Jälkiruoka,  Leipominen,  Makea piiras

Mummo Ankan omenapiirakka

Olin eilen perjantai-iltana jo kädet pizzataikinassa, kun ovikello soi. Naapurin rouva oli siellä ison omenakassin kanssa ja kertoi, että ystävällä on liikaa omenoita ja hän auttaa ystäväänsä jakamalla niitä kaikille, jotka mahdollisesti omenoita haluavat. Ja vanhasta muistista hyvin muisti, niin haluan! Meillä syödään paljon omenoita pitkin vuotta, mutta paras on tietysti suomalainen omena! Ja koska uuni oli jo valmiiksi pizzalle lämpiämässä, päätin leipoa samalla myös omenapiirakan.

Syksyn tullen lehdissä on paljon erilaisia omenapiirakkaohjeita. Itse en niin välitä rahkaisasta omenapiirakasta, mutta tämä Ruoka Torstain Amerikkalainen omenapiirakka on puhutellut perhettämme joka syksy. Piirakassa on pääosassa mehevä omena kanelilla ja muskotilla maustettuna, ihan parasta. Kylkeen vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä ja toisin kuin ohjeessa, en anna jäähtyä, vaan syön kuumana, ihan parasta!

Tässä sinulle kokeiltavaksi Mummo Ankan omenapiirakka, käytä happamia omenia, toivottavasti pidät myös!

Mummo Ankan omenapiirakka
Omenapiirakka vaniljakastikkeen kera
Tarvitaan kilo kotimaisia omenoita tai Granny Smith lajiketta

Ohje:

Täyte:

1 kg happamia omenoita (esim Granny Smith)

1 3/4 dl (hillo)sokeria

1 tl kanelia

1 maustemitallinen muskottia

ripaus suolaa

2 rkl vehnäjauhoja

2 rkl voita nokareina, kun laitat täytteen vuokaan

Taikina:

4 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

2 rkl sokeria

150 g kylmää voita

vajaa 1 dl mahdollisimman kylmää vettä

Päälle:

Kuohukermaa

Sokeria

Tomusokeria koristeluun

Tee ensin täyte. Kuori omenat ja poista siemenkota ja siivuta palaset ohuiksi siivuiksi. Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja vehnäjauhot. Ripottele seos tasaisesti omenoiden joukkoon.

Täytteen kuivat aineet
Maustetut omenaviipaleet

Laita omenat jääkaappiin odottamaan. Tee seuraavaksi taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi herneen kokoisiksi nokareiksi. Murusta seos sormin tai käytä halutessasi tehosekoitinta. Itse suosin käsin tekemistä.

Voi murustetaan kuivien aineiden joukkoon

Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti. Kääri taikina kelmuun ja pane jääkappiin puoleksi tunniksi.

Taikina lepää kelmun sisäsässä jääkaapissa puoli tuntia

Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloksi. Kasta pallo vehnäjauhoissa ja kauli kahden leivinpaperin välissä ohueksi pyöreäksi levyksi. Jos leivinpaperi liikkuu, laita kostea liina alimman paperin alle. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja, jos taikina jää paperiin kiinni. Voitele piirakkavuoka. Jos taikinan siirtäminen tuntuu vaikealta, voit laittaa vuuan nurin päin taikinan päälle ja kääntää kokonaisuuden ympäri ja ota sitten leivinpaperin irti. Nosta omenaviipaleet taikinan keskelle ja tasoita. Lisää 2 rkl voita pieninä nokareina omenoiden päälle.

Omenaviipaleet pohjataikinan päällä.

Leivo toinen taikinapallo samoin levyksi ja nosta piirakan päälle. Poista ylijäävä taikina ja purista reunat kiinni hieman vettä apuna käyttäen. Tee pintaan höyryaukkoja ta pistele haarukalla reikiä. Voitele pinta kuohukermalla ja ripottele pinnalle hieman sokeria.

Piirakka valmiina uuniin

Paista piirakka uunin alaosassa 200C 15 minuuttia. Laske sen jälkeen lämpö 175C ja paista vielä noin 45 minuuttia. Itse laitoin loppupaistossa hälytyksen ensin 30 minuuttiin ja jatkoin siitä 5 minuuttia kerrallaan. Uunien tehoissa on eroja ja minulla on usein ruoka/leipomus valmis ennen kuin ohjeen aika tulee täyteen. Tällä kertaa meni kyllä täydet 45 minuuttia, jotta piirakka sai kauniin värin pinnalle.

Valmis Mummo Ankan omenapiirakka

Ripottele pinnalle halutessasi hieman tomusokeria siivilän läpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *