Hesarin ruokatorstaissa oli 10.10.19 niin herkullisen oloinen ohje, että se meni heti seuraavana lauantaina testiin. Päivät kun lyhenevät ja viilenevät, niin alkaa tehdä tuhdimpaa ruokaa mieli. Ja sellainen tämä oli, risoton juuston määrä oli melko valtava, mutta ah niin hyvää! Ja paahdetut sipulit risotossa toimivat todella hyvin. Samoin kuin karpalot ja pekaanipähkinä, älä missään nimessä jätä niitä pois. Parmesaanisipulirenkaat olivat hyvä aloitus ja maistuivat sormiruokana loistavasti. Jos sinun tekee siis mieli kunnon syksyruokaa ystävien kesken, niin tässä oiva ohje siihen.
Ohje:
1 purjo
6 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
25 g voita
3 dl risottoriisiä
4 dl kuivaa omenasiideriä
7-8 dl kuumaa kasvis- tai kanalientä
150 g mustapippurituorejuustoa
50 g tuoreraastettua parmesaania
1/2 dl kuivattuja karpaloita
1/2 dl pekaanipähkinöitä
1 -2 rkl tuoretta rakuunaa silputtuna
Halkaise purjo, huuhtele ja leikkaa viipaleiksi. Kuori ja puolita salottisipulit että valkosipulit.
Levitä sipulit uuninpellille leivinpaperin päälle. Valuta päälle öljy, hunaja sekä viinietikka. Ripottele päälle suolaa.
Paahda 225 C asteessa, kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet hieman väriä, eli noin 10-15 minuuttia.
Sulata voi kattilassa ja lisää riisi, kuullota viitisen minuuttia miedolla lämmöllä. Riisin tulee olla läpikuultavaa. Valmista kasvis- tai kanaliemi.
Lisää omenasiideri ja nosta hieman lämpöä.
Kun siideri on täysin imeytynyt, lisää kauhallinen kasvis- tai kanalientä risoton joukkoon. Lisää seuraava kauhallinen vasta, kun edellinen on imeytynyt. Maltti on tässä todellakin valttia lopputuloksen kannalta!
Kun kaikki liemi on imeytynyt ja risottoriisi on sopivan napakkaa, lisää muut ainekset yksi kerrallaan ja sekoita rauhallisesti. Koristele tuoreella rakuunalla ja tarjoa heti.
Ohje sipulirenkaille:
1-2 keltasipulia
1 dl korppujauhoja
1 dl tuoreraastettua parmesaania
1 tl kuivattua timjamia
1/2 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
Paistamiseen oliiviöljyä
Sour cream onion-dippi:
1 tlkl ranskankermaa (200g)
1 rkl viinietikkaa
2 rkl paahdettua sipulirouhetta
1 tl sipulijauhetta
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl juustokuminaa
3 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 rkl oliiviöljyä
Valmista ensin dippi. Sekoita viinietikka ranksnakerman joukkoon. Murskaa sipulirouhe morttelissa.
Lisää muut ainekset dipin joukkoon, oliiviöljyä lukuunottamatta ja laita jääkaappin maustumaan. Ota se kuitenkin ajoissa pois jääkaapista, jotta se ehtii hieman lämmetä. Lisää noronen oliiviöljyä.
Valmista sitten sipulirenkaat. Kuori ja viipaloi sipuli renkaiksi. Erottele renkaat toisistaan. Laita ensimmäiseen syvään lautaseen vehnäjauhot. Laita seuraavaan syvään lautaseen kananmunat ja vatkaa haarukalla niiden rakenne rikki. Laita kolmanteen syvään lautaseen korppujauhot, parmesaaniraaste sekä timjami. Sekoita.
Kasta sipulirenkaat ensin vehnäjauhoihin, sitten kananmuniin ja viimeisenä korppujauhoseokseen. Laita paneroitu rengas pellille leivinpaperin päälle ja anna renkaiden vetäytyä noin 10 minuuttia. Paista sitten runsaassa oliiviöljyssä molemmin puolin kullankeltaisiksi noin 5 minuuttia. Paista renkaat vähintään kahdessa erässä.