Grillaus,  Iltapala,  Jauheliha

Hamburguesa eli espanjalainen hampurilainen

Juhannusaattona söimme hieman myöhemmin, joten päivään tarvittiin myös lounas. Hampurilaiset toimivat tähän tarkoitukseen hyvin, varsinkin kun etsiessäni juhannusruokia vastaan tuli tämä espanjalainen versio hampurilaisista. Maut vaikuttivat yksinkertaisilta, mutta hyviltä. Sämpylöiden väliin tulisi jauhelihapihvi, romainesalaattia, varhaissipulinvartta, sekä Romescokastiketta. Parasta olisi, että Romescokastikkeen voisin tehdä kotona jo valmiiksi. Tein juhannusruokaostokset tänä vuonna Herkussa Helsingin keskustassa ja sieltä leipäosastolta löysin Vaasanin miniburgersämpylät. Ne eivät olleet varsinaisesti minikokoisia, vaan entisiä normaalinkokoisia, ja juuri sopivan kokoisia, jotta nälkä lähtee lounaalla, mutta tilaa jää vielä illan grilliherkuille.

Varasin yhdeksälle hengelle kaksi pakettia jauhelihaa ja sämpylöitä oli per paketti kuusi kappaletta ja niitä ostin kaksi pakettia. Kaikki meni, nälkäisimmät saivat kaksi burgeria. Jokainen sai myös mahdollisuuden täyttää oman burgerinsa itse omien mieltymystensä mukaan.

Mielestäni nämä espanjalaiset burgerit olivat loistavaa vaihtelua tavallisille burgereille ja tulen varmasti tekemään näitä uudelleenkin. Romescokastiketta oli runsaasti ja se toimi hyvänä lisukkeena myös myöhemmin juhannuksena eri lihojen kanssa. Romesco säilyy jääkaapissa noin kaksi viikkoa. Ohje on Glorian Ruoka&Viinistä vuodelta 2008.

Hamburguesa eli espanjalainen hampurilainen

Ohje Romescokastikkeelle:

4 tomaattia

2 punaista paprikaa

1 punainen chili

3 valkosipulinkynttä

80 g kuorettomia manteleita paahdettuina

1 tl suolaa

1-1/2 rkl punaviinietikkaa

1 dl hyvää oliiviöljyä

Mustapippuria myllystä

Kuumenna uuni grillivastuksilla 250 C. Puolita tomaatit, paprikat ja chili. Poista paprikoista ja chilistä siemenet. Laita paprikat, tomaatit, chili ja kuoritut valkosipulinkynnet uuninpellille kuoripuoli ylöspäin. Paahda kasviksia, kunnes ne saavat runsaasti väriä. Ota tomaatit, chili ja valkosipulit tarvittaessa aiemmin pois.

Kasvikset paahtumaan uuniin
Paahtuneet kasvikset

Laita paprikat, chili ja tomaatit teräskulhoon heti kuumina ja laita lautanen kanneksi. Anna niiden olla siellä noin 15 minuuttia. Paprikan ja chilin sekä tomaatin kuoret irtoavat tämän jälkeen helposti.

Paahda mantelit kevyesti kuivalla pannulla. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi tahnaksi. Anna kastikkeen jäähtyä ennen tarjoamista. Loput mitä jää, tarjoa myöhemmin possun, kanan tai uusien perunoiden kanssa.

Kaikki ainekset tehosekoittimessa
Tasaiseksi sekoitettu Romescokastike

Ohje jauhelihapihveille:

400 g paistijauhelihaa

1/2 tl suolaa

1 1/2 tl grillimaustetta

Mustapippuria myllystä

2 rkl öljyä

Sekoita ainekset keskenään. Öljyä voipaperi kevyesti ja muotoile itsellesi sopivan kokoisia pihvejä tarpeellinen määrä. Itse tein 800g 12 pihviä. Paista pihvit kypsiksi grillissä.

Lisäksi:

Vaasan Lil’brg Gourmet burgerisämpylöitä

100-150g manchegojuustoa viipaleina

1/2 ruukkua romainesalaattia

2 kevätsipulinvartta

Lisää paistamisen lopussa manchegosiivut pihvin päälle, jotta ne ehtivät hieman sulaa. Lämmitä myös sämpylät grillissä ja täytä oman makusi mukaan.

Jauhelihapihvit valmiina grilliin
Pihvit paistuvat ja sämpylät lämpenevät
Kaikki valmiina burgereille
Manchego sulaa valmiin pihvin päällä
Herkullinen ja sopivan kokoinen espanjalainen burgeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *