Vietimme joulun anoppilassa ja minun vastuullani olivat jälkiruuat ja kattaminen. Jouluna söimme klassikkojouluruokia ja lisäksi tein waldorfin salaattia alkupalapöytään kalojen ja muiden klassikoiden lisäksi. Valkosuklaapannacottaa passionilla olen tehnyt jo yli 10 vuotta. Sen voi valmistaa jo edellisenä iltana, niin se keventää hyvin juhlapäivän kokkailua. Passion on juhlava hedelmä, jota tulee harvemmin syötyä, enemmän ulkomailla, kun pääsee lomilla hyviin aamiaisbuffetteihin.
Molemmat ohjeet ovat Maku-lehdestä. Waldorfin kastiketta tosin kevensin hieman maustamattomalla jogurtilla, koska en pidä niin raskaan makuisista kastikkeista, jotka valmistetaan pelkästään ranskankermasta.
Ohje valkosuklaapannacotta passionkastikkeella (6 annosta):
3 kpl liivatelehteä
1 vaniljatanko
4 dl kahvikermaa
1/2 dl sokeria
100 g valkosuklaata
Päälle:
6 kpl passionhedelmää
3 tl sokeria
Liota liivatteita kylmässä vedessä. Halkaise vaniljatanko ja laita puolikkaat kerman ja sokerin kanssa kattilaan. Kuumenna hiljalleen ja samalla sekoittaen kiehuvaksi ja ota kattila sitten pois liedeltä.
Lisää valutetut ja puserretut liivatelehdet sekä paloiteltu suklaa kerman joukkoon. Kun suklaa on sulanut, poista vaniljatanko. Laita kattila kylmään veteen ja jäähdytä seos koko ajan vatkaten.
Jaa pannacotta tarjoiluastioihin, peitä astiat ja säilö kylmässä tarjoiluun asti. Anna hyytyä vähintään pari tuntia.
Ota pannacotat lämpimään noin puolituntia ennen tarjoilua. Halkaisie passionit ja kaavi hedelmänliha irti ja sekoita sokerin kanssa. Jaa pannacottien päälle juuri ennen tarjoilua.
Ohje waldorfinsalaatille:
5 lehtisellerinvartta ohueksi silputtuna
1 Granny Smith omena pieninä kuutioina
1/2 pieni purjo ohuina siivuina
1 dl saksanpähkinää rouhittuna
75 g ranskankermaa (1/2 prk Valion ranskankermaa)
75 g maustamatonta jogurttia
1 rkl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Muutama salaatinlehti
Muutama saksanpähkinä koristeluun
Suikaloi selleri niin ohueksi kuin mahdollista. Sekoita ensin salaatin ainekset keskenään ja valmista sitten kastike. Lisää kastiketta oman makusi mukaan. Itse en pidä että kastiketta on liikaan. Anna maustua viileässä muutama tunti.
Laita tarjouluastiaan halutessasi muutama salaatinlehti ja aseta salaatti sitten keskelle. Koristele muutamalla murskatulla saksanpähkinällä.