Juhannuspäivän pääraaka-aine oli porsaan sisäfilee. Sille valmistin rubin sekä tomaattikastikkeen. Lisukkeiksi porsas sai todella hyvän coleslaw meets Waldorf salaatin, rakastuin tähän salaattiin ihan täysin, niinkuin koko muukin juhannusporukka, salaatti loppui kesken. Toisena salaattina halusin tehdä ensimmäistä kertaa salaattia isoäidin tapaan, johon tulee katkarapuja ja keitettyjä kananmunia salaattipedillä ja kastikkeessa on muunmuassa kermavaahtoa. Myös tämä salaatti oli hitti ja maistui raikkaalta lämpimänä Juhannuspäivänä. Perunat tarjottiin näiden kanssa tällä kertaa grillattuina tahinikastikkeen kera.
Olin tehnyt myös rubin ja nämä kastikkeet kotona valmiiksi, joten porukan tullessa nälkäisiksi, valmistui ruoka melko nopeaan. Vain Isoäidin salaatin kastike piti tehdä paikan päällä sen kermavaahdon vuoksi. Siskon kanssa vuoroin vatkasimme kermaa käsin ja vaahtoa tuli lopuksi, ei tehnyt onneksi edes helle sille tepposia.

Kävimme myös Juhannusaattona läheisessä Röölän rannassa siideriostoksilla. Brinkhallilla on siellä myymälä ja pakkohan meidän oli Juhannuspöytään saada Matti ja Teppo siideriä. Teppo nousi suosikiksi.


Porsaan rub (1,5 kg lihaa) :
1 tl mustapippurirouhetta
1 tl oreganoa
1 tl juustokuminaa
1 tl chilijauhetta
2 tl korianterijauhetta
3 tl korianterinsiemeniä
1/4 tl cayennepippuria
3 oksaa rosmariinia hakkeena
4 valkosipulinkynttä hakkeena
Suolaa
2 rkl ruokosokeria
Sekoita mausteet rubiksi. Sekoita rub lihaan. Hiero kunnolla. Anna maustua vähintään 3 tuntia, mieluiten yön yli. Grillaa fileet kypsiksi grillissä.

Tomaattikastike porsaalle:
500 g kirsikkatomaatteja
1/2 mietoa punaista chiliä
2 valkosipulinkynttä
1 dl tuoretta oreganoa hienonnettuna
1/2 dl hunajaa
1/2 dl balsamietikkaa
1 tl juustokuminaa
1/2 tl savustettua paprikajauhetta
Halkaise kirsikkatomaatit. Halkaise chili ja poista siemenet. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Hienonna oregano. Hauduta kaikkia aineksia kattilassa noin puoli tuntia ilman kantta. Soseuta kastike sauvasekoittimella.
Tämän kastikkeen tein kotona valmiiksi ja kuljetin mökille.

Coleslaw meets Waldorf:
200 g varhaiskaalia
2 sellerin vartta
2 omenaa
1 1/2 dl cheddaria raastettuna
1 dl saksanpähkinöitä
Kastike:
1 1/2 dl majoneesia
2 rkl punaviinietikkaa
2 tl hunajaa
2 tl seesaminöljyä
1 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Suikaloi kaali ja viipaloi sellerit. Kuori ja viipaloi tai halutessasi raasta omena. Raasta myös juusto. Rouhi pähkinät. Sekoita salaatin ainekset keskenään ja sekoita myös kastike joukkoon. Tarjoa heti tai säilytä jääkaapissa ennen tarjoamista.

Salaatti isoäidin mukaan
300 g katkaravunpyrstöjä (vaikka Pirkka katkarapuja liemessä)
1 kerä lehtisalaattia (tai vaikka Pehtoorin salaattia)
2 avomaan kurkkua
Tilliä
Kastike:
2 keitettyä munaa
1 rkl väkiviinaetikkaa
1 rkl makeaa sinappia
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 dl kermaviiliä
1 dl kuohukermaa
Huuhtele salaatinlehdet ja kuivaa paperin päällä. Sulata katkaravut, jos käytät pakastettuja. Kuori kurkut ja höylää sisus juustohöylällä pitkiksi suikaleiksi. Älä käytä ihan loppua siemenosaa. Silppua tilli.
Tee kastike. Keitä kananmunia 7 minuuttia. Erottele keltuainen ja valkuainen toisistaan. Hierrä keltuainen haarukalla tahnaksi. Lisää joukkoon etikka, sinappi, mausteet sekä kermaviili. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele muiden ainesten joukkoon. Silppua valkuaiset ja koristele salaatti lopuksi niillä.
Kokoa salaatti vadille. Ripottele pinnalle valkuaiset ja silputtu tilli. Lusikoi kastike salaatin päälle ja tarjoa erikseen kuten minä.

Grillatut perunavartaat ja tahinikastike:
16 tasakokoista varhaisperunaa
Mausteöljy:
3/4 dl oliiviöljyä
1/2 dl sitruunan mehua
2 valkosipulinkynttä viipaloituina
2 tl (luomu) sitruunankuorta raastettuna
1 tl suolaa
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl mustapippuria
1/2 tl chilihiutaleita
Kastike:
2 dl turkkialaista jogurttia
1 dl raastettua kurkkua
1/2 dl sitruunan mehua
1 rkl tahinia
1 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 tl suolaa
Pese ja keitä perunat melkein kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Sekoita mausteöljyn ainekset. Anna perunoiden jäähtyä ja kaada päälle mausteöljy. Sekoita ja anna marinoitua jääkaapissa 3 tuntia.
Valmista kastike. Laita jogurtti kulhoon. Raasta kurkku ja purista neste pois. Lisää jogurtin joukkoon. Lisää muut ainekset. Sekoita ja anna tekeytyä jääkaapissa 30 minuuttia.
Ota perunat pois mausteöljystä ja pujota ne vedessä liotettuihin varrastikkuihin. Grillaa perunat lämpimiksi ja kauniin värisiksi. Voit valella grillaamisen aikana mausteöljyä perunoiden päälle. Tarjoa tahinikastikkeen kera.


