Olin kuluneella viikolla työmatkalla Kuopiossa ja Lappeenrannassa ja hotellikuoleman käytin tällä kertaa pääsiäismenun suunnitteluun. Minulla oli iso pino Glorian ruoka&viini lehtiä mukana ja siellä syntyi suunnitelmat niin koko pääsiäisen kuin vapunkin menuun. Torstaina kävin ostamassa kaikki ruuat kiertäen sekä Lidilin, K-supermarketin että Prisman. Kun suunnittelee kaikki ruuat etukäteen, on helpompi rentoutua perheen kanssa yhdessä oloon. Ainut mitä pitää päättää on se, mitä syö mikäkin päivä.
Pitkäperjantaina ulkoilimme ja grillasimme naudan sisäfilevartaita, lisukkeina grillatut tomaatit, yrttihakkelusta ja jogurttikastiketta. Myös grillileivän eli vehnärieskan leivoin itse.
Ohjeessa oli 400g lihaa neljälle hengelle. Lihamestari leikkasi minulle vähän runsaamman palan ja itse grillasimme 650g ja kaikki meni. Leipien leipominen oli suhteellisen nopeaa ja olivat kyllä paljon paremmat kuin valmiina ostetut. Paistoaika leiville on hyvin lyhyt ja ensimmäisestä satsista tuli vähän liian rapsakkaa, kun paistoin niitä 6 minuuttia. Huomattavasti vähempi aika riittää. Leivät voi paistaa grillissä, jolloin niihin saa kauniit raidat ja grillinmakua. Itse paistoin uunissa pizzakivellä ja kolmannen satsin vielä kokeiluna lopuksi grillissä. Pizzakivi toimi mielestäni hyvin ja grillissä oli jo ruuhkaa, kun siellä grillattiin myös lihat ja tomaatit ja kaikki jäähtyvät nopeasti.
Ohje on siis Glorian ruoka&viini lehdestä vuodelta 2017 ja myös tämä ruoka oli kansikuvana lehdessä.

Ohje vehnärieskalle 8 kpl:
7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
3 dl kylmää vettä
2 rkl öljyä
Aloita ruuan valmistus rieskoista. Ota myös liha huoneen lämpöön. Sekoita jauhoihin suola ja leivinjauhe. Lisää tämän jälkeen kylmä vesi ja öljy. Sekoita tasaiseksi ja anna levätä jääkaapissa 30 minuuttia.
Jaa taikina ensin puoliksi ja sitten vielä puoliksi ja vielä kerran puoliksi. Näin sinulla on kahdeksan tasakokoista taikinaa. Taputtele ja kauli rieskat jauhotetulla alustalla ohuiksi rieskoiksi. Paista grillissä tai pizzakivellä reilut kaksi minuuttia, niin että ovat kypsiä, mutta ei kovia.


Ohje jogurttikastikkeelle:
2 dl turkkilaista jogurttia
1 tl kuminan siemeniä
1/2 kuivattua chiliä murustettuna
2 rkl sitruunanmehua
1/2 tl suolaa
1 tl (ruokokide)sokeria
Purista sitruunanmehu sitruunasta, josta olet jo raastatnut kuoren yrttihakkelukseen. Laita jogurtti astiaan. Lisää joukkoon sitruunanmehu, chilimuruset, suola ja sokeri. Sekoita. Koristele kuminansiemenillä. Nosta jääkaappiin odottamaan ruuan valmistumista.

Ohje yrttihakkelukselle:
1 ruukku lehtipersiljaa
10 mintun lehteä
1 (luomu)sitruunan kuori raastettuna
Silppua lehtipersilja ja mintun lehdet. Raasta sitruunankuori. Sekoita. Nosta pöytään odottamaan.

Ohje grillatuille tomaateille:
16 kirsikkatomaattia kantoineen
Pese tomaatit. Laita liotettuihin grillitikkuihin. Voitele kevyesti öljyllä. Grillaa yhdessä lihavartaiden kanssa.


Ohje naudan sisäfileelle:
400-650 g naudan sisäfilettä
Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi. Leikkaa siivut vielä puoliksi. Laita liha liotettuihin varrastikkuihin. Sivele liha kevyesti öljyllä ja ripottele päälle sormisuolaa ja mustapippuria myllystä. Grillaa mieluisaksi kypsyydeksi. Ripottele kypsän lihan pinnalle vielä sormisuolaa ja mustapippuria myllystä.



