Jälkiruoka,  Jouluinen ruoka,  Ruokaviemiset

Glögimarmeladi

Kun olin lapsi, vietimme joulupäivän aina isäni vanhempien luona. Isoäitini oli ja on edelleen todella kova ruuanlaittaja. Hän tekee ruuat aina alusta alkaen itse ja kokeilee rohkeasti myös uusia reseptejä. Jouluisin hän teki marmeladia ja me serkukset söimme marmeladiastian tyhjäksi kuulumisia vaihdellen jo ennenkuin ruokapöytään ehdimme.

Kun Valion uutiskirjeessä vastaani tuli glögimarmeladin ohje, muistui heti nämä lapsuuden joulut mieleeni. Isäni kertoi että marmeladin valmistuksen historia on heidän perheessä paljon pidempi kuin minun ikäni. Hän on jo pikkupoikana hakenut äidilleen kaupasta marmeladin valmistukseen tarvittavaa agar agaria. Agar agar on hyytelöimisjauhe, jota marmeladin valmistuksessa tarvitaan. Sitä löytyy leivontaosastolta samanlaisessa pakkauksessa kuin leivinjauhe. Mutta melko kallista se on, 6€ purkki ja litran nesteeseen menee puoli purkkia agar agaria.

Marmeladin valmistus on helppoa. Tässä marmeladiohjeessa pohjana on Valion glögi, jota maustetaan hieman lisää ja kaadetaan yöksi laakeaan astiaan, jossa on tuorekelmua pohjalla. Aamulla marmeladi leikataan kuutioiksi. Marmeladit voi lopuksi vielä sokeroida, mutta itse en tehnyt sitä. Lisätty sokerin määrä sai jo riittää ja lisäksi sokeroituna ne kostuvat nopeasti.

Osan marmeladeista söimme itse, osan annoin lahjaksi naapuriin, poikien kummeille, ystävillemme ja isovanhemmille.

Glögimarmeladia lahjaksi

Ohje:

1 l tummaa glögiä (Valio)

3 dl sokeria

1/2 dl agar agar jauhetta

1 pss glögi-maustetta (Santa Maria)

Mittaa kattilaan glögi, sokeri sekä agar agar jauhe. Anna seoksen kiehahtaa, sekoita koko ajan. Lisää maustepussi ja jatka keittämistä vielä noin 10 minuuttia.

Marmeladin keittäminen

Nosta kattila liedeltä ja siivilöi mausteet pois. Anna nesteen jäähtyä hieman. Vuoraa kaksi vuokaa tuorekelmulla ja kaada glögi kelmun päälle, noin 2 cm korkuinen kerros on hyvä.

Marmeladi hyytyy yön yli huoneen lämmössä

Anna hyytyä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Irrota marmeladi astiasta leikkuulaudalle ja leikkaa sopiviksi kuutioiksi. Sokeroi halutessasi.

Valmis glögimarmeladi
Jouluinen herkku lahja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.