Vieraaksemme oli tulossa sisareni perheineen ja suoraan jäähallilta, jossa olimme katsomassa esikoisen matsia. Etsin ruokia, jotka voisin esivalmistella pitkälle ja jotka kuitenkin maistuisi kaikille ja sopisi kaikkien ruokavalioon. Grillikausi on taas alkamassa, joten halusin ehdottomasti grillatavaa ruokaa. Päädyin valmistamaan alkuruuaksi jättiravunpyrstöjä sitruunaruohon ja inkiväärin kera, jotka syödään paahtoleivällä wasabi-kermaviikikastikkeen kera. Pääruuaksi halusin kahta eri lihaa ja päädyin marinoimaan broilerin sisäfileitä itämaiseen tapaan ja valmistamaan jauhelihakebakoita. Kebakot pitäisi tehdä lampaasta tai karitsasta, mutta päädyin tällä kertaa tekemään ne naudasta, enkä laittanut niitä grillitikkuihin, vaan tein niistä kebakon mallisia leivinpaperille ja paistoin ne uunissa 250C. Kasviksiksi tähän pöytään päätyi mukaan parsa, fenkoli ja nektariinit. Näiden lisäksi tarjosin ystävän vinkkaamaa Lidilin couscous salaattia tuunattuna. Tein sekä broileria ja kebakoita 700g ja tein marinadit tuplina. Couscoussalaatteja käytin 3 purkkia. Ohjeet ovat sekä Glorian ruoka&viini lehdistä ja Maku lehdestä.

Sitruunaruohoöljyssä paistetut jättiravunpyrstöt ja wasabikastike
400g Jättikatkaravunpyrstöjä (vaikka Pirkan Parhaat)
Paahtoleipää
Sitruunaruohoöljy:
2 sitruunaruohoa
4 cm inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 limetin raastettu kuori
3 rkl rypsiöljyä
Suolaa
Wasabikastike:
1 prk kermaviiliä
1,5 rkl majoneesia
n. 2 rkl limetin mehua
1 dl tuoretta korianteria
1/2-1 tl wasabia
Sokeria ja suolaa
Sulata ravut pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuori ravut ja pyyhi niitä kevyesti talousparerilla kuivaksi. Valmista wasabikastike sekoittamalla ainekset yhteen. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
Valmista sitruunaruohoöljy. Poista sitruunaruohosta päälimmäinen kerros ja 1cm kovaa kantaa. Leikkaa ohuiksi siivuksi siihen asti kun sisä osassa on vielä violettia väriä. Kuori ja leikkaa inkivääri ja valkosipuli siivuiksi. Raasta limen kuori. Laita kaikki huhmareeseen ja nuiji tahnaksi.
Kuumenna öljy, lisää ravunpyrstöt ja sitruunatahna. Paista sekoitellen noin 5 minuuttia tai maksimissaan 3 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kauniin punaisia. Älä paista liikaa, ravut sitkistyvät helposti.
Tarjoa ravut paahtoleivän ja kastikkeen kanssa. Voit laittaa lisäksi tarjolle vielä korianteria ja limettiä.

Mausteiset kebakot
600g lampaan/naudan/karitsan jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1dl lehtipersiljaa silputtuna
1 1/2tl suolaa
1/2tl mustapippuria rouhittuna
1/2 tl kanelia
1/2 tk jauhettua korianteria
1/4tl jauhettua neilikkaa
1/4 tl cayennepippuria
1-2 rkl öljyä
Lämmitä uuni 250 C. Laita jauheliha kulhoon. Laita sipulit, lehtipersilja, mausteet ja öljy tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Sekoita mausteseos jauhelihan joukkoon tasaiseksi massaksi. Tee jauhelihasta kostutetuin käsin kebakkoja leivinpaperin päälle. Paista uunin ylätasolla 4 minuuttia, käännä kebakot ja paista toiset 4 minuuttia. Vartioi kebakoita. Paista tarvittaessa lisää tai vähemmän.


Itämainen yrttimarinadi broilerille
400 g broilerin sisäfileitä
1 valkosipulinkynsi
1 vihreä chili
1 sitruuna
4 rkl oliiviöljyä
1 tl juustokuminaa
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
1/2 dl lehtipersiljaa silputtuna
1/2 dl silputtua korianteria
Kuori ja hienonna valkosipuli. Silpu yrtit. Halkaise chili, poista siemenet ja silpu pieneksi. Raasta sitruunan kuori. Purista sitruunan mehu. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Lisää broileri ja anna marinoitua ainakin 2 tuntia. Grillaa grillissä kypsäksi.

Jogurttikastike broilerille ja kebakoille
5 dl paksua turkkilaista jogurttia
1/2 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna
1/2 dl kypsää tomaattia kuutioina
1 valkosipulinkynsi
Tilkka oliiviöljyä ja limetinmehua
Suolaa
Laita jogurtti astiaan ja mausta suolalla. Lisää loput mausteet jogurtin päälle. Anna maustua hetki.
Grillatut kasvikset
Parsaa, nektariineja, fenkolia
Sivelykastike:
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl siirappia
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
1 tl kuivattua timjamia
3 rkl oliiviöljyä
Suolaa
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja silpu pienemmiksi paloiksi. Laita kaikki ainekset astiaan ja aja sauvasekoittimella tahnaksi.
Leikkaa parsan kuiva alaosa pois ja kuori varret. Leikkaa nektariini puoliksi tai neljään osaan ja poista kivi. Leikkaa fenkolit 4 osaan ja poista vihreät osat.
Grillaa kasviksia grillissä ja sivele grillauksen aikana kasviksia kastikkeessa. Koska kastikkeessa on siirappia, se voi palaa grillissä kasvisten pintaan herkästi. Ole varovainen.

Couscous
2-3 pkt Lidl couscoussalaattia
Rusinoita ja/tai aprikoosia ja/tai avocadoa ja/tai tomaattia
Lehtipersiljaa/minttua
1 Labneh purkki Lidilistä
Ota salaatit ajoissa huoneen lämpöön. Kaada salaatit tarjoiluastiaan. Lisää joukkoon oman makusi mukaan rusinoita, viipaloituja aprikooseja, avocadoja lehtipersiljaa tai vaikkapa tomaattia kuutioina. Laita Labneh joko erilliseen tarjoiluastiaan tai salaatin joukkoon.
