Äyriäiset,  Grillaus,  Juhlat,  Liha,  Lisuke,  Peruna,  Salaatti

Porsaan sisäfile lisukkeineen

Juhannuspäivän pääraaka-aine oli porsaan sisäfilee. Sille valmistin rubin sekä tomaattikastikkeen. Lisukkeiksi porsas sai todella hyvän coleslaw meets Waldorf salaatin, rakastuin tähän salaattiin ihan täysin, niinkuin koko muukin juhannusporukka, salaatti loppui kesken. Toisena salaattina halusin tehdä ensimmäistä kertaa salaattia isoäidin tapaan, johon tulee katkarapuja ja keitettyjä kananmunia salaattipedillä ja kastikkeessa on muunmuassa kermavaahtoa. Myös tämä salaatti oli hitti ja maistui raikkaalta lämpimänä Juhannuspäivänä. Perunat tarjottiin näiden kanssa tällä kertaa grillattuina tahinikastikkeen kera.

Olin tehnyt myös rubin ja nämä kastikkeet kotona valmiiksi, joten porukan tullessa nälkäisiksi, valmistui ruoka melko nopeaan. Vain Isoäidin salaatin kastike piti tehdä paikan päällä sen kermavaahdon vuoksi. Siskon kanssa vuoroin vatkasimme kermaa käsin ja vaahtoa tuli lopuksi, ei tehnyt onneksi edes helle sille tepposia.

Grillattu porsaan sisäfilee, grillatut perunat, salaatti isoäidin mukaan sekä coleslaw meets Waldorf salaatti

Kävimme myös Juhannusaattona läheisessä Röölän rannassa siideriostoksilla. Brinkhallilla on siellä myymälä ja pakkohan meidän oli Juhannuspöytään saada Matti ja Teppo siideriä. Teppo nousi suosikiksi.

Matti ja Teppo siiderit
Naantalilaista tuotantoa

Porsaan rub (1,5 kg lihaa) :

1 tl mustapippurirouhetta

1 tl oreganoa

1 tl juustokuminaa

1 tl chilijauhetta

2 tl korianterijauhetta

3 tl korianterinsiemeniä

1/4 tl cayennepippuria

3 oksaa rosmariinia hakkeena

4 valkosipulinkynttä hakkeena

Suolaa

2 rkl ruokosokeria

Sekoita mausteet rubiksi. Sekoita rub lihaan. Hiero kunnolla. Anna maustua vähintään 3 tuntia, mieluiten yön yli. Grillaa fileet kypsiksi grillissä.

Rub

Tomaattikastike porsaalle:

500 g kirsikkatomaatteja

1/2 mietoa punaista chiliä

2 valkosipulinkynttä

1 dl tuoretta oreganoa hienonnettuna

1/2 dl hunajaa

1/2 dl balsamietikkaa

1 tl juustokuminaa

1/2 tl savustettua paprikajauhetta

Halkaise kirsikkatomaatit. Halkaise chili ja poista siemenet. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Hienonna oregano. Hauduta kaikkia aineksia kattilassa noin puoli tuntia ilman kantta. Soseuta kastike sauvasekoittimella.

Tämän kastikkeen tein kotona valmiiksi ja kuljetin mökille.

Tomaattikastike valmistuu

Coleslaw meets Waldorf:

200 g varhaiskaalia

2 sellerin vartta

2 omenaa

1 1/2 dl cheddaria raastettuna

1 dl saksanpähkinöitä

Kastike:

1 1/2 dl majoneesia

2 rkl punaviinietikkaa

2 tl hunajaa

2 tl seesaminöljyä

1 tl suolaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Suikaloi kaali ja viipaloi sellerit. Kuori ja viipaloi tai halutessasi raasta omena. Raasta myös juusto. Rouhi pähkinät. Sekoita salaatin ainekset keskenään ja sekoita myös kastike joukkoon. Tarjoa heti tai säilytä jääkaapissa ennen tarjoamista.

Coleslaw meets Waldorf

Salaatti isoäidin mukaan

300 g katkaravunpyrstöjä (vaikka Pirkka katkarapuja liemessä)

1 kerä lehtisalaattia (tai vaikka Pehtoorin salaattia)

2 avomaan kurkkua

Tilliä

Kastike:

2 keitettyä munaa

1 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl makeaa sinappia

1 tl sokeria

1/2 tl suolaa

1 dl kermaviiliä

1 dl kuohukermaa

Huuhtele salaatinlehdet ja kuivaa paperin päällä. Sulata katkaravut, jos käytät pakastettuja. Kuori kurkut ja höylää sisus juustohöylällä pitkiksi suikaleiksi. Älä käytä ihan loppua siemenosaa. Silppua tilli.

Tee kastike. Keitä kananmunia 7 minuuttia. Erottele keltuainen ja valkuainen toisistaan. Hierrä keltuainen haarukalla tahnaksi. Lisää joukkoon etikka, sinappi, mausteet sekä kermaviili. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele muiden ainesten joukkoon. Silppua valkuaiset ja koristele salaatti lopuksi niillä.

Kokoa salaatti vadille. Ripottele pinnalle valkuaiset ja silputtu tilli. Lusikoi kastike salaatin päälle ja tarjoa erikseen kuten minä.

Salaatti isoäidin mukaan

Grillatut perunavartaat ja tahinikastike:

16 tasakokoista varhaisperunaa

Mausteöljy:

3/4 dl oliiviöljyä

1/2 dl sitruunan mehua

2 valkosipulinkynttä viipaloituina

2 tl (luomu) sitruunankuorta raastettuna

1 tl suolaa

1 tl savupaprikajauhetta

1 tl juustokuminaa

1 tl mustapippuria

1/2 tl chilihiutaleita

Kastike:

2 dl turkkialaista jogurttia

1 dl raastettua kurkkua

1/2 dl sitruunan mehua

1 rkl tahinia

1 rkl juoksevaa hunajaa

1/2 tl suolaa

Pese ja keitä perunat melkein kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Sekoita mausteöljyn ainekset. Anna perunoiden jäähtyä ja kaada päälle mausteöljy. Sekoita ja anna marinoitua jääkaapissa 3 tuntia.

Valmista kastike. Laita jogurtti kulhoon. Raasta kurkku ja purista neste pois. Lisää jogurtin joukkoon. Lisää muut ainekset. Sekoita ja anna tekeytyä jääkaapissa 30 minuuttia.

Ota perunat pois mausteöljystä ja pujota ne vedessä liotettuihin varrastikkuihin. Grillaa perunat lämpimiksi ja kauniin värisiksi. Voit valella grillaamisen aikana mausteöljyä perunoiden päälle. Tarjoa tahinikastikkeen kera.

Perunat ja lihat grillissä
Grilli
Äitini tekemä gluteiiniton mansikkakakku Juhannuspäivänä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *