Aasia,  Alkupala,  Broileri,  Grillaus,  Jauheliha,  Kasvisruoka,  Nuudeli,  Riisi,  Salaatti

Vietnamilaiset riisipaperikääryleet sekä japanilaiset broileripyörykät ja mango-hunajamelonisalaatti

Rankan etätyöviikon jälkeen päätän aina, että teen rennolla otteella ruokaa viikonloppuna ja sitten löydän kuitenkin itseni kokkaamasta jos mitä. Toisaalta kokkailu rentouttaa, kuuntelen samalla musiikkia tai kirjaa Bookbeatista. Viikonloppuna tekee myös kovasti mieli hyvää ja raikasta ruokaa. Näitä japanilaisia broileripyöryköitä eli tsukuneita olen tehnyt aiemminkin ja myös kirjoittanut ohjeen tänne blogiin. Tämä ohje on Glorian ruoka&viinistä ja eroaa vain hieman edellisestä. Tosin tässä on mukana kastike, jota viimeksi kaipasin. Tein saman mangosalaatin kuin viimeksi, mutta korvasin vesimelonin hunajamelonilla, koska kaupassa ei ollut hyvännäköisiä vesimeloneja ja se olikin onni onnettomuudessa, koska hunajameloni toimi huomattavasti paremmin.

Kävimme keväällä myös ostoksilla Kallion etnisissä ruokakaupoissa ja silloin ostin varastoon vietnamilaisia riisipaperikääryleitä ja tänään ne pääsivät kokeiluun. Täytteeksi käy monikin raaka-aine, alla ne joihin me päädyimme tänään. Jokainen teki myös itse omat kääryleensä ja se oli todella mukavaa. Pojat ihan kisailivat tekojärjestyksestä. Kastikkeina minulla oli kääryleille Vietnam rice paper sauce sekä ananas-chili sauce, jotka olin ostanut myös Kallion etnisistä ruokakaupasta samalla ostosreissulla. Kastikkeeksi sopii kuitenkin myös sweet-chilisauce, jota saa melkein mistä kaupasta vain nykyään. Riisipaperi kääryleiden mukana tulee myös niiden valmistusohje. Kastoin paperin kerrallaan 5 sekunnin ajaksi lämpimään veteen, jota olin laittanut isoon matalaan astiaan. Täyttäminen ja rullaaminen kävi parhaiten puisella leikkuulaudalla, ensiyrittämä voipaperin päällä ei toiminut lainkaan, vaan paperi tarttui paperiin.

Vietnamilaiset riisipaperikääryleet, tsukune eli broileripullat sekä mango-hunajamelonisalaatti

Ohje tsukuneille:

700 g broilerinjauhelihaa

2 kevätsipulia

2 valkosipulinkynttä

2 rkl inkivääriä raastettuna

2 rkl soijakastiketta

2 rkl miriniä

1 rkl seesamiöljyä

1/2 tl jauhettua valkopippuria

1 kananmuna

1 dl pankojauhoja

Kastike:

1 valkosipulinkynsi

1 dl soijakastiketta

1dl miriniä

2 rkl fariinisokeria

Koristeeksi:

2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

1/2 kevätsipulia silputtuna

Laita jauheliha kulhoon. Hienonna kevätsipuli sekä valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki ainekset jauhelihan joukkoon ja sekoita käsin tasaiseksi. Pyöritä taikinasta 30 pyörykkää ja paista uunissa 225C asteessa noin 12 minuuttia. Pyörykät saavat saada kauniisti väriä ja niiden tulee olla varmasti kypsiä.

Pyörykkätaikina

Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Paahda seesaminsiemenet ja leikkaa koriste kevätsipuli valmiiksi.

Sekoita kypsät pyörykät kastikkeeseen tai tarjoa kastike erikseen, kuten minä tein. Tarjoa lisänä jasmiiniriisiä.

Tsukunet ja soija-mirinkastike

Ohje mango-hunajamelonisalaatille:

1 kypsä mango

1/2 hunajameloni

1/2 punainen chili

1/2 punasipuli

1 limettin mehu

1/2 ruukkua korianteria

Mustapippuria ja suolaa myllystä

Kuori ja leikkaa mango suupaloiksi. Halkaiset meloni, poista siemenet ja leikkaa suupaloiksi. Silppua chili, sipuli ja korianteri. Purista limetin mehu. Yhdistä kaikki ainekset, mausta ja jätä maustumaan.

Mango-hunajameloni salaatti

Vietnamilaiset riisipaperikääryleet:

1 pkt riisipaperia

1 avocado

2 porkkanaa

1/2 kurkkua

1/2 ruukkua korianteria

1/2 ruukkua thaibasilikaa

2 kevätsipulia

Salaattia

1 levy nuudelia

1 pkt broileria

Broilerin marinadi:

3 rkl oliiviöljyä

1 rkl valkoviinietikkaa

1 /2 tl inkivääriä

1/2 tl juustokuminaa

1/2 tl chilijauhetta

Mustapippuria ja suolaa

Sekoita marinadin ainekset ja anna marinoitua ainakin 1 tunti. Grillaa tai paista broileri kypsäksi ja paloittele suupaloiksi. Broileri saa olla kylmää.

Keita nuudeli pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo nuudeli reippaasti kylmällä vedellä. Laita nuudeli astiaan, leikkaa saksilla pienemmäksi ja lisää hieman oliiviöljyä, jottei se jää kiinni toisiinsa. Leikkaa kurkku ja porkkana pieniksi tikuiksi. Leikkaa avocado pieniksi paloiksi. Silppua yrtit ja kevätsipuli.

Täytä kääryleet oman makusi mukaan. Lapsista on mukavaa tehdä omansa. Laitoin ensi kertaa täytteitä hieman liikaa, ensi kerralla teen ehkä sirompia 😉 Tarjoa sopivan kastikkeen kera.

Vietnamilaiset riisipaperikääryleet
Valmiina täyttämään
Riisipaperi
Herkullinen sunnuntaiateria

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.