Alkupala,  Juhlat,  Lammas,  Lisuke,  Salaatti

Lampaanfileesalaatti ja inkiväärikastike, granaattiomenasalaatti sekä rucola-vadelmasalaatti

Isänpäivän brunssistamme löytyi myös ruokaisia salaatteja. Tein salaatit valmiiksi alle tunnin kun brunssimme alkoi, mutta kastikkeet tein jo aamulla. Kun vieraat olivat tulleet, kaadoin vasta silloin kastikkeet salaatin päälle ja paistoin lampaan ja viipaloin salaatin päälle. Viime minuuteilla oli niin paljon valmisteltavaa, että kahden salaatin kastikkeet menivät päin vaistoin, mutta se ei herkullista brunssiamme haitannut! Kaikki ohjeet ovat Maku-lehdestä.

Ruokaisat salaatit

Lampaanfileesalaatti ja inkiväärikastike:

500 g lampaan sisäfileetä

1 tl suolaa

1 tl timjamia

1/2 tl mustapippuria

2 rkl voita

2 rkl rypsiöljyä

Inkiväärikastike:

1 dl pähkinäöljyä

1/2 dl makeaa chilikastiketta

1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

1 tl ruokokidesokeria

1/4 tl chilihiutaleita

1/4 tl suolaa

Lisäksi:

4 pientä sydänsalaattia tai Cosmopolitan-salaatti

1 rs (125g) vuonankaalia

1 dl cashew pähkinöitä

1 verigreippi

Hiero lihoihin suola, timjami ja mustapippuri ja anna niiden maustua huoneenlämmössä tunti.

Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen purkkiin, ravista ja jätä odottamaan.

Huuhdo ja linkoa salaatit ja revi ne pienemmiksi ja asettele tarjoiluvadille. Vuonankaalit voivat olla sellaisenaan, tarkista vain että multaiset juuret on katkaistu, jos ei, poista ne.

Paahda pähkinät kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Kuori verigreippi hedelmänlihaa myöten ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi tai paloiksi.

Paista fileet voi-öljyseoksessa kauniin värisiksi ja sisältä punertaviksi. Paistoaika on noin 2 minuuttia per puoli. Kääri lihat folioon ja anna vetäytyä noin 5 minuuttia. Leikkaa sen jälkeen liha terävällä veitsellä viipaleiksi ja sommittele pähkinöiden ja verigreipin kanssa salaatin päälle. Valuta kastike päälle ja tarjoa heti.

Granaattiomenasalaatti:

150 g salaattisekoitusta

125 g sinihomejuustoa (vaikka Peltolan Blue)

1 persimoni

50 g saksanpähkinöitä

Vinegretti:

1/4 dl granaattiomenanmehua

1/2 granaattiomenansiemeniä (tai pakastepussista)

3 rkl oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa

1 tl hunajaa

Valmista ensin kastike. Yhdistä ainekset kannelliseen purkkiin ja sekoita.

Huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet ja asettele ne tarjoiluvadille. Paloittele homejuusto. Pese ja siivuta persimoni. Asettele juusto ja persimoni salaatin päälle. Ripottele lopuksi murskatut saksanpähkinät salaatin päälle sekä valuta lopuksi vinegrettiä itsellesi sopiva määrä.

Saslaatin kastikkeet valmiina jo aamulla

Rucola-vadelmasalaatti:

1 rs (70g) villirucolaa

1/2 ruukkua basilikaa

250 g tuoreita vadelmia tai pakastettuja (kotimaisia)

1 1/2 dl Västerbottenjuustoa raastettuna

Kastike:

3 rkl oliiviöljyä

2 rkl balsamicoa

1 tl juoksevaa hunajaa

1/4 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

Huuhdo ja kuivaa rucolanlehdet ja asettele ne vadille. Lisää päälle basilikanlehdet, vadelmat sekä raastettu juusto. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa erikseen.

Isänpäivä kattaus
Isänpäivä menu 8.11.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.