Alkupala,  Jälkiruoka,  Jouluinen ruoka,  Juhlat,  Lisuke,  Salaatti

Valkosuklaapannacotta passionkastikkeella sekä waldorfin salaatti

Vietimme joulun anoppilassa ja minun vastuullani olivat jälkiruuat ja kattaminen. Jouluna söimme klassikkojouluruokia ja lisäksi tein waldorfin salaattia alkupalapöytään kalojen ja muiden klassikoiden lisäksi. Valkosuklaapannacottaa passionilla olen tehnyt jo yli 10 vuotta. Sen voi valmistaa jo edellisenä iltana, niin se keventää hyvin juhlapäivän kokkailua. Passion on juhlava hedelmä, jota tulee harvemmin syötyä, enemmän ulkomailla, kun pääsee lomilla hyviin aamiaisbuffetteihin.

Molemmat ohjeet ovat Maku-lehdestä. Waldorfin kastiketta tosin kevensin hieman maustamattomalla jogurtilla, koska en pidä niin raskaan makuisista kastikkeista, jotka valmistetaan pelkästään ranskankermasta.

Valkosuklaapannacotta passionkastikeella

Ohje valkosuklaapannacotta passionkastikkeella (6 annosta):

3 kpl liivatelehteä

1 vaniljatanko

4 dl kahvikermaa

1/2 dl sokeria

100 g valkosuklaata

Päälle:

6 kpl passionhedelmää

3 tl sokeria

Liota liivatteita kylmässä vedessä. Halkaise vaniljatanko ja laita puolikkaat kerman ja sokerin kanssa kattilaan. Kuumenna hiljalleen ja samalla sekoittaen kiehuvaksi ja ota kattila sitten pois liedeltä.

Kiehauta kerma, sokeri ja vaniljatanko

Lisää valutetut ja puserretut liivatelehdet sekä paloiteltu suklaa kerman joukkoon. Kun suklaa on sulanut, poista vaniljatanko. Laita kattila kylmään veteen ja jäähdytä seos koko ajan vatkaten.

Jäähdytä seos kylmävesihauteessa

Jaa pannacotta tarjoiluastioihin, peitä astiat ja säilö kylmässä tarjoiluun asti. Anna hyytyä vähintään pari tuntia.

Ota pannacotat lämpimään noin puolituntia ennen tarjoilua. Halkaisie passionit ja kaavi hedelmänliha irti ja sekoita sokerin kanssa. Jaa pannacottien päälle juuri ennen tarjoilua.

Ohje waldorfinsalaatille:

5 lehtisellerinvartta ohueksi silputtuna

1 Granny Smith omena pieninä kuutioina

1/2 pieni purjo ohuina siivuina

1 dl saksanpähkinää rouhittuna

75 g ranskankermaa (1/2 prk Valion ranskankermaa)

75 g maustamatonta jogurttia

1 rkl hunajaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

Muutama salaatinlehti

Muutama saksanpähkinä koristeluun

Suikaloi selleri niin ohueksi kuin mahdollista. Sekoita ensin salaatin ainekset keskenään ja valmista sitten kastike. Lisää kastiketta oman makusi mukaan. Itse en pidä että kastiketta on liikaan. Anna maustua viileässä muutama tunti.

Laita tarjouluastiaan halutessasi muutama salaatinlehti ja aseta salaatti sitten keskelle. Koristele muutamalla murskatulla saksanpähkinällä.

Salaatti ennen kastiketta
Waldorfinsalaatti
Jouluaaton lounaan plaseerauskortit
Jouluaaton riisipuurolounas
Jouluaaton kattaus
Jouluaatto
Jouluaaton portviinissä marinoidut viikunat ja luumut vaniljajäätelöllä
Joulupäivän kattaus
Joulupäivä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *