Vietimme viikonloppuna kuopuksen syntymäpäiviä. Pojat saavat aina valita teeman, jonka ympärille rakennan juhlat, koristelun, ruuan sekä kakun. Joka vuosi he ovat yllättäneet äitinsä mielikuvituksellaan, niin myös tänäkin vuonna. Kuopuksemme on tällä hetkellä todella ihastunut koiriin ja valiksi siksi teemaksi Shiban. Shiba on japanilainen koira, joten hain ruokaan inspiraatiota japanista. Ruokapöydässä minulla oli sankarin juhlijoita 18 henkeä, joista neljä oli lapsia. Alkuun söimme itseoikeutetusti sushia, koska se on yksi kuopuksemme ehdottomista lempiruuista ja nimenomaan lohinigirejä. Mieheni teki alkuruokapöytään myös lohipastramia ja kalaa syömättömille tarjolla oli edamame-papuja. Sushit haimme lähellämme olevasta Osaka sushista, vahva suositus! Pääruuaksi löysin japanilaisen donburin, joka toimi juhlissa todella hyvin. Jokainen sai koota oman lautasensa omien mieltymystensä mukaan.…
-
-
Nopea kanawokki kiireiseen arkeen
Kiireessä se arkiruoka tehdään. Hyvä että on saanut työmoodin pois (yleensä ei) kun ruoka pitää olla jo tulilla ja saman tein matkalla jäähalille. Tämän wokin löysin Yhteishyvän ohjeista. Nykyään on todella hyviä, valmiiksi pilkottuja wokkivihanneksia heviosastolla. Pakasteesta en wokkivihanneksia osta, mutta tuorehyllystä kylläkin. Tämän wokin voi tarjota niin riisin kuin nuudelinkin kanssa. Tällä kertaa meidän pöytään valikoitui nuudeli. Lisukkeet tarjosin erikseen, näin maksimoin sen, ettei kukaan kieltäytynyt syömästä johonkin raaka-aineeseen vedoten. Ohje: 400 g broilerin jauhelihaa 400 g tuoretta wok-kasvissekoitusta 2 rkl oliiviöljyä 2 rkl soijakastiketta 2 rkl makeaa chilikastiketta 1/2 tl mustapippuria 1/2 tl suolaa Lisäksi: 1 limetin mehu 1 limetti viipaloituna 1/2 ruukkua tuoretta korianteria 1 dl suolapähkinöitä…
-
Täyteläinen tomaattikeitto
Kirjoitin tuossa jokunen aika sitten, että teen harvoin keittoja. Nyt etsin varta vasten keitto-ohjeita ja vastaan tuli tämä tomaattikeitto K-Ruoka resepteistä. Normaalista tomaattikeitosta tämän erottaa mukana olevat aurinkokuivatut tomaatit. Ne toivat herkullisesti lisää makua keittoon. Niiden lisäksi käytin Mutti kokonaisia tomaatteja. Keitto syötiin tuoreen Vaasanin Oliivileivän kera. Ohje: 1 sipuli 2 valkosipulinkynttä 1/2 prk (á 340/200g) aurinkokuivattuja tomaatteja 1 rkl tomaattisosetta 1 tl Herbes the Provence mausteseosta 2 tlk kuorittuja kokonaisia tomaatteja purkissa 1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä n. 2 dl vettä (mittaa tomaattipurkkiin, jotta saat kaiken tomaatin) Ripaus mustapippuria Ripaus sokeria 1/2 rs (200g) valkosipuli-tuorejuustoa Tuoretta yrttiä basilikaa tai lehtipersiljaa (halutessasi) Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi auronkokuivatut tomaatit. Lorauta…
-
Pehmeän tulinen broilerikeitto
Kuten kerrottua poikien lätkätreenit pyörivät jo täysillä. Joka päivä tarvitaan ravitsevaa ja nopeasti valmistuvaa ruokaa. Tällä kertaa tein pienen tauon jälkeen keittoa ja havahduinkin miettimään, että me syömme melko harvoin keittoa, niitä voisi todellakin tehdä useamminkin. Ehkä yksi syy keittojen vähyyteen on se, että itseä puhuttelee useat sosekeitot, kuten bataattikeitto, purjo-perunakeitto tai kurpitsakeitto, mutta pojat eivät vielä paljon sosekeitoista innostu. Pieni annos menee alkuruokana, mutta pääruokana ei vielä. Tässä keitossa on kuitenkin meille paljon tuttuja makuja ja myös broileria ja nuudelia, joten se maistui kaikille ja itse asiassa loppui kesken. Ohje on Yhteishyvän resepteistä talteen poimittu. Ohje: 1 rkl oliiviöljyä n 2 tl punaista currytahnaa 400 g broileria (sisäfileitä) suupaloiksi…
-
Shao kao eli kiinalainen grilli-ilta
Poikien lätkät pitivät meidät tiukasti kotona niin välipäivät kuin Uuden vuoden jälkeiset vapaatkin. Se mahdollisti kuitenkin iltaruokaan panostamisen. Kesän 2019 Ruoka&Viini lehdessä oli herkullisen näköisiä kiinalaisia grilliruokia, mutta niiden kaikkia raaka-aineita ei saa tavallisista ruokakaupoista, joten nyt viimein oli syytä lähteä pitkästä aikaa Hakaniemen ja Kallion etnisiin ruokakauppoihin. Kävimme Kalliossa kiinalaisessa ruokakaupassa, jossa en ole ennen käynyt. Sieltä sain kaikki puuttuvat ainekset eli mustan riisiviinietikan sekä rapean chilitahnan. Jatkoimme kuitenkin vielä Hakaniemen Jiahe Asian Markettiin ja sieltäkin tarttui mukaan jos mitä kastikkeita ja nuudeleita. Menumme koostui mäiskitystä kurkkusaatista-kyllä, kurkku mäiskittiin lihanuijalla tuusannuuskaksi- grillatusta munakoisosta, jättikaslerpihvistä sekä nuudelisalaatista. Kaslerin laitoin marinoitumaan edellisenä iltana, koska vähimmäis marinoitumisaika on 12 tuntia. Ruoka valmistui…
-
Omenapannari
Lauantaina oli aamulla aikaiset lätkätreenit. Hallilla piti olla jo kahdeksan jälkeen. Takaisin esikoinen ja mies tulivat vähän ennen yhtätoista. Arvelin esikoisella olevan kova nälkä ja päätin valmistaa tämän omenapannarin. Tähän pannaritaikinaan ei tule lainkaan sokeria ja osa vehnäjauhoista korvataan grahamjauhoilla. Omenoihin tulee 3 tl fariinisokeria, mutta siinä on koko sokerin määrä. Esikoinen piti tästä kovasti ja söi nälkäänsä kolme palaa, kuopus ei ole suuri pannukakun tai lättyjen ystävä ja maistoi maltillisesti. Aikuisille tämä maistui myös hyvin! Ohje on Yhteishyvästä. Ohje: 4 omenaa tai 15 pientä kotimaista omenaa 2 tl voita 3 tl fariinisokeria 1 tl kanelia 3 kananmunaa 6 dl kevytmaitoa 2,5-3 dl vehnäjauhoja, joista 0,75-1 dl grahamjauhoja 1 tl…
-
Broileri-vuohenjuustomureke
Joulu on taakse jäänyt ja poikien lätkät pyörivät täysillä. Edessä on taas 11 päivän putki, jossa vain yhtenä päivänä ei ole treenejä. Tarvitaan siis ravitsevia, maistuvia ja nopeasti valmistuvia ruokia. Otin ensi kertaa kokeiluun tämän murekkeen Yhteishyvä lehdestä. Ja se toimi, valmistelut veivät 15 minuuttia ja uuniaika oli 30 minuuttia. Odotellessa ehdin jopa siivota pari keittiön laatikkoa ja perkaa käyttämöttömiä välineitä pois. Pojat ensin vierastivat yksittäisiin annosastioihin tekemääni mureketta, mutta maistettuaan tilasivat sitä heti uusiksi seuraavana päivänä. Se on aina paras palaute, että ruokaa toivotaan tehtävän myös uusiksi! Lisukkeeksi tein currykastikkeen (jauhe+maito Knorr) riisiä sekä salaattia. Ohje: 400 g broilerinjauhelihaa 3/4 dl korppujauhoja 1 dl ruokakermaa 125 g vuohenjuustolevitettä 1…
-
Aloha-possu ja chilinen kurkkusalaatti
Torstain Hesarista pitää ehtiä lukea ainakin Ruoka Torstai, jos muuten päivä on liian kiireinen lehden lukuun. Olen säästänyt sieltä lukemattomia ohjeita ja melkein järjestäin kaikki kokeilut ovat jääneet vakiokäyttöön. Tosin useimmat ohjeet, eivät ole mitään yksinkertaisia arkiruokia, vaan ennemminkin viikonlopun herkutteluhetkiä. Tämän ohjeen olin repäissyt säästöön vuoden 2017 heinäkuulta ja ruoka pääsi vasta nyt ensi kertaa kokeiluun. Marinadia tehdään ohjeessa iso annos ja puolet siitä keitetäänkin siirappimaiseksi kastikkeeksi. Kastike maistui aivan taivaalliselta. Tuore ananas grillattiin sellaisenaan ja chilinen kurkkusalaatti antoi mukavasti potkua annokseen. Ohje: 2 valkosipulinkynttä 1 rkl inkivääriä raastettuna 1 dl ananasmehua 1 dl ketsuppia 1 1/2 dl fariinisokeria 1 dl soijakastiketta 400 g possun sisäfileetä 1 tuore ananas…
-
Jouluiset kristallipullat
Ennen joulua kutsun poikien kummeja käymään meillä ja tapaamaan poikia ja vaihtamaan kuulumisia, sekä myös tietysti vaihtamaan paketteja. Maanantaina työpäivän päätteeksi oli taas vierailun vuoro. Tein ruuaksi kvinoa-kanabowlia, jossa kaikki ainekset tarjotaan erikseen ja näin jokainen voi taas koota oman näköisen annoksen. Tässä ohjeessa on erittäin hyvä kastike kanalle ja se on ehdottomasti yksi kuopuksen suosikeista ja hän oli pyytänyt jo jonkin aikaa, että tekisin taas tätä ruokaa. Ennen ruokailua hän muistutti, että olinhan valmistanut kanaa tarpeeksi, koska hän tulee syömään niitä niin paljon! Kanan lisäksi lisukkeina oli porkkanaa, fenkolia, viinirypäleitä, kirsikkatomaatteja, kevätsipulia, lehtipersiljaa, avocadoa, seesaminsiemeniä, paistettua kananmunaa sekä tahinilla maustettua turkkilaista jogurttia. Kvinoa oli päässyt loppumaan ja tällä kertaa…