Vietimme juhannuksen Merimaskussa, jossa meidän perheemme lisäksi oli myös vanhempani sekä molemmat pikkusiskoni perheineen. Tuttuun tapaan minä tein menut ja valmistelin marinadit ja kastikkeet jo kotona ja yhdessä ostimme kaikki lisukeainekset. Viinit toi lankoni, joka on sommelieeri. Me siskokset myös valmistimme ruuan koko juhannuksen ja vanhempamme pääsivät näin valmiiseen pöytään, joka on aina mukavaa tarjota omille rakkaille vanhemmille.
Kastikkeiden ja marinadien teko jo kotona vähentää mökillä kokkailun aikaa huomattavasti. Lisäksi mökiltä ei tarvitse näin löytyä seesaminöljyä ja muita eksoottisempia mausteita, kun ne ovat jo valmiiksi kastikkeisiin sekoitettuina.
Juhannusaaton pääraaka-aine oli lampaan sisäfile. Lisukkeiksi tein grillattuja munakoisoja, tomaattisalaatin, tzatsikia fetalla, pitaleipiä sekä tietysti meillä oli myös uusia perunoita ja silliä. Pari tuntia ennen syömistä tein nälkää helpottamaan alkupaloiksi Aura Skageneita. Ihastuin niihin todella paljon, koska tein myös muutaman ilman Aurajuustoa, mutta nämä Aurajuustolliset olivat paljon parempia. Aura Skagenin löysin Valion sivuilta. Muut ohjeet ovat Glorian ruoka&viinistä



Aura Skagen
1pss pieniä katkarapuja
1/2 pss Auramurua
1 prk créme fraichea
1 tl Dijon sinappia
1/2 sitruunan kuori ja mehu
Suolaa
Lisäksi:
Saaristolaisleipää
Tilliä
Sulata ravut. Lisää rapujen joukkoon Auramuru, créme fraiche, sinappi, raastettu sitruunankuori sekä mehu. Sekoita ainekset kevyesti ja lsiää tarvittaessa suolaa.
Leikkaa leipä suupaloiksi ja laita katkaravut kastikeineen niiden päälle. Koristele tillillä. Tarjoa heti.


Lampaan sisäfile
Marinadi:
1 dl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
1/2 sitruunan mehu
Tuoretta oreganoa ja rosmariinia
3 valkosipulinkynttä veitsen terällä lappeellaan murskattuna
Sormisuolaa ja mustapippuria myllystä
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sekoita marinadi lihan joukkoon ja anna marinoitua vähintään 3 tuntia, mieluiten yön yli.
Ota liha huoneen lämpöön vähintään puolituntia ennen grillaamista. Pyyhi liha kuivaksi marinadista ja mausta tarpeen mukaan hieman suolalla ja mustapippurilla. Grillaa liha kauttaaltaan kauniin ruskeaksi ja laita sitten loppu ajaksi folioon. Jos käytät sisälämpö mittaria, on lampaalle hyvä valmis lämpö 54 astetta. Tämä on hyvin rosee. Anna kypsyä kauemmin, jos haluat vähemmän roseen lihan.

Feta-tzatsiki:
1/2 kurkku
200 g fetajuustoa (ei salaattijuustoa)
2 dl maustamatonta turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
2 valkosipulinkynttä
1/2 sitruunan mehu
1 tl hunajaa
Raasta kurkku ja purista nesteet niistä pois ja sekoita muiden ainesten kanssa jogurtin joukkoon. Anna tekeytyä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
Grillatut munakoisot
Tämä ohje on Glorian ruoka&viinistä ja ohjeen oikea nimi on Munakoison vihaajan munakoisot. Joukossamme ei ollut yhtään munakoison vihaajaa, joten vaikea sanoa saako tällä ohjeella käännytettyä, mutta jumalaisen makuista tämä oli! Äläkä vierasta rusinoita, vaan käytä niitä ehdottomasti myös, kuten ohjeessa on.

2 munakoisoa
Sormisuolaa
Marinadi:
3-4 valkosipulinkynttä
1 ruukku lehtipersiljaa
1 1/2 tl suolaa
1 1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl valkoviinietikkaa
1 1/2 rkl juoksevaa hunajaa
1/4 dl rusinoita
Päälle:
Tuoretta oreganoa
Rusinoita
Valmista marinadi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna lehtipersilja. Sekoita kaikki ainekset astiassa. Leikkaa munakoisot pitkittäis suunnassa viipaleiksi ja ruohi viipaleiden päälle suolaa. Anna munakoisojen itkeä noin 20 minuuttia ja pyyhi sitten talouspaperilla. Anna munakoisojen marinoitua noin tunti. Grillaa munakoisoja noin 20 minuuttia kunnes ne pehmenevät ja saavat kauniisti väriä. Nosta kypsät munakoisot tarjoiluvadille ja koristele oreganolla ja rusinoilla.
Tomaattisalaatti:
2 kesäpunasipulia
1 valkosipulinkynsi
1 mieto punainen chili
2 tl punaviinietikkaa
1/2 tl sokeria
1/2 tl sormisuolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
1 kg erilaisia (isoja ja pieniä, punaisia ja keltaisia) tomaatteja
3 rkl oliiviöljyä
1 dl basilikan- ja mintunlehtiä
4 rkl pähkinöitä
Viipaloi kesäsipulit varsineen. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Leikkaa chili renkaiksi. Laita sipulit ja chili pieneen kulhoon. Lisää etikka, sokeri, suola ja pippuri sekä öljy. Leikkaa isot tomaatit viipaleiksi ja pienimmät lohkoiksi. Laita tomaatit tarjoiluvatiin ja lusikoi etikkakastike niiden päälle. Viimeistele basilikalla, mintulla ja pähkinöillä.

Tarjoa lisänä myös pitaleipiä ja viininlehtikääryleitä.

