Keällä ruokavaliomme hieman muuttuu, grillaamme yhä, kuten talvellakin, mutta salaatit ja muut kevyemmät ruuat astuvat voimakkaammin esiin. Varsinkin kun nyt alkukesästä olemme saaneet nauttia ihanista hellepäivistä, tekee mieli kevyempää ruokaa. Makua ja tulisuutta saa ruuassa silti olla. Tämä keitto tuli vastaan, kun selasin Korianteria ja Sitruunaruohoa kirjaani ja etsin uusia ruokia, kun vanhat ja tutut eivät tuntuneet ollenkaan houkuttelevilta. Tässä ruuassa on melko monta vaihetta, mutta koska useimmat raaka-aineet löytyivät minulta jo valmiina ja varsinkin koska sain toisen kesälomalaisen apuuni keittiöön, tämä ruoka valmistui kuitenkin melko näppärästi. Maku palkitsi kyllä kaiken vaivan ja toiveeni, että tästä olisi jäänyt myös huomiseksi lounaaksi, ei toteutunut. Koko keitto meni siltä istumalta parempiin suihin! Myös pojat pitivät tästä todella paljon, vaikka hieman epäilin, että miten käy. Keittoon tulee myös muutama peruna ja siihen uudet perunat toimivat erittäin hyvin.

Ohje:
400g broilerin (sisäfilee)
Marinadi:
4 rkl öljyä
3 rkl limetinmehua
Suolaa, mustapippuria, inkiväärijauhetta, tandoorimaustetta tai mitä tahansa aasialaisia mausteita 3 tl verran yhteensä.
Muut ainesosat:
5 dl kasvis/kanalientä (fondista, kuutiosta tai valmis tetra)
3 rkl oliiviöljyä
1 prk kookosmaitoa
3 levyä (Santa Maria) munanuudelia
2 kuivattua kaffirlimetin lehteä
n. 4 pientä kiinteää keitettyä perunaa
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
50-100g pavunituja
3 rkl rapeksi paistettuja salottisipulinrenkaita/ Valmis paahdettu sipuli
2 rkl korianterin lehtiä silppuna
1 kevätsipulinvarsi silputtuna
1 (mieto) punainen chili
1 limetti lohkottuna
Mausteseos:
1 tl mustapippuria
4 cashewpähkinää
2 salottisipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 cm pala inkivääriä hienonnettuna
1 cm pala tuoretta kurkumaa hienonnettuna tai 1/4 tl kurkumajauhetta
Valmista ensin broilerin marinadi. Leikkaa broilerin palat suupaloiksi ja nosta jääkaappiin marinoitumaan vähintään tunniksi.
Valmista sitten mausteseos. Silppua kaikki ainesosat. Laita huhmareeseen esin pippurit ja pähkinät ja murkskaa ne.


Lisää sitten sipulit ja jatkaa murskaamista. Lisää lopuksi muut ainekset ja murskaa tahnaksi. Notkista öljytilkalla, jos tarvitset kosteutta tahnaan.

Kuori ja silppua salottisipulit renkaiksi.
Lisää pannulle paljon kasvisöljyä, niin että sipulit peittyvät, kun lisäät ne kuumaan öljyyn. On tärkeää että öljyn lämpö pysyy kuitenkin matalana, jotteivat sipulit pala 6-8 minuutin aikana, vaan ruskistuvat. Kun sipulit ovat kauniin ruskeita, nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.


Pese (ja kuori) perunat ja keitä ne kypsiksi. Uudet perunat laitetaan kiehuvaan veteen. Älä keitä perunoita ylikypsiksi, jotteivat ne hajoa keitossa.
Paista broilerit kypsiksi paistinpannussa.
Kuumenna öljy paksupohjaisessa padassa. Kaada mausteseos pannulle ja paista siitä maut esiin miedolla lämmöllä. Sekoita koko ajan, noin 4 minuuttia. Lisää kana/kasvisliemi. Kuumenna ja sekoita. Vähennä lämpöä ja hauduta noin 5 minuuttia kannen alla. Lisää joukkoon kookosmaito ja kaffirlimetin lehdet. Kiehauta varovasti, koko ajan sekoittaen.

Silppua koristeen kevätsipuli, korianteri ja chili. Lohko limetti. Puolita kovat kananmunat ja keitä nuudelit ohjeen mukaan.
Lisää kypsät broilerit liemeen. Lisää myös puolitetut tai siivutetut perunat sekä nuudelit. Koristele keitto pavuniduilla, kananmunilla, kevätsipulilla, korianterilla, chilillä sekä paahdetulla salottisipulilla.
Tarjoa limettilohkojen kera.
