Grillaamme ympäri vuoden, mutta talvella tulee oikeastaan grillattua vain lihat. Nyt kun aurinko paistoi huhtikuussa jo muutaman päivän lämpimämmin päätimme viikonloppuna aloittaa grillikauden kunnolla ja grillata myös lisukkeet. Syömässä meillä oli myös sisareni ja hänen miehensä. Sain K-Supermarket Kasarmista (Helsinki) erittäin hyvän näköisen flanksteakin ja puuttuvat sichuaninpippurit ostin lähellämme sijaitsevasta erikoisaasialaiskaupasta Family Hot Pot Martista. Myös Santa Marialla on verkkosivujensa mukaan sichuanin pippuria, joten hyvin varustelluista ruokakaupoista pitäisi löytyä niitä myös.
Lihan lisäksi tein uusia perunoita kahdella tapaa, salaattina sekä grillin kautta käyneenä keittämisen jälkeen. Lisäksi löytämäni ohje kesäkurpitoista ja varsinkin niiden mangokastikkeesta kuullosti niin hyvältä, että se pääsi kokeiluun myös. Neljäntenä lisukkeena minulla oli ei-niin-kevyitä, mutta ah niin herkullisia herkkusieniä pekonin ja parmesanin kera. Lisäksi grillasimme loput parsat myös ja tarjosin ne aivan sellaisenaan-tosin oliiviöljyllä siveltyinä ja suolalla ja pippurilla maustettuina. Kaikki ohjeet on poimittu kahdesta grillauskirjasta: ”Nyt grillataan, 101 mahtavaa grilliruokaa” ja ”Suuri grillauskirja.


Sichuanin pippuripihvit
Flanksteak, noin 175g per henki
Öljyä
1/2 kiinankaali ohuesti suikaloituna
1/2 ruukkua mintun lehtiä
1/2 ruukkua korianterin lehtiä
1/2 punasipuli ohueksi siivutettuna
1 -2 tl limetin mehua
Suolaa ja mustapippuria
Limetin lohkoja
Marinadi:
1 kokonainen valkosipuli
1/4 tl suolaa
2 rkl kokonaisia sichuanin pippureita
1 rkl kokonaisia mustapippureita
2 tl ruokokidesokeria
1 punainen chili siemenet poistettuna ja pieneksi silputtuna
4 rkl soijakastiketta
1 limetin mehu
Murskaa valkosipuli ja suola huhmareessa. Lisää pippurit, sokeri ja chili ja työstä tahnaksi. Lisää soija ja limetin mehu. Laita lihat astiaan ja taputtele tahna niiden päälle. Suojaa astia kelmulla ja anna marinoitua mieluiten yön yli.



Nosta lihat huoneen lämpöön ennen paistamista. Laita kiinankaali, mintun sekä korianterin lehdet matalaan astiaan. Ripottele päälle sipulin siivut, limetin mehu sekä suola ja pippuri.
Ota liha pois marinadista ja pyyhi mahdolliset kiinteät mausteet pois pinnasta. Sivele pintaan kevyesti öljyä ja grillaa oman makusi mukaan kypsäksi, noin 3-4 minuuttia per puoli. Suikaloi liha ohueksi ja nosta suikaleet kiinankaali salaatin päälle. Koristele limetin lohkoilla.

Peruna-suolakurkkusalaatti sinappivinaigretten kanssa
900g pieniä (uusia) perunoita
16-18 cocktailkurkkuja halkaistuina
2 rkl punasipulia pienenä hakkeluksena
3 rkl ruohosipulia silputtuna
1/4 tl mustapippuria
Merisuolahiutaleita
Vinegrette:
2 tl dijonsinappia
1 rkl punaviinietikkaa
1/4 tl mustapippuria
Merisuolahiutaleita
4 rkl hyvää oliiviöljyä
Keitä perunat, mieluiten hyvin pestyinä ja kuorineen kypsiksi. Valuta vesi pois, laita pyyhe kattilan päälle ja anna perunoiden asettua hetki.
Laita vinegreten aineikset kannelliseen purkkiin ja sekoita purkkia niin, että kaikki ainekset ovat sekaisin keskenään.
Halkaise perunoita tarvittaessa, lisää varovasti kaikki ainesosat ja lopuksi vinaigrette ja sekoita varovasti. Anna asettua huoneenlämmössä hetki ennen tarjoilua.

Grillatut uudet perunat
20 pientä uutta perunaa
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl hienonnettua valkosipulia
Suolaa ja mustapippuria
Oliivihakkelus:
60 g kivettömiä mustia oliiveja silputtuna
4 rkl hyvää oliiviöljyä
4 rkl sitruunan mehua
2 rkl tuoretta silputtua rosmariinia
Suolaa ja mustapippuria.
Keitä perunat melkein kypsiksi. Upota ne kylmään veteen, kun voit työntää haarukan perunoihin, mutta ne ovat yhä kiinteitä. Kylmässä vedessä kypsyminen pysähtyy. Valuta perunat hyvin ja jäähdytä.
Laita jäähtyneet perunat kulhoon ja lisää öljy, valkosipulit, suola sekä mustapippuri. Pujota perunat varrastikkuihin, jos ne ovat tarpeeksi isoja, eivätkä liian kypsiä ja näin hajoa tai grillaa ne sellaisenaan kullanruskeiksi.
Sekoita oliivihakkeluksen ainekset keskenään.
Sekoita oliivihakkelus perunoiden joukkoon tai tarjoa erikseen.

Aasialaiset grillatut kesäkurpitsat:
4 keskikokoista kesäkurpitsaa kuorineen ja halkaistuina
2 rkl seesaminöljyä
Suolaa ja mustapippuria
Mangokastike:
1,2 dl ketsuppia
1,2 dl mangomehua
4 rkl limetin mehua
2rkl kalakastiketta
1 rkl valkosipulitahnaa
1/2 rkl punaista currypastea
2 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2 rkl (thai)basilikaa silputtuna
1 rkl tuoretta valkosipulia silputtuna
Yhdistä kastikkeen ainekset ja sekoita hyvin. Sivele kesäkurpitsat seesaminöljyllä molemmin puolin ja ripottele niille reilusti suolaa ja mustapippuria. Grillaa kesäkurpitsoja 3-4 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kosteita ja sisäpinta on läpikuultava. Asettele kesäkurpitsat tarjoiluvadille ja tarjoa kastike erikseen tai kaada kesäkurpitsojen päälle. Koristele lopuksi vielä ylijääneillä (thai)basilikan lehdillä.



Grillatut herkkusienet:
115 g pekonia pieneksi leikattuna
675g herkkusieniä
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl hienonnettua valkosipulia
1 tl chililastuja (esim Santa Maria)
Suolaa ja mustapippuria
4 rkl raastettua parmesaanijuustoa
4 rkl lehtipersiljaa silputtuna
Paista pekoni rapeaksi ja valuta talouspaperin päällä ja laita sivuun. Puhdista herkkusienet ja leikkaa ne halutessasi puoliksi tai neljään osaan. Yhdistä kulhossa herkkusienet, öljy, valkosipuli, chililastut, suola ja mustapippuri. Grillaa sienet tai paista paistinpannulla – jos grilli on jo täynnä, kuten minulla oli, kunnes sienet ovat kauttaaltaan kosteita. Laita sienet tarjoiluastiaan, lisää pekoni, juusto sekä lehtipersilja. Sekoita varovasti, tarjoa heti.



