Aasia,  Juhlat,  Liha

Itämainen lihafondue

Pidän kovasti fonduesta ja racletesta. Parasta niissä on varmasti se, että istutaan yhdessä perheen tai ystävien kanssa pitkään pöydässä ja valmistetaan ruoka itse ja yhdessä. Juustofondue on toki hyvää, mutta melko raskasta, sitä riittää muutama suupala alkupalaksi.

Tätä lihafondueta olemme puolestamme syöneet niin kotona kuin kylässäkin ja tässä toimii hyvin se, että jokainen saa kypsentää itelleen parhaimman makuisia aineksia, toimii siis hyvin myös lasten kanssa.

Selasin taas vanhoja Maku lehtiä inspiraatiota etsien ja tämä lihafondue tuli vastaan ja päätin tehdä sen heti seuraavana viikonloppuna. Ruokapöydässä meillä oli molemmilla pojilla myös kaverit ja ruoka maistui kaikille. Itselle erittäin positiivinen yllätys oli halloumi, jota käytin ensi kertaa lihafonduessa. Suosittelen, se oli todella hyvää. Lihaksi ostin suomalaista rotukarjan naudan sisäfileetä, jonka siivutin erittäin terävällä veitsellä erittäin ohuiksi siivuiksi. Siivujen tulee olla ohuita ja liemen todella kuumaa, jotta liha kypsyy sopivan nopeasti.

Valmistin myös muutaman kastikkeen, jotka maistuivat oivallisesti lisukkeiden kanssa.

Itämainen lihafondue

Fondueliemi:

1 3/4 l vettä

2 rkl kalakastiketta

3/4 dl makeaa chilikastiketta

1 punainen chili

1 limetti

4 cm tuoretta inkivääriä

1 solo valkosipuli

Tuoretta korianteria

Mittaa vesi kattilaan, lisää kalakastike sekä makea chilikastike. Pese ja silppua mukaan chili-ilman siemeniä. Pese myös limetti ja leikkaa siitä puolet ohuiksi siivuiksi ja laita ne liemeen. Purista toisen puolen limetin mehu liemen joukkoon. Kuori ja viipaloi inkivääri ohuiksi lastuiksi ja lisää liemeen. Kuori ja lisää myös siivutettu valkosipuli sekä korianterin lehdet. Kiehauta ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita. Anna maustua kattilassa. Siivilöi ja siirrä liemi kiehuvana fondue pataan ja pidä lämpimänä.

Fondueliemi

Lisukkeet (6 henkeä):

n. 1 kg naudan sisäfileetä ohuina siivuina

1 rs (ruskeita) herkkusieniä

400 g kiinankaalia

1 pkt halloumijuustoa

1 rs kirsikkatomaatteja

1 pkt paksoita

Muutama keitetty puikula peruna per henki

Pikku parsoja

Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi ja jätä huoneen lämpöön odottamaan. Puhdista herkkusienet ja leikkaa kahteen tai neljään osaan. Keitä parsat kypsiksi. Keitä myös perunat kypsiksi. Siivuta halloumi, kiinankaali ja paksoi. Puolita tomaatit.

Lisukkeet

Seesamikastike:

3/4 dl seesaminsiemeniä

3/4 dl teriyakikastiketta

2-3 rkl sitruunanmehua

Ripaus suolaa ja sokeria

Paahda siemenet kuivalla pannulla. Siirrä siemenet mortteliin ja rouhi ne karkeaksi rouheeksi. Lisää teriyaki ja sitruunanmehu sekä mausteet. Jätä maustumaan.

Rouhi seesaminsiemenet morttelissa
Lisää teriyakikastike ja sitruunanmehu
Valmis kastike

Punainen ihmekastike:

2 dl (Heinz) ketsuppia

2 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna (tai tuubista)

Sekoita piparjuuri ketsuppiin ja anna maustua jääkaapissa tarjoamiseen asti.

Punainen ihmekastike
Mukava ja herkullinen fondueilta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.