Kesäloman alkuun meille tuli siskoni perheineen kylään. He aloittivat lomansa kesäisessä Helsingissä kaupunkia kiertäen, ostoksia tehden ja meidän kanssa pienellä veneretkellä. Söimme myös illalla meillä sekä perjantaina että lauantaina.
Perjantaina tein kanasouvlakia, jonka ohje on jo blogissa, mutta tätä porsaan sisäfilettä vaahterasiirappisen bbq-kastikkeen kanssa tein ensi kertaa. Tässä ohjeessa tehdään kuiva mausteseos eli rubi ja se hierotaan lihan pintaan ja annetaan maustua kylmässä, puolikin tuntia riittää jo.
Porsaanfileet grillattiin kypsiksi ja tarjottiin lämpimän kastikkeen sekä raikkaan salaatin kera. Lisäksi meillä oli pöydässä uusia perunoita.
Tämä ohje on Maku lehdestä.

Ohje:
800 g porsaan sisäfileetä
Mausteseos:
1 tl sinappijauhetta
1tl savupaprikajauhetta
1 tl valkopippurijauhetta
1 tl fenkolinsiemeniä morttelissa jauhettuna
1 tl korianterin siemeniä morttelissa jauhettuna
1 tl suolaa
1/2 tl muskottipähkinää jauhettuna
Vaahterasiirappinen bbq-kastike:
2 tl omenaviinietikkaa
1/2 sitruunanmehu
2 dl paseerattua tomaattia
1 dl vaahteransiirappia
1 tl dijoninsinappia
1 tl karkeaa dijoninsinappia
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
Murskaa fenkolin ja korianterin siemenet morttelissa. Sekoita kaikki mausteseoksen ainekset keskenään. Poista lihasta kalvot ja hiero mausteseos sen pintaan. Anna lihan maustua jääkaapissa vähintään puolituntia.
Valmista sillä aikaa bbq-kastike. Mittaa etikka ja sitruunanmehu kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää loput ainekset ja anna poreilla miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Ota pieni määrä kastiketta eri astiaan, tarvitset sitä kun grillaat porsaan fileen.

Grillaa porsaanfilee kokonaisena aluksi suoralla lämmöllä noin 10 minuuttia. Kääntele muutaman kerran. Nosta fileet epäsuoralle lämmölle ja sivele pintaan hieman bbq-kastiketta. Grillaa vielä noin 20 minuuttia, kunnes liha on kypsää. Anna hetki vetäytyä, siivuta ja tarjoa bbq-kastikkeen kanssa.
Avocadosalaatti:
2 punasipulia
200g kirsikkatomaatteja
2 avocadoa
1 pehtoorinsalaatti tai muuta mietoa salaattia
Kastike:
1/2 sitruunanmehu
1 rkl oliiviäöljyä
1 tl sokeria
Mustapippuria myllystä
Kuori ja silppua sipulit. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit. Kuori avocadot, poista kivet ja kuutioi liha. Pirskota päälle hieman sitruunanmehua, jottei se tummu. Sekoita loppu sitruunanmehu, öljy ja sokeri. Huuhtele ja revi salaatti tarjoiluastian pohjalle. Lisää tomaatit ja sipulit. Valuta kastike päälle. Lisää avocadon kuutiot. Pyöritä mustapippurimyllystä pari kierrosta pippuria salaatin päälle. Tarjoa mahdollisimman pian.