• Kasvisruoka,  Keitto

    Tomaatti-linssikeitto ja yrttipatongit

    Eilistä lasagnea oli jäljellä vielä lapsille riittävät annokset, joten oli sopiva hetki tehdä vain aikuisille maistuvaa ruokaa. Yksi sellainen on tomaatti-linssikeitto, josta mieheni kanssa pidämme kovasti, mutta joka ei lapsia puhuttele. Ohje on Hanna G:n blogista. Linkki ohjeeseen on tässä: https://hannag.fi/tomaatti-linssikeitto-ja-syntisen-hyvat-uunipatongit/ Keitto valmistuu nopeasti ja jos linssejä on kaapissa ja samoin myös patonkia tai muuta vaalea leipää, niin loputkin tarvittavat raaka-aineet löytyvät yleensä jo kaapista. Yrttipatongeissa on se hyvä puoli, ettei ole väliä mitä yrttejä tai juustoa käytät, laita sitä mitä jo valmiiksi löytyy. Itse laitoin tällä kertaa lehtipersiljaa ja basilikaa sekä juuston kannikoista löytyi sopivasti parmesanin loppu sekä mozzarellaa valmiina raasteena. Lehtipersilja ja basilika ovat mietoja yrttejä, joten jos…

  • Jauheliha,  Pasta

    Bolognese tuoreista tomaateista

    Taas yksi jauheliha-pastakastike reseptivarastossa. Samat raaka-aineet, lukemattomat variaatiot. Tämä ohje tuli vastaan uusimmassa Yhteishyvä lehdessä ja päätin heti kokeilla. Ohjeessa puhutteli tuoreet raaka-aineet ja kuten olin toivonut, ne myös maistuivat lopputuloksessa. Ruoka oli nopea valmistaa ja itse asiassa se tuli todistettua, kun taas kieli vyön alla väänsin ruokaa, niin että lätkätreeneihin lähteväkin ehtii syödä kunnolla ja mieluten rauhassa. Rauhasta en tiedä, mutta kunnolla söi. Tomaatteja paahdetaan uunissa 20 minuuttia ja sillä aikaa valmistuu oikeastaan kaikki muu, jauhelihan ruskistus, pastan keitto ja pöydän kattaminen. Ohje: 2 suippopaprikaa 3 rs (750g) kirsikkatomaatteja 1 rkl oliiviöljyä 1 pkt jauhelihaa 1 tl suolaa 1 tl rouhittua mustapippuria 1/2 ruukkua basilikaa Parmesaania Lämmitä uuni 200C.…

  • Aamiainen,  Kasvisruoka,  Kattaus,  Leipominen

    Pataleipä

    Perheessämme vietetttiin heinäkuussa syntymäpäiviä ja koska olimme kaikki silloin vielä lomalla, eikä edessä olevana päivänä ollut mitään sen erikoisempaa aikataulutettua ohjelmaa, halusin tehdä hieman paremman aamupalan ja varsinkin laittaa tuoretta leipää pöytään. Googlailin aikani ohjeita, jotka voisi valmistaa jo edellisenä iltana, jotta aamupala valmistuisi kuitenkin kohtuu ajassa. Tämä kotikokki ei kuitenkaan kukonlaulun aikaan lomalla nouse, edes syntymäpäiväaamiaista kokkaamaan… Ohjeita lukiessani tuli vastaan tämä pataleipä ja päätin heti kokeilla, koska en ole ennen patalaleipää tehnyt, mutta pitkään halunnut kokeilla sitä. Taikina tehtiin siis illalla, vähintään 12 tuntia ennen paistoa. Aamulla vain pyöritetään palloksi ja annetaan yhä levähtää ja sitten paistetaan. Valmistukseen menee aamulla reilu tunti ja siinä ehtii hyvin samalla hoitaa…

  • Grillaus,  Jauheliha,  Kasvisruoka,  Lisuke

    Jauhelihakepakot ja halloumi-kasvisvartaat kreikkalaisittain

    Minulla on tapana ottaa kaupasta aina ilmaisreseptilehtiä kotiin tutkittaviksi, niin myös Lidilistä, jonka ruokalehti on nimeltään Liedellä. Lehdessä tehdään yhteistyötä Hans Välimäen mutta myös Meri-Tuuli Vantsin kanssa. Uusimmassa lehdessä tuli vastaan tämä ohje ja ajattelin sen maistuvan koko perheelle, koska ohjeessa oli paljon tuttuja makuja, myös poikien suuhun sopivia. Lisukkeiksi tein vielä grillattuja pitaleipiä- tosin valmiina Lidilistä ostettuina sekä tzatsikia, jonka puolestaan teen aina itse. Ohje löytyy jo täältä blogista. Halloumi-kasvisvartaissa tuli sellainen ongelma ettei halloumi pysynyt ehjänä, kun pujotin sen vartaaseen. vaan se mureni. Lopetin yrittämisen aika nopeaan, jos ne eivät murenisi pujotuksessa, niin viimeistään grillatessa, joten päätin luopua siitä vartaana. Mutta paistoin ne kuitenkin pannulla lämpimiksi ja tarjosin…

  • Broileri,  Lisuke,  Riisi,  Salaatti

    Hanna G:n Itkukana lisukkeena sidesalaattia tomaatti-viinietikkakastikkeessa

    Seuraan kokki Hanna G:tä Instagramissa ja tämä ohje tuli siellä jokin aika sitten vastaan. Hanna kirjoittaa blogissaan, että ohje on niin yksinkertainen, että kaikki varmasti tekevät samaa tai ainakin suuresti samanlaista, joten hän ei edes julkaise ohjetta, kunnes julkaisi ja sai positiivisen palauteryöpyn. Ohjeen nimi tulee siitä, että kun tämä ruoka loppuu niin itkettää. No piti sitä sitten kokeilla myös! Raaka-aineita on vähän ja kuten nettikeskustelijat huomauttivat, kannattaa pysyä ohjeessa, eikä sooloilla. Minulle esimerkiksi oli vaikeaa jättää mustapippuri pois maustamisesta. Emme itkeneet kun ruoka loppui, mutta pojat nimesivät tämän ruuan Top 5 joukkoon. Edelle menee mm äidin pizza ja isän burgerit, joten arvostelu oli aika kova! Jatkoon menee siis! Teen…

  • Alkupala,  Iltapala,  Kasvisruoka,  Suolainen piiras,  texmex

    Kasvisquesadillat nopeana iltapalana

    Olimme syöneet aikaisin ja illalla teki voileipää tuhdimpaa iltapalaa mieli. Minulla oli kaikki nämä ainekset valmiina kaapissa, joten tämä iltapala syntyi helposti. Tein ensin avocadosalsan ja sitten paistoin quesadillat kuivalla pannulla nopeasti molemmin puolin. Salsa: 1 avocado 2 kypsää tomaattia 1 varhaissipuli/hopeasipuli Tuoretta korianteria 1/2 limen mehu Mustapippuria ja suolaa Kuori ja pilko avocado. Pirskota lime sen päälle. Puolita tomaatit. Poista siemenet ja kanta sekä kuutioi liha. Silpu sipuli. Yhdistä kaikki ainekset astiaan ja anna tekeytyä hetki. Quesadilla: 4 tortillalettua 3/4 prk (Santa Maria) Mild Salsaa 1/2 pss Mozzarella raastetta Laita yksi tortillalettu lautaselle ja laita sen päälle noin 4 rkl juustoraastetta ja tämän jälkeen 4 rkl salsaa. Levitä tämän…

  • Jälkiruoka,  Leipominen,  Makea piiras

    Mansikka-appelsiinikakku

    Heinäkuussa meillä vietetään syntymäpäiviä ja teen silloin aina mansikkakakun, jos olemme kotona, emmekä reissussa. Tämän kakun olen tehnyt jo useamman kerran, koska pidämme koko perhe tästä makuyhdistelmästä. Meistä ei kukaan juurikaan pidä perinteisistä kermakakuista, ja appelsiini-tuorejuusto tuo mukavaa särmää tähän kakkuun. Olen myös joka kerta käyttänyt valmista torttupohjaa, koska lämpimällä kelillä kuumassa keittiössä leivonnaisten paistaminen ei juurikaan houkuttele. Ohje on vuoden 2004 Glorian ruoka&viinistä ja alkuperäisessä ohjeessa kakku päällystetään vielä hyytelösokerilla, joka toisi kyllä kauniin kiilteen, mutta olen joka kerta jättänyt sen tekemättä kahdesta syystä. Ensinnäkin makeat kotimaiset mansikat eivät mielestäni kaipaa lisäsokeria, vaan ovat parhaimmillaan juuri sellaisinaan ja toiseksi hyytelösokerin hyytymistä pitää odottaa kaksi tuntia, johon juurikaan ei ole…