Aasia,  Jauheliha,  Lisuke,  Riisi,  Salaatti

Jauhelihakebakot ja pähkinädippi

Repäisen talteen lehdistä mielenkiintoisia reseptejä ja joskus saattaa kulua 10 vuotta, että kokeilen ohjetta. Niin kävi tämänkin ohjeen kanssa, kun kävin arkistojani lävitse inspiraation toivossa ja tämä Hesarista repäisty sivu tuli vastaan. Siellä se on odottanut sopivaa päivää! Ohje on Henri Alénin. Alkuperäisessä ohjeessa jauheliha on karitsaa ja minttu tuoretta. Arkena tehdessäni oikaisin tavalliseen jauhelihaan ja käytin kuivattua minttua. Talvikeittiössäni ei myöskään ollut grillitikkuja, joten tein niistä kebakon näköisiä, mutta ilman tikkua. Taikinaan tulevat oliivit ja chilin soseutin sauvasekoittimella, jotta ne sekoittuisivat taikinaan tasaisemmin ja se toimi mielestäni hyvin, ei ollut tulisia sattumia kebakoissa. Lisukkeeksi keitin pitkäjyväistä riisiä ja tein raikkaan aasialaisvaikutteisen salaatin. Pähkinädippi oli todella hyvää, pidän maapähkinäkastikkeesta kovasti ja tilaan sitä mielellään, mutta useimmiten kanavartaisen kanssa. Täytyy kyllä sanoa, että toimi myös näiden jauhelihakebakoiden kanssa.

Salaatin ohjeen olen repäissyt talteen Kotivinkki lehdestä. Vuosilukua siinä ei ole, mutta veikkaan että on ollut vähintään yhtä kauan säilytyksessä odottamassa sopivaa hetkeä kuin kebakkojenkin ohje. Tämä salaatti oli raikas ja toimii niin kesällä kuin talvellakin. Söin lopun seuraavana päivänä lounaaksi, oli maustunut vielä lisää ollessaan yön yli jääkaapissa.

Ohje:

400 g (karitsan) jauhelihaa

1 kananmuna

2 rkl korppujauhoja

1 rkl tomaattipyreetä

10 mintun lehteä hienonnettuna (tai kuivattua minttua 2 tl)

2 rkl oliiveja hienonnettuna/soseutettuna

1 punainen chili hienonnettuna/soseutettuna

1 tl suolaa

Mustapippuria

(Varrastikkuja)

Pähkinädippi:

2 valkosipulinkynttä

1 pieni sipuli

2 tl punaista chiliä hienonnettuna

1 rkl öljyä

1 tl juustokuminaa

1 dl kookosmaitoa

1 rkl soijakastiketta

2 limetin mehua puristettuna

250 g (karkeaa) maapähkinävoita

2-3 dl vettä

Laita uuni lämpenemään 200c. Sekoita korppujauhot ja kananmuna keskenään kulhossa. Soseuta halutessasi hienonnettu chili ja oliivit. Lisää jauheliha ja loput raaka-aineet. Sekoita käsin tasaiseksi. Pyöritä kostutetuin käsin jauhelihasta sopivan kokoisia pötkylöitä ja laita uuninpellille leivinpaperin päälle. Paista kebakoita uunissa noin 12 minuuttia. Tikuta jäähtyneet kebakot.

Valmista kastike hienontamalla sipulit ja chili. Kuulota niitä hetki paksupohjaisessa pienessä kattilassa öljyssä. Lisää mukaan juustokumina, kookosmaito ja soijakastike. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Jos käyttämäsi kattila on iso, tee soseutus erillisessä astiassa ja lisää takaisin kattilaan. Lisää limetinmehu ja maapähkinävoi, sekoita kunnes kastike on tasaista. Lisää vesi ja hauduta sekoittaen noin 5 minuuttia. Älä jätä kastiketta yksin, se palaa helposti pohjaan.

Som-tam-salaatti:

300 g kaalia

200 g porkkanaa

100g (pakaste) papuja/sokeriherneitä

10 kirsikkatomaattia

1/2 dl suolapähkinöitä

Kevätsipulia/korianteria

Kastike:

2 rkl fariinisokeria

3 rkl kalakastiketta

1/2 punainen chili silputtuna

2 limetin mehu (1/2 dl)

Suikaloi kaali ohueksi juustohöylällä tai mandoliinilla. Kuori ja raasta porkkana karkeaksi. Sulata pavut ja halkaise tomaatit. Sekoita kasvikset ja pähkinät kulhossa. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kaada kasvisten joukkoon ja purista kastike kasviksiin käsin noin minuutin ajan. Ripottele valmiin salaatin päälle halutessasi korianteria ja/ tai kevätsipulia sekä suolapähkinöitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *