Broileri,  Kasvisruoka,  Risotto

Broileri-saltimbocca, risotto milanese, haudutettu fenkoli sekä paahdetut terttutomaatit

Sunnuntaina sain ruokavieraiksi vanhempani sekä sisareni miehensä kanssa. Mieleni teki tehdä kunnon sunnuntairuokaa, jonka lisäksi ruuan tuli olla gluteiinitonta. Saltimboccaa broilerista olen tehnyt useat vuodet, niin perheelle viikonloppuisin kuin vieraillekin. Teen sen aina broilerista ja minuuttipihvit toimivat parhaiten. Tällöin kun broileri on ohutta, parmankinkun ja broilerin maku on mielestäni hyvin tasapainossa. Myös pojat pitävät tästä ruuasta. Lisukkeeksi saltimbocca sai risotto milanesen, joka vaatii valmistajaltaan malttia. Kanalientä lisätään kauhallinen kerrallaan, odotetaan imeytymistä ja sitten vasta seuraava kauhallinen. Mutta odotus palkitsee! Itselläni oli tänään kaikki muut ruuat valmiina ja odotimme vain risoton kypsymistä. Kasvislisukkeena olen usein tehnyt saltimboccan kanssa terttukirsikkatomaatteja uunissa, joita on muuten välillä vaikea löytää kaupasta. Tälläkin kertaa piti käydä kahdessa kaupassa, jotta sain ne. Herkku Food Marketissa ei perjantaina ollut terttukirsikkatomaatteja, mutta lähi K-Supermarketista  sain ne. Halusin myös tehdä toisen kasvislisäkkeen, joka on meidän perheen aikuisten yksi suosikeista,  fenkoli. Sitäkään ei aina saa, mutta tällä kertaa Herkku Food Marketista se löytyi.

Koska ruokapöydän ympärillä oli tänään kuusi aikuista ja kaksi lasta, ostin kaksi pakettia broilerin minuuttipihvejä. Tästä tuli 14 pihviä ja kaikki muuten  menivät. Paistoin suuresta määrästä johtuen pihvit osissa ja siirsin odottamaan. Tein kastikkeen erikseen ja lopuksi laitoin sekä pihvit että kastikkeen uuninvuokaan ja laitoin uuniin 150 C noin 20 minuutiksi. Saltimboccat kypsyivät siellä loppuun ja pysyivät lämpiminä risoton valmistumista odotellessa. Välillä kääntelin pihvejä ja valelin kastikkeella, jotteivat ne kuivuisi liikaa. Silpuin myös kastikkeeseen, jonka tein erikseen 3 salottisipulia ja paistoin ne ensin voi-öljyseoksessa. Jos teet itse pienemmän määrän, voit paistaa Saltimboccat ja tehdä kastikkeen samassa pannussa ja hauduttaa kastikkeessa pihvit kypsiksi.

Ohjeet olen poiminut ja säästänyt eri lähteistä. Saltimbocca on Yhteishyvästä, risotto milanese on oma, fenkoli Me Naisista ja terttutomaatit Maku-lehdestä.

Ohje Saltimbocca:

1 pkt broilerin minuuttipihvejä

1 pkt parmankinkkua

1 ruukku salviaa

1 rkl voita

1 rkl öljyä

1 1/2 dl kuivaa valkoviiniä

1 dl vettä

1/2 rkl vasikkafondia

2 rkl ruskeaa suurustetta (Maizena)

Aseta pihvit leikkuulaudalle, ripottele päälle suolaa ja mustapippuria molemmin puolin. Laita noin kaksi salvian lehteä per puoli pihvin päälle ja pyöritä parmankinkun siivu päälle. Sulje cocktailtikulla. Kuumenna paistinpannussa voi ja oliiviöljy. Ruskista broilerit molemmin puolin. Kaada pannuun valkoviini, vesi ja fondi. Hauduta kannen alla 5-8 minuuttia. Sekoita suuruste tilkkaan vettä ja kaada norona kastikkeeseen sekoitellen. Keitä pari minuuttia, sekoita ja tarkista maku. Koristele annos lopuilla salvioilla.  Jos haluat, poista coctailtikut pihveistä tai varoita ruokailijoita ja pyydä heitä poistamaan ne itse.

Ohje risotto milanese:

Lisukkeena 6 hengelle

3 salottisipulia

4 dl risottoriisiä esim Arborio

n 8 dl kuumaa kanalientä

50 g parmesanraastetta

2 dl kuivaa valkoviiniä

1 annos sahramia

mustapippuria

voita ja öljyä

Kuullota sipulit voi-öljyseoksessa. Lisää riisit ja kuullota. Lisää viini ja anna sen imeytyä ja haihtua. Sekoittele koko ajan. Lisää sahrami. Lisää kanalientä kauhallinen kerrallaan, odota sen imeytymistä ja lisää seuraava kauhallinen, sekoittele välillä. Kun risotto on al dente, se on valmista, maistele siis välillä. Lisää raastettu parmesaani, mustapippuri ja tarpeen vaatiessa suolaa. Valmistukseen kuluu noin 20 minuuttia. Tarjoa heti.

Ohje haudutettu fenkoli:

2 fenkolia

2 rkl öljyä

1 dl kasvislientä

1/2 dl silputtua tuoretta basilikaa

suolaa ja mustapippuria

Pese fenkolit ja leikkaa ne noin sentin paksuiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy kattilassa, lisää fenkolisuikaleet ja anna fenkolien hieman ruskistua eli paista noin 3 minuuttia. Lisää kasvisliemi, peitä kannella ja hauduta miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Lisää suola, mustapippuri ja basilika.

Ohje kirsikkaterttutomaatit uunissa:

500 g kirsikkatomaattia (terttu)

1/2 dl oliiviöljyä

3 rkl juoksevaa hunajaa

1 tl sormisuolaa

1/2 tl mustapippuria

1/2 tl kuivattua basilikaa

1 tl balsamiviinietikkaa

Huuhtele tomaattitertut, valuta ja nosta voideltuun uunivuokaan. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja valuta tomaattien päälle. Paahda 200C uunissa noin 20 minuuttia.

2 Comments

  • Leena

    Hei Johanna!
    Lueskelin näitä sinun ihania reseptejä vesi kielellä!
    Ihmettelen sinun kerkiämistäsi👍🏻Olet monitaituri!Hyvähyvä!
    Terkkuja paljon ja kiitos ohjeista❤️

    • Johanna

      Hei Leena,
      Kiitos paljon! Suunnittelen ja ostan useamman päivän ruuat kerralla. Lisäksi pidän ruuanlaitosta ja minulle on erittäin tärkeää, että kasvavat poikamme syövät kunnon kotiruokaa, siten sitä kerkiää, mutta kyllä täälläkin välillä kovasti tuskaillaan aikatauluilla ja tyhjällä jääkaapilla 🙂 Terkkuja!
      Johanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *