Erilaisia bowleja ja kulhoja olen tehnyt usein, mutta lihana on aina ollut kanaa. Kun vastaan tuli tämä kulho ohje, jossa oli lihapullat lihana, päätin heti kokeilla. Ohje on MeNaiset lehdestä ja olen säästänyt ja unohtanut tämän reseptin. Perjantai-iltana molemmilla pojilla oli lätkätreenit ja appivanhemmat olivat täällä meillä Helsingissä käymässä luonamme. Esivalmistelin ruuan ennen treenejä, paistoin lihapullat, katoin pöydän ja nostelin kaikki ainekset esille. Kun tulimme treeneistä ja kello lähenteli jo yhdeksää, oli ruoka silti nopeasti pöydässä.
Ennakointi on se juttu, jota harrastan ruuanteossa paljon. Nytkin olen lähdössä hallille, toisella pojalla on treenit, toisella matsi ja ne ovat peräjälkeen, joten iltaruuan pitää olla nopeasti valmis. Broilerit ovat marinoitumassa, tzatziki tehty ja kattaus valmiina.
Tämä lihapullakulho toimi hyvin myös sen vuoksi, että jokainen voi laittaa lautaselleen itselleen parhaimpia makumieltymyksiä. Me aikuiset voimme laittaa kunnolla chiliä ja paistettuja herkkusieniä ja pojat laittavat sitten oman mieltymyksensä mukaan. Sinäkin voit valita nämä alla olevat lisukkeet tai laittaa muuta omien mieltymyksiesi mukaan.

Ohje:
Pyörykät:
400 g jauhelihaa
1 kananmuna
2 rkl kalakastiketta
3 valkosipulinkynttä
2 kevätsipulia
1/2 punainen chili
Mustapippuria ja suolaa
1 tl paprikajauhetta
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Pese ja hienonna kevätsipuli. Pese chili, poista siemenet ja leikkaa pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja pyöritä sopivan kokoisia lihapullia. Paista lihapullat uunissa 200C 10-15 minuuttia.

Kastike:
2 rkl limetin mehua
1 kevätsipuli
1/2 punainen chili
1/4 dl kalakastiketta
1/2 dl riisiviinietikkaa
1/2 dl ruokosokeria
Purista limetin mehu. Pese ja poista siemenet chilistä ja silpu pieneksi. Pese ja silpu kevätsipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jätä maustumaan.
Muut ainekset:
Riisi-tai muuta nuudelia neljälle hengelle
1 porkana ohuina tikkuina
1/2 kurkku ohuina tikkuina
1 avocado ohuina suikaleina
1 punainen chili pienenä silppuna
1 dl suolattomia paahdettuja maapähkinöitä huhmareessa hieman murskattuna
1/2 pkt tummia herkkusieniä
2 kevätsipulia silppuna
Korianteria ja/tai thaibasilikaa silppuna
Muita kastikkeita esimerkiksi Sweet Chili Sauce
Valmista kimchiä
1 rkl seesaminöljyä tai muuta öljyä
Valmista kasvikset ja aseta tarjolle omiin tarjoiluastioihin tai yhdessä isolle vadille. Siivuta herkkusienet ja paista ne mieluiten seesaminöljyssä, mutta tavallinenkin öljy käy ja mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
Keitä ja valuta nuudelit ja aseta tarjolle.




Toivottavasti kokeilet tätä ohjetta! 🙂