Isänpäivän brunssistamme löytyi myös ruokaisia salaatteja. Tein salaatit valmiiksi alle tunnin kun brunssimme alkoi, mutta kastikkeet tein jo aamulla. Kun vieraat olivat tulleet, kaadoin vasta silloin kastikkeet salaatin päälle ja paistoin lampaan ja viipaloin salaatin päälle. Viime minuuteilla oli niin paljon valmisteltavaa, että kahden salaatin kastikkeet menivät päin vaistoin, mutta se ei herkullista brunssiamme haitannut! Kaikki ohjeet ovat Maku-lehdestä.

Lampaanfileesalaatti ja inkiväärikastike:
500 g lampaan sisäfileetä
1 tl suolaa
1 tl timjamia
1/2 tl mustapippuria
2 rkl voita
2 rkl rypsiöljyä
Inkiväärikastike:
1 dl pähkinäöljyä
1/2 dl makeaa chilikastiketta
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl ruokokidesokeria
1/4 tl chilihiutaleita
1/4 tl suolaa
Lisäksi:
4 pientä sydänsalaattia tai Cosmopolitan-salaatti
1 rs (125g) vuonankaalia
1 dl cashew pähkinöitä
1 verigreippi
Hiero lihoihin suola, timjami ja mustapippuri ja anna niiden maustua huoneenlämmössä tunti.
Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen purkkiin, ravista ja jätä odottamaan.
Huuhdo ja linkoa salaatit ja revi ne pienemmiksi ja asettele tarjoiluvadille. Vuonankaalit voivat olla sellaisenaan, tarkista vain että multaiset juuret on katkaistu, jos ei, poista ne.
Paahda pähkinät kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Kuori verigreippi hedelmänlihaa myöten ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi tai paloiksi.
Paista fileet voi-öljyseoksessa kauniin värisiksi ja sisältä punertaviksi. Paistoaika on noin 2 minuuttia per puoli. Kääri lihat folioon ja anna vetäytyä noin 5 minuuttia. Leikkaa sen jälkeen liha terävällä veitsellä viipaleiksi ja sommittele pähkinöiden ja verigreipin kanssa salaatin päälle. Valuta kastike päälle ja tarjoa heti.
Granaattiomenasalaatti:
150 g salaattisekoitusta
125 g sinihomejuustoa (vaikka Peltolan Blue)
1 persimoni
50 g saksanpähkinöitä
Vinegretti:
1/4 dl granaattiomenanmehua
1/2 granaattiomenansiemeniä (tai pakastepussista)
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl hunajaa
Valmista ensin kastike. Yhdistä ainekset kannelliseen purkkiin ja sekoita.
Huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet ja asettele ne tarjoiluvadille. Paloittele homejuusto. Pese ja siivuta persimoni. Asettele juusto ja persimoni salaatin päälle. Ripottele lopuksi murskatut saksanpähkinät salaatin päälle sekä valuta lopuksi vinegrettiä itsellesi sopiva määrä.

Rucola-vadelmasalaatti:
1 rs (70g) villirucolaa
1/2 ruukkua basilikaa
250 g tuoreita vadelmia tai pakastettuja (kotimaisia)
1 1/2 dl Västerbottenjuustoa raastettuna
Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
1 tl juoksevaa hunajaa
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
Huuhdo ja kuivaa rucolanlehdet ja asettele ne vadille. Lisää päälle basilikanlehdet, vadelmat sekä raastettu juusto. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa erikseen.

