Alkupala,  Grillaus,  Juhlat,  Liha,  Risotto,  Salaatti

Parsaa kuohuviini-voikastikkeella, fenkolirisotto ja karitsan paahtopaisti

Lankalauantaina teimme kunnon pääsiäisruokaa alkuruokineen ja jälkiruokineen. Parsa on keväinen suuri herkkumme, jota voi tehdä monella lisukkeella. Tällä kertaa päädyin tekemään kuohuviini-voikastikkeen. Kuohuviiniä tuli myös risottoon ja seuraavan päivän lounaskeittoon. Kaikki ruuat olivat Glorian ruoka&viini kuohuviini ruuanlaitossa artikkelista.

Kesken ruuanlaiton huomasin, ettei minulle ole kuohuviinin sulkijaa, mutta sain sen naapurista lainaan. Näin säilyi kuplat kuohuviinissä myös seuraavan päivän ruokaan. Seuraavalla kerralla Alkossa on kuohuviinin sulkija myös ostoslistalla.

Paahtopaistit ostin marinoimattomina, tein itse mausteseoksen ja annoin niiden marinoitua muutaman tunnin. Mies antoi paahtopaisteille väriä grillissä ja paistoimme ne uunissa kypsiksi lihamittarilla. Paahtopaistin lisukkeeksi tein jogurtti-yrttikastikkeen. Myös karitsan paahtopaistin ohje on Glorian ruoka&viinistä.

Parsan ohella, myös fenkoli on yksi suosikki raaka-aineemme ja se valikoitui risottona lampaan lisukkeeksi. Tein myös feta-vesimelonisalaatin tuomaan raikkautta ruokaan.

Karitsan paahtopaistia, fenkolirisottoa, parsaa kuohuviini-voikastikkeella ja feta-vesimelonisalaatti

Ohje parsaa kuohuviini-voikastikkeella:

Vihreää parsaa

1 salottisipuli

1/2 dl balsamiviinietikkaa

1 rakuunanoksa

1 dl kuivaa kuohuviiniä

100 g kylmää suolatonta voita

Sormisuolaa

Kuori ja silpu salottisipuli. Laita sipuli, viinietikka ja rakuuna kattilaan. Keitä kunnes nestettä on puolet jäljellä.

Parsaa, salottisipulia ja rakuunaa
Salottisipuli, rakuuna ja balsamiviinietikka kattilassa

Lisää kuohuviini ja keitä taas niin, että puolet nesteestä on jäljellä. Siivilöi kastike.

Kastikkeen siivilöinti

Laita neste takaisin kattilaan ja lisää kuutioitu voi pala palalta koko ajan sekoittaen. Pidä lämpö alhaalla, kastike ei saa kiehua, muuten se juoksettuu. Mausta suolalla.

Poista parsoista kovat kannat ja kuori vartta hieman. Keitä parsaa suolalla maustetussa vedessä 2 -5 minuuttia eli kunnes se on kypsä, mutta yhä napakka.

Parsaa kuohuviini-voikastikkeella

Ohje fenkolirisotolle:

1 salottisipuli

1 fenkoli

1 rkl voita

1 rkl öljyä

2 1/2 dl risottoriisiä

2 dl kuivaa kuohuviiniä

n. 7 dl kuumaa kasvislientä

1 rkl voita

Veitsen kärjellinen aitoa vaniljaa

Sormisuolaa ja mustapippuria myllystä

Fenkolirisotto

Kuori ja hienonna sipuli. Poista fenkolista tupsullinen yläosa ja kova kanta ja leikkaa erittäin ohuiksi siivuiksi.

Sulata öljy ja voi kattilassa ja kuullota sipulia ja fenkolia siinä kunnes pehmenevät.

Fenkoli ja sipuli kuullottumassa voi-öljyseoksessa

Lisää riisi ja kuullota, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi.

Risottoriisi fenkolin ja sipulin joukossa kuullottumassa

Lisää kuohuviini. Sekoittele ja anna kuohuviinin imeytyä lähes kokonaan. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja seuraava kauhallinen vasta kun edellinen on imeytynyt.

Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan

Sekoita risottoa säännöllisesti. Kun risotto on al dente, ota se pois liedeltä, lisää voi ja anna tekeytyä 5 minuuttia kannen alla. Lisää veitsen kärjellinen tuoretta vaniljaa juuri ennen tarjoilua.

Ohje karitsan paahtopaistille:

4 kpl/ 600 g karitsan paahtopaistia

Mausteseos:

2 valkosipulinkynttä

6 timjaminoksaa

1 (luomu)sitruunan kuori

2 tl suolaa

Lisäksi:

1 dl hienonnettuja yrttejä (esim minttu, kirveli, rakuuna, timjami ja lehtipersilja)

Sormisuolaa ja mustapippuria myllystä

Karitsan paahtopaistia

Tee mausteseos ensin. Raasta sitruuna kuori. Silpu valkosipuli ja hienonna timjami. Sekoita kaikki ainekset ja hiero lihan pintaan joka puolelle. Jätä maustumaan huoneen lämpöön 2 tunniksi.

Karitsan paahtopaistit maustumassa

Laita uuni lämpemenemään 120 C. Marinoinnin jälkeen laita lihoihin hieman oliiviöljyä molemmin puolin ja suolaa ja mustapippuria. Grillaa lihoihin kaunis pinta ja laita uuniin. Laita paistomittari paksuimpaan kohtaa ja aseta sisälämmöksi 58-60C oman makusi mukaan.

Laita kypsän lihan päälle sormisuolaa ja mustapippuria myllystä sekä silputtuja yrttejä.

Ohje yrtti-jogurttikastikkeelle:

2 dl turkkilaista maustamatonta jogurttia

1 dl hienonnettuja yrttejä (esim minttu, kirveli, rakuuna, timjami ja lehtipersilja)

1 tl suolaa

1 tl sokeria

Mustapippuria myllystä

Silppua yrtit ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa.

Yrtti-jogurttikastike karitsan paahtopaistille

Ohje vesimeloni-fetasalaatille

4 siivua vesimelonia

100 g fetajuustoa

Silputtua basilikaa

Oliiviöljyä ja balsamicoa

Mustapippuria

Kuutioi vesimeloni ja feta. Sekoita ne astiassa. Lisää päälle oliiviöljyä ja balsamicoa sekä mustapippuria myllystä.

Vesimeloni-fetasalaatti

Lankalauantain kattaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.