Jälkiruoka,  Juhlat,  Kattaus

Limetti-valkosuklaaposset

Kävin täällä sekalaista kertynyttä paperikassa lävitse ja siellä oli vielä Maku-lehdet, joista olin tehnyt Isänpäivä brunssin. Huomasin, että näiden herkullisten limetti-valsosuklaa possien ohje oli jäänyt kirjoittamatta, joten se tulee nyt tässä.

Kun meille tulee vieraita, suosin usein jälkiruokia, jotka tehdään edellisenä päivänä, se helpottaa juhlapäivän kokkailuja todella paljon. Teen usein tällaisia pieniä posseja, pannacottia tai vanukkaita. Nykyään monelle riittää pieni makea pala ruuan jälkeen, mitään sen isompaa ei moni kaipaa.

Teen nämä myös aina kaapissani oleviin perintöastioihin tai muihin harvemmin käytettäviin astioihin. Voit tehdä posset niin kahvi-kuin teekuppeihin, viinilaseihin tai vaikka niihin konjakkilaseihin, joita ei enää koskaan tule käytettyä. Me olemme hiljakseltaan siirtyneet Riedelin viinilaseihin, joilla on eri rypäleille eri lasit, joten vanhoja viinilaseja on jäänyt käyttämättömiksi. En ole kuitenkaan raaskinut luopua niistä, koska olen saanut niitä lahjaksi tai keräillyt kaappeihin vielä vanhempien luona asuessani. Moneen astiaani liittyy paljon muistoja, siksi niitä vain kerääntyy ja kerääntyy…Ja kuten olen jo aiemmin kertonut, minulle on tärkeää, että jo täältä lähteneet sukupolvet kulkevat yhä mukanamme muunmuassa astioiden muodossa. Nämä posset tein miehen edesmenneen isotädin kahvikuppeihin ja ne syötiin minun edesmenneen isoäitini lusikoilla.

Limetti-valkosuklaaposset

Ohje:

6 pientä annosta

4 dl kuohukermaa

1 1/3 dl sokeria

1tl vaniljasokeria

100g valkosuklaata

1 dl limettimehua

Päälle:

1 rkl limetin kuorta raastettuna

1rkl rouhittua valkosuklaata

Rouhi valkosuklaa valmiiksi. Mittaa kerma ja sokeri pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja hauduta muutama minuutti koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut. Nosta kattila liedeltä. Lisää valkosuklaa joukkoon ja sekoita, kunnes suklaa on liuennut. Lisää lopuksi limettimehu. Sekoita.

Kaada seos tarjoiluastioihin, joko kannulla jossa on nokka, jotta saat sen siististi tarjoiluastiaan tai käytä kermavaahdolla koristeluun tarkoitettua pussia ja leikkaa tarpeeksi pieni reikä päähän ja pursota posse varovasti tarjoiluastioihin. Peitä astiat ja nosta ne kylmään yöksi.

Nosta posset lämpimään ennen tarjoilua ja koristele ne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.