Alkupala,  Äyriäiset,  Grillaus,  Juhlat,  Liha,  Lisuke,  Salaatti

Juhannuksen lammas lisukkeineen

Vietimme juhannuksen Merimaskussa, jossa meidän perheemme lisäksi oli myös vanhempani sekä molemmat pikkusiskoni perheineen. Tuttuun tapaan minä tein menut ja valmistelin marinadit ja kastikkeet jo kotona ja yhdessä ostimme kaikki lisukeainekset. Viinit toi lankoni, joka on sommelieeri. Me siskokset myös valmistimme ruuan koko juhannuksen ja vanhempamme pääsivät näin valmiiseen pöytään, joka on aina mukavaa tarjota omille rakkaille vanhemmille.

Kastikkeiden ja marinadien teko jo kotona vähentää mökillä kokkailun aikaa huomattavasti. Lisäksi mökiltä ei tarvitse näin löytyä seesaminöljyä ja muita eksoottisempia mausteita, kun ne ovat jo valmiiksi kastikkeisiin sekoitettuina.

Juhannusaaton pääraaka-aine oli lampaan sisäfile. Lisukkeiksi tein grillattuja munakoisoja, tomaattisalaatin, tzatsikia fetalla, pitaleipiä sekä tietysti meillä oli myös uusia perunoita ja silliä. Pari tuntia ennen syömistä tein nälkää helpottamaan alkupaloiksi Aura Skageneita. Ihastuin niihin todella paljon, koska tein myös muutaman ilman Aurajuustoa, mutta nämä Aurajuustolliset olivat paljon parempia. Aura Skagenin löysin Valion sivuilta. Muut ohjeet ovat Glorian ruoka&viinistä

Grillattua lammasta, grillattuja munakoisoa, tomaattisalaatti sekä uusia perunoita
Marinadit ja kastikkeet valmiina mökille vietäviksi
Aura Skagen

Aura Skagen

1pss pieniä katkarapuja

1/2 pss Auramurua

1 prk créme fraichea

1 tl Dijon sinappia

1/2 sitruunan kuori ja mehu

Suolaa

Lisäksi:

Saaristolaisleipää

Tilliä

Sulata ravut. Lisää rapujen joukkoon Auramuru, créme fraiche, sinappi, raastettu sitruunankuori sekä mehu. Sekoita ainekset kevyesti ja lsiää tarvittaessa suolaa.

Leikkaa leipä suupaloiksi ja laita katkaravut kastikeineen niiden päälle. Koristele tillillä. Tarjoa heti.

Aura Skagen
Turkulaisen Manna leipomon Saaristolaisleipää

Lampaan sisäfile

Marinadi:

1 dl oliiviöljyä

2 rkl punaviinietikkaa

1/2 sitruunan mehu

Tuoretta oreganoa ja rosmariinia

3 valkosipulinkynttä veitsen terällä lappeellaan murskattuna

Sormisuolaa ja mustapippuria myllystä

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sekoita marinadi lihan joukkoon ja anna marinoitua vähintään 3 tuntia, mieluiten yön yli.

Ota liha huoneen lämpöön vähintään puolituntia ennen grillaamista. Pyyhi liha kuivaksi marinadista ja mausta tarpeen mukaan hieman suolalla ja mustapippurilla. Grillaa liha kauttaaltaan kauniin ruskeaksi ja laita sitten loppu ajaksi folioon. Jos käytät sisälämpö mittaria, on lampaalle hyvä valmis lämpö 54 astetta. Tämä on hyvin rosee. Anna kypsyä kauemmin, jos haluat vähemmän roseen lihan.

Lampaiden grillaus

Feta-tzatsiki:

1/2 kurkku

200 g fetajuustoa (ei salaattijuustoa)

2 dl maustamatonta turkkilaista/kreikkalaista jogurttia

2 valkosipulinkynttä

1/2 sitruunan mehu

1 tl hunajaa

Raasta kurkku ja purista nesteet niistä pois ja sekoita muiden ainesten kanssa jogurtin joukkoon. Anna tekeytyä jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Grillatut munakoisot

Tämä ohje on Glorian ruoka&viinistä ja ohjeen oikea nimi on Munakoison vihaajan munakoisot. Joukossamme ei ollut yhtään munakoison vihaajaa, joten vaikea sanoa saako tällä ohjeella käännytettyä, mutta jumalaisen makuista tämä oli! Äläkä vierasta rusinoita, vaan käytä niitä ehdottomasti myös, kuten ohjeessa on.

Munakoison grillaus

2 munakoisoa

Sormisuolaa

Marinadi:

3-4 valkosipulinkynttä

1 ruukku lehtipersiljaa

1 1/2 tl suolaa

1 1/2 dl oliiviöljyä

1/2 dl valkoviinietikkaa

1 1/2 rkl juoksevaa hunajaa

1/4 dl rusinoita

Päälle:

Tuoretta oreganoa

Rusinoita

Valmista marinadi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna lehtipersilja. Sekoita kaikki ainekset astiassa. Leikkaa munakoisot pitkittäis suunnassa viipaleiksi ja ruohi viipaleiden päälle suolaa. Anna munakoisojen itkeä noin 20 minuuttia ja pyyhi sitten talouspaperilla. Anna munakoisojen marinoitua noin tunti. Grillaa munakoisoja noin 20 minuuttia kunnes ne pehmenevät ja saavat kauniisti väriä. Nosta kypsät munakoisot tarjoiluvadille ja koristele oreganolla ja rusinoilla.

Tomaattisalaatti:

2 kesäpunasipulia

1 valkosipulinkynsi

1 mieto punainen chili

2 tl punaviinietikkaa

1/2 tl sokeria

1/2 tl sormisuolaa

1/4 tl mustapippuria myllystä

1 kg erilaisia (isoja ja pieniä, punaisia ja keltaisia) tomaatteja

3 rkl oliiviöljyä

1 dl basilikan- ja mintunlehtiä

4 rkl pähkinöitä

Viipaloi kesäsipulit varsineen. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Leikkaa chili renkaiksi. Laita sipulit ja chili pieneen kulhoon. Lisää etikka, sokeri, suola ja pippuri sekä öljy. Leikkaa isot tomaatit viipaleiksi ja pienimmät lohkoiksi. Laita tomaatit tarjoiluvatiin ja lusikoi etikkakastike niiden päälle. Viimeistele basilikalla, mintulla ja pähkinöillä.

Tomaattisalaatti

Tarjoa lisänä myös pitaleipiä ja viininlehtikääryleitä.

Juhannus 2020 oli kaunis ja lämmin
Luonnon kauneutta Suomessa parhaimmillaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *