• Iltapala,  Kasvisruoka,  Leipominen,  Suolainen piiras

    Parsa-fetapiirakka ilman jauhoja

    Äitini tuli meille perjantaina illalla ja tein meille aikuisille iltapalaa hänen ruokavalionsa mukaan eli gluteiinitonta. Tämä piirakka on tullut hiljattain useasti sosiaalisessa mediassa vastaan ja päätin nyt kokeilla sitä, kun oli tarvetta gluteiinittomalle iltapalalle ja jääkaapissa oli sekä parsaa että fetaa jäljellä pääsiäisestä. Mietin aluksi mahtaako tämä piirakka maistua munakkaalta, kun pohjassa on vain kananmunaa ja ranskankermaa, mutta tämä huoli oli turha. Vain ihan reunapaloissa maistui kananmuna voimakkaammin. Ja taas, voi ah parsan ihanuutta. Ohje on taas Kodin kuvalehdestä. Ohje: 4 kananmunaa 200g ranskankermaa (ei kevyttä) 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria Parsatäyte: 250 g vihreää parsaa 1 rkl öljyä 2 tl sitruunankuoriraastetta 1/4 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria 100g…

  • Kasvisruoka,  Leipominen,  Suolainen piiras

    Hatsapuri-georgialainen leipä

    Tein tänään, sunnuntaina, Moskovan pataa, jonka ohjeen olen julkaissut jo aikaisemmin täällä blogissa. Moskovan pata on mainio pataruoka, joka valmistetaan naudan sisäpaistista ja makua pataan tuovat suolakurkku, vahva lihaliemi ja Aurajuusto. Lisukkeena halusin kokeilla ensimmäistä kertaa tätä K-kaupan ruokalehdestä löytämääni Hatsapurin ohjetta. Taikina leivotaan maitoon ja turkkilaiseen jogurttiin ja leivän täytteenä on fetaa ja mozzarellaraastetta. Se oli syntisen hyvää! Leipä paistetaan paistinpannulla oliiviöljyssä ja se kypsyy nopeasti. Tästä ohjeesta tulee 4 leipää, joten puolikaskin annostaikinaa riittää hyvin. Tein puolikkaan ohjeen eli 2 leipää ja kolmella hengellä meni yksi leipä ja toisen leivän vein lämpimäisinä naapuriin. Ohje: 2 dl kevytmaitoa 200 g turkilaista jogurttia 15 g hiivaa 1 tl suolaa 8-9…

  • Broileri,  Kasvisruoka,  Pasta,  Riisi,  Salaatti

    Broileria tuoretomaattikastikkeessa ja pikapaistettuja vihreitä kasviksia sekä uunimunia

    Lauantaina saimme ruokavieraiksi vanhempani sekä sisareni ja hänen miehensä. Äitini ja sisareni syövät gluteiinitonta ruokaa ja valitsin menun tämän mukaan. Tein tällä kertaa broileria tuoretomaattikastikkeessa ja lisukkeeksi pikapaistettuja vihreitä vihanneksi uunimunilla sekä fettucinea että riisiä. Tuoretomaattikastike on erittäin hyvä, koska se on tehty raikkaista tuoreista raaka-aineista, mutta ottaahan se pilkkominen aikansa. Tein ohjeen tuplana, koska meillä on seitsemän henkeä syömässä. Alla oleva ohje on neljälle. Tomaateiksi valitsin hollantilaiset terttutomaatit. Suomalaisia terttutomaatteja harkitsin, mutta niiden kilohinta oli aika kova. Makua terttutomaateista tulee kuitenkin enemmän kuin tavallisista. Tämä tomaattikastike kelpaa kastikkeeksi myös sellaisenaan. Tällä kertaa pikapaistoin broilerinfileet ja laitoin ne kastikkeen, herkkusienien, oliivien ja kapriksien kanssa uuniin 45 minuutiksi. Ja tarjosin lisukkeena…

  • Alkupala,  Salaatti

    Parsaa pekonilla

    Voin syödä parsaa keväisin, niin usein kuin mahdollista. Siitä on aivan loistavia erilaisia variaatioita, suosikkini on kuitenkin vihreä parsa ohi valkoisen. Tässä taas yksi parsa ohje lisää. Ohje on Glorian ruoka&viinistä ja olen muokannut sitä hieman oman makuni mukaan. Vihreää parsaa kahdelle 1/2 salottisipulia 1/2 pkt pekonia 1/2 sitruunanmehu Lehtipersiljaa silputtuna mustapippuria myllystä Leikkaa parsojen puumainen osa pois. Kuori vartta halutessasi hieman. Silppua pekoni, sipuli ja lehtipersilja. Purista sitruunan mehu. Paista pekoni kypsän rapeaksi. Lisää loppupuolella salottisipuli myös pannulle. Kaada pekoni-sipuliseos lautaselle, jossa on talouspaperia, jotta ylimääräinen rasva imeytyy siihen. Keitä parsa suolatussa vedessä 2-5 minuuttia napakan kypsäksi. Nosta parsat reikäkauhalla tarjoiluastiaan. Kaada sitruunanmehu niiden päälle. Kierrä myös pari kierrosta…

  • Kasvisruoka

    Pinaattiletut tuoreesta pinaatista

    Pääsiäisenä söimme melkein päivittäin pitkän kaavan mukaisen illallisen, mutta pojat tarvitsivat ulkoilun ja lätkän lomassa myös kunnon lounaita. Minulla oli jääkaapissa vajaa pussi babybinaattia, joten päätin kokeilla ensi kertaa itsetehtyjä pinaattilettuja. Laitoin mukaan myös lehtikaalia, jota oli vajaa pussi jääkaapissa. Näin ei mennyt taaskaan mitään hukkaan. Lettujen paistaminen on jotenkin kovin rentouttavaa, vaikka pieni käry siitä tuleekin. Letut maistuivat kaikille ja pesivät mennentulleen valmiit letut. Paistoin isoja lettuja. Ohje: 5 dl kevytmaitoa 200 g tai sen verran kun jääkaapissa on pinaattia (+lehtikaalia) 3 dl vehnäjauhoja 3 kananmunaa 1/2 tl suolaa 1 tl sokeria 1/4 dl sulatettua voita Voita paistamiseen Huuhtele pinaatit ja lehtikaali. Mittaa maito astiaan ja lisää pinaatit myös.…

  • Jauheliha

    Marokkolaiset lammastortillat

    Toinen pääsiäisen lammasruokamme oli karitsan jauheliha. Tein siitä marokkolaistyyliset tortillat ja raikkaan tomaattisalsan. Olimme syöneet hyvin koko pääsäisen, joten tämä oli hyvä kevyt lopetus toisena pääsiäispäivänä. Ras el hanout mausteseosta tulee harvemmin käytettyä, vaikka se on todella hyvää. Pitää tehdä useammin ruokaa johon sitä tulee. Lämmitin tortillaletut ohjeen mukaan paistinpannussa, jossa olin valmistanut karitsanjauhelihan. Näin niihinkin tuli marokkolaista makua. Tämä ohje oli Glorian ruoka&viinistä vuodelta 2018. Ohje: 400 g karitsan jauhelihaa 1 tl voita 1 tl oliiviöljyä 1 tl juustokuminaa 1 tl fenkolinsiemeniä 2 rkl ras el hanout mausteseosta 1/2 tl suolaa 8 pientä maissitortillaa Tomaattisalsa: 3 tomaattia 3 kevätsipulia 1 ruukku korianteria/aasian minttua 1 vihreä chili 1/2 punasipulia 1…

  • Aasia,  Broileri,  Grillaus,  Nuudeli,  Salaatti

    Kookoksessa marinoidut kanavartaat, cashewdippi ja nuudelisalaatti

    Pääsiäisen kanaruuaksi valikoitui perheellemme tuttuun tapaan thaimaut. Broilerin sisäfileet marinoitiin kookosmaitopohjaisessa marinadissa ja lisukkeeksi tuli oivallinen soseutettu cashewdippi. Raikkautta annokseen antoi runsaiden kasvisten kera tarjottu nuudeli. Ohjeet ovat Maku-lehdestä vuodelta 2010. Aloita valmistus marinadista. Broilerien pitää marinoitua vähintään 2 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään. Laita myös varrastikut veteen. Ohje kanavartaille: 1 pkt broilerin (sisä)filettä 1 dl kookosmaitoa 3/4 dl oliiviöljyä 1/2 dl tuoretta korianteria silputtuna 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna 1-2 rkl kalakastiketta 2 rkl (ruokokide)sokeria 1 rkl soijaa Sekoita ainekset keskenään ja laita broilerin fileet marinoitumaan. Jos käytät isoja fileitä, suikaloi ne jo nyt pienemmiksi paloiksi. Grillaa marinoidut broilerinvartaat kypsiksi grillissä. Ohje cashewdipille: 3/4 dl cashewpähkinöitä paahdettuna 3 rkl sitruunanmehua 2 rkl…

  • Jälkiruoka

    Vaniljajäätelöllä täytetty appelsiini marenkihunnulla

    Raskaan pääruuan jälkeen tarvittiin lankalauantaina kevyt jälkiruoka. Sellaiseksi valikoitui helposti tehtävä appelsiini vaniljajäätelöllä ja marenkihunnulla. Tämä jalkiruoka oli helppo ja nopea valmistaa ja maistui kaikille. Kun laitat appelsiinit uuniin, vahdi niitä koko ajan, ne ovat valmiit parissa minuutissa. Ohje: 4 appelsiinia 2 valkuaista 1/2 dl sokeria 2 palaa vaniljajäätelöä Leikkaa appelsiineista siivu pohjasta pois, jotta ne pysyvät pystyssä. Leikkaa siivu myös ylhäältä pois. Koverra hedelmänliha pois ja kuutioi se. Kuutioi jäätelö ja sekoita se hedelmänlihan kanssa. Täytä appelsiinit jäätelö-hedelmäseoksella. Erottele valkuainen ja keltuainen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää lopuksi vähitellen sokeria. Marenki on valmis kun vaahto pysyy astiassa, vaikka käännät sen ylösalaisin. Laita kahdella lusikalla marenkia appelsiinien päälle. Paista…

  • Alkupala,  Grillaus,  Juhlat,  Liha,  Risotto,  Salaatti

    Parsaa kuohuviini-voikastikkeella, fenkolirisotto ja karitsan paahtopaisti

    Lankalauantaina teimme kunnon pääsiäisruokaa alkuruokineen ja jälkiruokineen. Parsa on keväinen suuri herkkumme, jota voi tehdä monella lisukkeella. Tällä kertaa päädyin tekemään kuohuviini-voikastikkeen. Kuohuviiniä tuli myös risottoon ja seuraavan päivän lounaskeittoon. Kaikki ruuat olivat Glorian ruoka&viini kuohuviini ruuanlaitossa artikkelista. Kesken ruuanlaiton huomasin, ettei minulle ole kuohuviinin sulkijaa, mutta sain sen naapurista lainaan. Näin säilyi kuplat kuohuviinissä myös seuraavan päivän ruokaan. Seuraavalla kerralla Alkossa on kuohuviinin sulkija myös ostoslistalla. Paahtopaistit ostin marinoimattomina, tein itse mausteseoksen ja annoin niiden marinoitua muutaman tunnin. Mies antoi paahtopaisteille väriä grillissä ja paistoimme ne uunissa kypsiksi lihamittarilla. Paahtopaistin lisukkeeksi tein jogurtti-yrttikastikkeen. Myös karitsan paahtopaistin ohje on Glorian ruoka&viinistä. Parsan ohella, myös fenkoli on yksi suosikki raaka-aineemme ja…

  • Aamiainen

    Tabascolla maustettu pekonimunakas

    Lankalauantaina meillä oli rauhallinen aamu, koska poikien lätkätreenit ovat vasta iltapäivällä. Koska syömme illallisen-karitsan paahtopaistia- lätkäaikatauluista johtuen hieman myöhemmin, päädyin tekemään tukevamman aamupalan. Tämän munakkaan voimalla, pojat jaksoivat myös käydä futaamassa aamupäivällä lähikentällä. En ollut tehnyt tätä munakasta aiemmin. Ohje on Glorian ruoka&viini lehdestä vuodelta 2008. Käytin kirsikkatomaatteina terttutomaatteja, koska niissä on enemmän makua. Samoin herkkusienet ovat ruskeita, koska myös niissä on valkoisia enemmän makua. Tabascoa laitoin niin vähän, että sitä tuskin huomasi. Jos munakas olisi vain aikuisille laittaisin enemmän. Salvia on yrtti, josta pidän paljon ja se sopi mainiosti tähän munakkaaseen. Muuten salviaa tulee käytettyä melko harvoin, saltimboccassa yleisimmin. Rauhallisen aamun vuoksi, katoin myös kauniimmin. Käsin pestävät miehen perintöastiat.…