjeella tein nyt ensi kertaa ja nyt se ei ollut enää hyvää, vaan taivaallista! Niin pehmeän ja pikkiriikkisen napakan tulista. Jos teet ensi kertaa Satay-kastiketta, tee tällä ohjeella, onnistut varmasti! Tämä ateria oli kokonaisuudessaan niin hyvä, että tätä teen joku kertaa kylään tuleville ystävillekin! Ohje: 400 g broilerin sisäfileetä 2 rkl oliiviöljyä 2 rkl sitruunanmehua 1 rkl soijaa 1-2 valkosipulinkynttä silputtuna Mustapippuria ja suolaa Seesaminsiemeniä Satay-kastike: 1 pieni silputtu sipuli 2 hienonnettua valkosipulinkynttä 2 dl suolapähkinöitä 1/2-1 hinenonnettu punainen chili siemenet poistettuna 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä 2 rkl oliiviöljyä 1 rkl ruskeaa ruokokidesokeria…
-
Shakshuka
Esikoisella oli lauantaina lätkän aamutreenit 8:15-10:15 ja tein hänelle tukevan aamiaisen. Arvasin hänellä kuitenkin olevan treenien jälkeen kova nälkä, mutta olisi kuitenkin liian aikaista meille muille syödä lounasta, joten päätin tehdä tämän pikashakshukan, jonka ohje on Yhteishyvästä. Kikherneitä tulee käytettyä harvemmin, mutta joka kerta ne toimivat ruuassa ja maistuvat hyviltä. Tämä sopi tarkoitukseensa erittäin hyvin ja tarjosin sen paahdetun paahtoleivän kanssa. Olen muuten siirtynyt paahtoleivässä Vaasanin Makuleipään, joka on juureen leivottu ja mielestäni parempi kuin perinteinen Fazerin. Pakettikin on pienempi, niin siitä harvoin menee yhtään hukkaan. Tee tämä shakshuka, kun sinulla on rauhallinen aamu, vaikka tuleva Isänpäivä tai brunssi ystävien kanssa tai, kun kello on liian vähän lounalle, mutta pelkkä…
-
Limettibroileria ja nuudeleita
Taas oli kiire saada ruokaa pöytään ennen illan lätkätreenejä. Tämä nuudeli syntyy nopeasti ja raaka-aineet ovat silti tuoreita. Käytän edelleen harvakseltaan broilerin jauhelihaa, enkä tiedä oikeastaan miksi. Hyvin maistui tämäkin ruoka pojille. Ainoastaan sokeriherneitä he hieman vierastivat, mutta se olikin odotettua. Olen poiminut tämän ohjeen talteen Yhteishyvästä vuonna 2009. Valmistin ruuan ohjeen mukaan, lisäsin vain hieman enemmän limetinmehua sekä myös varhaissipulin varsia sekä korianteria makua tuomaan. Ohje: 1 punainen chili 3/4 dl tuoretta limetinmehua 2 rkl soijakastiketta 2 rl ruokokidesokeria 1 rkl vettä 1 sipuli 2 valkosipulinkynttä reilu 2 tl raastettua tuoretta inkivääriä 1 punainen paprika 2 kevätsipulin/varhaissipulin vartta 150g tuoreita sokeriherneitä (tai pakaste) 1 rkl oliiviöljyä 400g broilerin jauhelihaa…
-
Raparperivispipuuro ja itsetehdyt sämpylät
Jos sinulla on pakkasessa raparperia ja haluta tehdä siitä välillä jotain muuta kuin leivonnaisia, niin tee tämä vispipuuro. Maistuu koko perheelle ja toimii niin aamu-kuin iltapalanakin. Vispipuuro kypsyy 15 minuutissa hiljalleen liedellä poristen, välillä hämmentäen ja sitten se vatkataan kuohkeaksi. Tein tällä kertaa vispipuuron ja sämpylät illaksi esikoisen 1,5 tunnin lätkätreenien jälkeen, koska tiesin hänellä olevan kova nälkä pitkän iltajään jälkeen. Esikoinen sanoi vispipuuroa hieman mauttomaksi, mutta en halua lisätä enempää sokeria kuin ohjeessa jo on (1,5dl) ja lapsen on hyvä tottua myös happamiin makuihin ja kaiken hän lopulta söi. Aikuiselle raparperivispipuuro on happamana sopivan hienostunut ja toimisi myös jälkiruokana. Ohje on Hesarista Ruokatorstain sivuilta ja olen tehnyt sen ensi…
-
Tapaksia ja paellaa
Olin tällä viikolla Madridissa parin päivän työmatkalla ja kotiin palattuani teki mieleni jatkaa espanjalaisen ruuan parissa. Lisäksi toin lentokentältä ruokatuliaisina Ibericon kinkkua ja viiniksi Emilio Moro 2017. Siispä, kun perjantaina työviikko oli pulkassa, laitoin pöytään hieman tapaksia ja paellaa. Paellan ohje on anopilta ja se on melkeimpä vakioruokaa meillä ja sen valmistaa aina mieheni. Olemme tehneet sitä useampaan kertaan kotona, vain perheelle, mutta myös vieraille sekä myös molempien vanhempien mökillä. Paella on nimittäin erittäin hyvä valmistaa Muurikassa, kuten teimme myös tänä juhannuksena. Tapaksista pojille maistui parhaiten Madridista tuomani Ibericon kinkku, se maistui myös heidän ystävilleen. Stockmann Herkusta sai ennen paellariisiä ja ostin sitä aina monta pussia varastoon, koska pelkäsin sen…
-
Kanttarellipasta pekonilla
Sain viikonloppuna äidiltä hänen mökiltä keräämiään kanttarelleja. Kanttarellit piti valmistaa nopeasti, samana iltana tai vähintään seuraavana. Siksi päätin tehdä heti maanantaina kanttarellipastan pekonin kera. Pojat söivät carbonaran perinteiseen tapaan, koska arvelin ettei kanttarellit vielä maistu heille. Keittiössä hääri apuna esikoinen, joka valmisti käytännössä kokonaan poikien carbonaran. Kanttarellipasta pekonin kera 3 dl tuoreita kanttarelleja 250 g spaghettia 1/2 pkt (85 g) pekonia 1 pieni punasipuli 1 dl ruokakermaa 2 kananmunan keltuaista 40 g raastettua parmesaania Mustapippuria ja suolaa Parmesaania sekä lehtipersiljaa Silppua sipuli pieneksi. Puhdista sienet ja leikkaa ne myös pieniksi paloiksi. Suikaloi pekoni. Paista kuivalla pannulla pekoni melkein kypsäksi. Lisää sipuli ja kuullota. Lisää myös sienet ja paista niin kauan,…