• Jälkiruoka,  Jouluinen ruoka

    Jouluisia jälkiruokia

    Tein jouluksi mukaan Turkuun kaksi jälkiruokaa. Toinen oli viikunat ja luumut portviinissä, jotka tarjoiltiin vaniljajäätelön kera ja toinen oli jouluinen britakakku. Brita on yksi suosikki kakuistani ja teen sitä miltein joka kesä raparperista ja mansikoista. Nyt löysin jouluisen ohjeen Maku-lehdestä ja halusin ehdottomasti kokeilla sitä. Jouluista makua tähän Britaan toi taikinaan ja marenkiin lisättävät kaneli ja inkiväärijauhe. Lehden ohjeessa oli puolukoita, mutta ajattelin makean persimonin puhuttelevan lapsia hapanta puolukkaa enemmän, joten vaihdoin puolukat persimoniin. Viikunoita ja luumuja portviinissä en tarjonnut lapsille toki lainkaan. Myös tämä ohje on Maku-lehdestä. Valmistelin molemmat jo kotona Helsingissä. Keitin luumut ja viikunat valmiiksi ja Turussa vain lämmitin sitä kattilassa hieman ja tein kaikille annokset valmiiksi.…

  • Alkupala,  Jouluinen ruoka,  Salaatti

    Jouluiset alkuruuat

    Vietimme joulun vanhempieni luona Turussa. Äitini teki kaikki traditionaaliset jouluruuat. Toin Helsingistä tullessani jälkiruokia ja vähän lisämakuja joulupöytään alkuruokien muodossa. Tein ruuat kotona niin pitkälle valmiiksi kuin mahdollista, mutta esimerkiksi porotartarin tein täysin paikan päällä. Ohjeessa on 300g lihaa. Meillä oli 400g, koska aikuisia ruokailijoita oli jouluaattona kahdeksan henkeä ja joulupäivänä yhdeksän henkeä, kun myös 91-vuotias isänäitini liittyi seuraamme. Siinä on muuten skarppi rouva, kerroin tästä blogistani ja hän kysyi heti kuinka monta lukijaa minulla on! Hän oli myös iloinen, että oma ruokainnostus on siirtynyt myös jälkipolviin. Hän on edelleen innokas kokkaaja ja hänen luona saa aina estelyistä huolimatta neljän ruokalajin menun. Ihan mahdoton rautarouva! Porotartaria meillä oli jo viime…

  • Jälkiruoka

    Suklaa-appelsiinimousse

    Jos sinulta puuttuu vielä joulun jälkiruoka ja olet suklaan ystävä, tässä sinulle hyvä ohje, jonka voit valmistaa jo edellisenä päivänä. Kuten olen aikaisemmin kertonut, en anna astioiden pölyyntyä kaapissa, vaan käytän kaikkia aktiivisesti ja surutta. Yksinkertainen jälkiruoka saa lisää näyttävyyttä tarjoiluastiasta. Tämän moussen tarjoilin viimeksi teekupeista. ohje on Glorian Ruoka&Viinistä. Tein tämän viimeksi pääsiäisenä, mutta toimii appelsiinin vuoksi myös jouluna. Ohje: 250g tummaa suklaata (70%) 150 g (mini)vaahtokarkkeja 50 g voita 1/2 dl kuumaa vettä 2 3/4 dl kuohukermaa 1 tl vaniljasokeria 1/2 dl kaakaonibsejä (CocoVi) 1 appelsiininkuori Lisäksi  Suolakiteitä (Maldon) ja kaakaonibsejä koristeluun Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori, vältä valkoisen osan joutumista raasteeseen.  Paloittele suklaa. Jos käytät tavallisia,…

  • Kasvisruoka,  Pasta

    Feta-kasvistagliatelle

    Sain tiistaina vieraakseni Helsinkiin opiskelemaan muuttaneen kummityttöni. Ja siinä samalla kun juttelimme opiskeluista, Helsingissä asumisesta, ensi vuoden suunnitelmista  ja kesätöistä, valmistin hänelle kasvistagliatellen. Pojat olivat jo aikaisemmin syöneet kreikkalaisia lihapullia, joten tämä pasta tehtiin täysin aikuisten ehdoilla ja kasviksia sekä fetaa oli reippaasti. Fetaa olisi saanut olla vieläkin enemmän, joten suosittelen laittamaan koko 200g, kuten ohjeessa lukee, eikä puolikasta, kuten itse tein.  Jos fenkoli on sinulle vieras, suosittelen kuitenkin lämpimästi kokeilemaan sitä. Tuoksussa on anista, mutta maku on silti melko mieto. Fenkoli tuo kuitenkin kivan lisän muiden kasvisten joukkoon. Ohje: 250 g tagliatellea 1 valkosipulinkynsi 1 fenkoli 1 punainen paprika 1 punasipuli 250 g kesäkurpitsaa 2 tomaattia/ 8 kirsikkatomaattia Oliiviöljyä…

  • Jauheliha,  Liha,  Riisi

    Kreikkalaiset lihapullat ja tzatziki

    Lihapullia syömme melko usein, erilaisilla variaatioilla. Tänään oli vuorossa kreikkalainen makumaailma, jolloin kastikkeeksi sopii hyvin tzatziki. Ja lisukkeeksi keitin pitkäjyväistä riisiä sekä tein  kreikkalaisen salaatin. Ruokapöydässä oli taas myös poikien kavereita ja hetken makumaailman ihmettelyn jälkeen lihapullat maistuivat kaikille. Ohjeen olen poiminut talteen lehdestä ja se on ”Mitä tänään syötäisiin?” reseptejä. Ohje: 400 g jauhelihaa 1 pieni punasipuli 1 valkosipulinkynsi öljyä 1 tl (luomu)sitruunan kuorta 2 rkl sitruunan mehua 1 kananmuna 2 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna 2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna 1 tl suolaa 1 tl mustapippuria 1 tl sipulijauhetta Silpu sipulit ja kuullota kevyesti öljyssä. Jos sinulla on kiire, älä käytä raakaa sipulia, vaan kuullottamisen sijaan, laita sipulit kuumuutta…

  • Jouluinen ruoka,  Kasvisruoka

    Juuriselleri-sinihomejuustolaatikko ja itämainen porkkanalaatikko joulupöytään

    Pidän joulupöydän laatikoista, ehdoton suosikkini on lanttulaatikko ja heti perässä imelletty perunalaatikko. Porkkanalaatikosta en vain pidä lainkaan. Turussa syntyneenä, meillä löytyy joulupöydästä myös makaroonilaatikko, joka valmistetaan ilman jauhelihaa ja kuorrutetaan korppujauhoilla. Olen kuitenkin innokas kokeilemaan uusia jouluruokia, kunhan niissä on kuitenkin kosketusta traditionaalisiin raaka-aineisiin. Olen jo kahdesti tehnyt näitä laatikoita ja ne tekivät nopeasti kauppansa molemmissa ruokakunnissa, varsinkin nuoremmalle polvelle. Sellerin ja sinihomejuuston liitto on loistava. Sellerin pitää vain olla todella ohutta ja paras työväline siihen on mandoliini. Tässä porkkanalaatikossa on riisinä basmatiriisi ja nesteenä kookoskerma. Tästä porkkanalaatikosta todella pidin! Pieni aasialalaistwisti siis tarvitaan, että porkkalaatikkokin uppoaa.  Ohjeet ovat Hesarista torstain ruokaliitteestä, jonka luen lehdestä vähintään, jos muuhun ei aikaa…

  • Iltapala,  Jauheliha,  texmex

    Taco-henkiset uunileivät

    Tänään tarvittiin tuhdimpi iltapala, koska esikoinen oli ollut kaksi tuntia jäällä ja kuopuskin tunnin tenniskentällä. Nämä uunileivät ovat Kinuskikissan blogista ja mielestäni oivallinen ruokaisa iltapala. Olen muokannut tätä vain hieman omannäköisekseni. En esimerkiksi tarjoa ranskankermaa leivässä, vaan kermaviiliä, joka on maustettu tacomausteella.  Harmikseni kaupassa oli vain näitä vehnäsämpylöitä. En millään enää söisi täysin vaaleaa leipää tai valkoista kuolemaa, kuten äitini näitä leipiä kutsuu.  Aikani ei vain riittänyt käydä toisessa kaupassa etsimässä parempia sämpylöitä. Olen silti yllättynyt ettei lähi s-marketissa ollut muita sämpylöitä, luulisi että asiakkaat vaatisivat parempaa. Tai sitten ne muutkin ovat kuin minä, ostavat vaan. Ei, nyt kyllä annan ensi kerralla pyynnön, että parempia esipaistettua sämpylöitä voisi valikoimassa olla,…

  • Jauheliha,  Pasta

    Pastaa ja sardinialaista jauhelihakastiketta

    Pasta ja jauheliha, siinä monen arkipäivän illallisen peruspilarit lapsiperheessä. Muunnoksia tarvitaan, jotta niitä jaksaa tiheästi syödä. Tämän sardinialaisen kastikkeen juju on tuoreet tomaatit ja vahva lihaliemi. Laitoin 6 dl vettä 1,5 lihaliemikuutiota, näin sain vahvan lihaliemen. Käytän myös nykyään aina, melkein poikkeuksetta fondilihaliemiä. Itse kastikkeen valmistus on nopeaa, mutta se vaatii 30 minuutin haudutuksen, jotta tomaatit ehtivät pehmetä.  Ohjeessa tomaatit tulisi kaltata, mutta ohitin tämän arjen kiiressä, kuutioin ne ja laitoin jauhelihan joukkoon sellaisenaan. Valitsin tänään kaupassa melko villin värisen pastan, koska harvoin käymässäni kaupassa on hyvä erikoispasta hylly. Ajattelin värillisyyden puhuttelevan poikia. Tänään ruokapöydän ympärillä olikin neljä pikkupoikaa ja annoksesta riitti hyvin kaikille ja ruoka maistui. Juniorit MP annokseni…

  • Broileri

    Lähi-idän broileri ja kasvisriisi

    Tämä ohje tuli vastaan, kun selailin reseptejäni. Olinkin jo unohtanut tämän ohjeen, mutta hyvä että tuli vastaan. Vähän variaatiota taas broileri riisi ruokiin ja kaikille maistui tämä lähi-idän suuntaan mausteiden johdosta taipuva ruoka. Tein broilerin tuplana, koska meillä oli molemmilla pojilla kaverit kylässä ja kaikille riitti hyvin. Tosin pienemmille laitoin tarjolle riisiä myös ilman kasviksia ja arveluni mukaan se maistui heille paremmin. Isommat puolestaan söivät kasvisriisiä mielellään. Broileri oli erittäin mehevää ja sai mukavasti hapokkuutta, kun puristi limeä päälle. Ruoka valmistui nopeasti, koska olin laittanut broilerit marinadiin jo edellisenä iltana. Otin ne puoli tuntia ennen jääkaapista ja  kypsensin uunissa 45 minuuttia, pari kertaa sekoitellen. Ainut homma tänään oli kasvisten pilkkominen,…

  • Kasvisruoka,  Pasta

    Tomaatti-mozzarella pasta oliiveilla ja kapriksilla

    Tämä pasta on Glorian ruoka&viini lehdestä vuodelta 2009 ja olen merkintöjeni mukaan tehnyt sen ensi kertaa heti, kun lehti on tullut. Viereen olen kirjoittanut: Tosi hyvä! Ja niin oli taas tosi hyvä, kun pienen tauon jälkeen tämän pastan tein. Tämä on kasvispasta ja maistui myös perheen lapsille. Pienet kaprikset maistuvat heille jo hyvin ja isommat saa halutessaan annoksesta pois. Omaan makuun suolaiset oliivit ja kaprikset olivat juuri sitä mitä kaipasin ja söin tätä aivan liikaa, niin hyvää tämä pasta oli! Ohje: 500 g penne-pastaa 125 g mozzarella di bufala  parmesanraastetta basilikaa Kastike: 4 valkosipulinkynttä oliiviöljyä 2 prk kuorittuja (kirsikka)tomaatteja 2 rkl hienonnettua oreganoa/kuivattua oreganoa 1 tl sokeria 1 dl mustia…