Aasia,  Juhlat,  Liha

Korean härkä ja Gochujang kastike

Valmistin tämän Korean härän ensi kertaa vappuaattona vieraillemme keväällä 2024, kun uusimmassa Glorian ruoka&viini oli niin houkuttelevan näköinen ohje. Vappuaaton ruuissa on aina se haaste, että aatto on useimmiten työpäivä, joten vieraille tarjottava vähän parempi ruoka tulisi valmistua nopeasti, mutta olla silti kuten sanottua vähän parempaa ja hyvää. Tämä naudan ulkofilee marinoidaan ensin yön yli, paistetaan pannulla värit ja laitetaan sen jälkeen lihamittarin kanssa uuniin noin 30-40 minuutiksi. Kun liha on jäähtynyt, se marinoidaan toisen kerran ja tarjotaan kylmänä. Liha leikataan juuri ennen tarjoilua ja koristellaan seesaminsiemenillä ja korianterilla. Korianteri jakaa vahvasti mielipiteitä, joten jos ruokailijoita on useampia, se kannattaa tarjota erikseen. On myös tärkeää, että sinulla on hyvä veitsi ja palat ovat todella ohuita.

Vappuvieraani tykästyivät tähän todella paljon ja me myös koko perhe poikia myöten. Siksi, kun meillä oli toukokuussa lapsen syntymäpäivät sukulaisille ja vieraita oli 12 tein taas tätä korean härkää ja se sai taas paljon kehuja. Vanhempani ihastuivat niin paljon, että pyysivät että teen sitä myös juhannukseksi ja niin tein. Se helpotti mökillä pienemmässä keittiössä isolle porukalle ruuan tekoa, kun yhden päivän liha oli leikkausta vaille valmiina. Tein juhannukseksi kaksi ulkofilettä. Lihamittarin käyttö on tässä kuitenkin ehdoton, jotta saat oikeanlaisen lihan.

Olen joka kerta käyttänyt Tammisen kalvotonta ulkofilettä ja se on toiminut todella hyvin. Alkuperäisessa ohjeessa Gochujang lastike tehdään majoneesiin, mutta itse pidän kermaviilistä enemmän, joten laitoin sitä vain 2tl kermaviilin joukkoon eli voit tehdä myös koko kastikkeen majoneesiin, jos se on sinulle parempi.

Ohje:

800 g (Tammisen) naudan ulkofileetä

1 tkl voita ja 1 rkl öljyä paistamiseen

Ensimmäinen marinadi:

1/2 dl soijakastiketta

1 tl ruokosokeria

1/2 tl suolaa

1/2 dl rypsiöljyä

Jälkimarinadi:

2 valkosipulinkynttä

2 tl inkivääriä raasteena

1/2 dl soijakastiketta

2 rkl seesamiöljyä

1 rkl ruokosokeria

Koristeeksi:

Silputtua korianteria ja kevyesti kuivalla pannulla paahdettuja seesaminsiemeniä

Gochujang-kastike:

1 prk kermaviiliä

2 tl majoneesia

1-2 rkl gochujang-chilitahnaa

Sekoita marinarin ainekset keskenään ja laita 2 L minigrip pussiin tai käytä paistopussia. Laita liha marinadin joukkoon ja kääntele niin, että marinadia on joka puolella lihaa. Marinoi jääkaapissa yön yli tai vähintään 4 tuntia ja kääntele pussia välillä.

Ota liha huoneenlämpöön 45 minuuttia ennen paistamista. Paista lihaan kauniit värit voi-oliiviöljyseoksessa ja laita liha uuninkestävään vuokaan. Laita paistomittari paksuimpaan kohtaa ja aseta tavoitelämpötilaksi 55 astetta. Paistoaika on noin puolituntia. Anna lihan hieman jäähtyä ja sekoita jälkimarinadin ainekset keskenään. Ota uusi pussi ja kaada marinadi pussiin ja lisää liha pussiin myös. Sekoittele taas niin, että marinadi on joka puolella lihaa. Anna marinoitua seuraavaan päivään tai vähintään 2 tuntia. Leikkaa liha juuri ennen tarjoilua ja koristele paahdetuilla seesaminsiemenillä ja korianterilla.

Tammisen kalvoton naudan ulkofileepala. Kuva lainattu netistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *