Viikonloppuisin tekee mieli kokeilla uusia ruokia, vaikka lätkää mahtuukin viikonloppuihin useampi tunti. Minulla on Klassisen Thaikeittiön kirja ja olen pitkään halunnut kokeilla tätä reseptiä. Nyt päätin viimein kokeilla ja kyllä kannatti, hyvää tuli ja kaunista myös. Ananaksen puolikas on näyttävä tarjoiluastia, mutta silti hyvin helppo tehdä. Olen vuosien saatossa ostanut pikkuhiljaa laadukkaita keittiötarvikkeita lisää. Yksi parhaimmista on kunnon japanilainen kokkiveitsi. Ostin sen Chez Mariuksesta pari vuotta sitten. Ja sillä käy vaivattomasti kaikki leikkaaminen, myös tämä ananas. Kunnon työkalut lisäävät kokkaamisen nautintoa, suosittelen panostamaan niihin. Tässä ohjeessa on miedot mausteet chiliä lukuunottamatta, joten se maistui pojillekin. Jätin chilit tarkoituksella melko isoiksi, jotta kuopus saa halutessaan poimia ne pois annoksestaan. Esikoinen syö chiliä ihan mielellään jo. Ohjeessa oli riisin lisäksi 225 g laihaa sianlihaa (mitä se ikinä tarkoittaakaan?) sekä 115 g kuorittuja jättirapuja, mutta koska halusin ruuan kelpaavan myös pojille, korvasin nämä tällä kertaa grillatulla broilerilla. Ja halusin laittaa nimenomaan kaupassa grillattua broileria, jotta saan ruokaan paistettua makua enemmän. Lopun ananaksen syömme sunnuntaina aamiaisena.
Ohje:
1 ananas
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 rkl öljyä
1 punainen chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna
1 vihreä chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna
2 grillattua broilerin rintaleikettä
3 dl jasmiiniriisiä raakana, keitä ohjeen mukaan ja valuta
50 g cashew pähkinöitä paahdettuna
2 kevätsipulia hienonnettuna
115 g tuoretta ananasta hienoksi paloiteltuna
2 rkl kalakastiketta
2 rkl soijakastiketta
Koristeluun: 10 tuoretta mintunlehteä, punaista ja vihreää chiliä
Halkaise ananas pitkittäin ja koverra hedelmänliha irti puolikkaista irrottamalla se veitsellä hedelmänpuoliskojen reunoista ja pohjasta. Leikkaa broilerinleike suupalan kokoisiksi paloiksi.
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Kuumenna öljy wokissa tai kasarissa ja kuullota siinä sipuli ja chilit pehmeiksi, 3-5 minuuttia. Lisää riisi ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon ananas, broileri, cashew pähkinät ja kevätsipuli. Mausta seos kala- ja soijakastikkeella. Lusikoi riisi ananaksen puolikkaisiin. Koristele suikaloiduilla mintunlehdillä ja chilirenkailla. Tarjoa lisänä soijaa.